Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
«Λιγοστεύουν» το δάσος Φυλόης

Βελανιδιές ηλικίας 160-250 ετών στο δάσος της Φυλόης Ηλείας κόβονται από τις καθ' ύλην αρμόδιες δασικές αρχές, στα πλαίσια προγράμματος υλοτόμησης του δάσους.

Προσφυγή στου Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του υφυπουργού Γεωργίας, του γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δασών, του δασάρχη Ηλείας και του διευθυντή δασών της Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος της Βουλής Αγ. Μαρκόπουλος, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση της διαχειριστικής μελέτης του δασαρχείου Πύργου - Ηλείας για το χρονικό διάστημα 2000 - 2009, με την οποία προβλέπεται η κοπή χιλιάδων βελανιδιών.

Ο Αγγ. Μαρκόπουλος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο δάσος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Επίσης, ισχυρίζεται ότι γίνεται αλόγιστη υλοτομία (νόμιμη και παράνομη) και τα ξύλα από την παράνομη υλοτόμηση διοχετεύονται νύχτα στην Πάτρα και τα Καλάβρυτα.

Τέλος, στην προσφυγή του ο Αγγ. Μαρκόπουλος αναφέρει ότι η απόφαση του δασάρχη Πύργου είναι αντίθετη στις διατάξεις του Συντάγματος για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το δασικό κώδικα, δεν υπάρχει αιτιολογημένη περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις από την κοπή των δέντρων και χαρακτηρίζει «φληναφήματα» τις αιτιάσεις του δασάρχη, ότι κόβονται οι γερασμένες βελανιδιές, προκειμένου να αραιώσει το δάσος και να αναπτυχθούν τα νεαρά δέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ