Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Οι μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική»

Στο δίλημμα «Αντίσταση ή Υποταγή στη συντηρητική επίθεση», λένε ΝΑΙ στον πιο αξιόπιστο πόλο συσπείρωσης, στην κατεύθυνση της αντίστασης

Την Κυριακή διεξάγονται σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που εκπροσωπεί πάνω από 80.000 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών καλεί τους μηχανικούς να την ενισχύσουν, καταθέτοντας ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο, αλλά και ένα πλήρες και συγκροτημένο Πρόγραμμα.

«Οι μηχανικοί, ιδιαίτερα οι νέοι μισθωτοί, βιώνουν σήμερα τις πραγματικές συνέπειες απ' την πολυδιαφημιζόμενη πολιτική του "μονόδρομου της ΟΝΕ", τονίζεται στο Πρόγραμμα της "Πανεπιστημονικής". Βλέπουν να περιορίζονται όλο και περισσότερο τα δικαιώματά τους. Βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους αντιμέτωποι με μία συντηρητική επίθεση που οδηγεί στην ανατροπή του συνόλου των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών τους κατακτήσεων. Βασικές πλευρές της συντηρητικής επίθεσης των περιβόητων αναδιαρθρώσεων είναι οι ακόλουθες:

  • Η προώθηση των συγχωνεύσεων και η ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αυτή την επιλογή υπηρετούν τα νέα φορολογικά κίνητρα και νέα κριτήρια κατάταξης των τεχνικών εταιριών, που προωθούν από κοινού το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΘΟ. Πρόκειται για μέτρα που θα πλήξουν τις χιλιάδες μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, προς όφελος των 10 μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
  • Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Η συγκεκριμένη επιλογή θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση μέσα από την αύξηση των τιμολογίων και θα οδηγήσει στη συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στους οποίους περιλαμβάνονται και μηχανικοί.
  • Η επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Στο χώρο μας οι νέοι συνάδελφοι που δουλεύουν χωρίς τυπική υπαλληλική σχέση, με ελαστικό ωράριο πάνω από 9 ώρες την ημέρα και χαμηλή αμοιβή ξεπερνούν το 50%. Η επίθεση συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων θα ενταθεί με την προώθηση των κοινοτικών κατευθύνσεων της Λευκής Βίβλου για την Εργασία και την Παιδεία.
  • Η ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων.Η γενική αυτή επιλογή θα πλήξει περαιτέρω και τον κλάδο των μηχανικών (π.χ. όρια συνταξιοδότησης). Η σημερινή αρνητική κατάσταση (απαγορευτικές εισφορές για τους νέους συναδέλφους, χαμηλές παροχές του ΤΣΜΕΔΕ για νοσήλια ασφαλισμένων κ.λπ.) θα επιδεινωθεί.
  • Η αύξηση της ανεργίας. Η πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ οδήγησε στο σημείο ο γενικός δείκτης της ανεργίας να σπάσει το φράγμα του 13%. Ενας στους εννέα μηχανικούς είναι υποαπασχολούμενος ή άνεργος. H κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την υλοποίηση του Γ` ΚΠΣ που διατηρεί προσωρινά ορισμένες θέσεις εργασίας.

Οι συντηρητικές αναδιαρθρώσεις και τα μέτρα που τις συνοδεύουν δεν αποτελούν τυχαίες ή αποσπασματικές επιλογές. Πρόκειται για μια ενιαία επίθεση, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και φυσικά όλους τους κλάδους των μηχανικών. Απέναντι σε αυτή τη συνολική επίθεση είναι επικίνδυνα αποπροσανατολιστική και αναποτελεσματική η αναζήτηση μεμονωμένων, συντεχνιακών κλαδικών ή τοπικιστικών λύσεων. Πραγματικές λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούν να υπάρξουν. Επομένως, το πραγματικό δίλημμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών και γενικότερα των εργαζομένων είναι:

Αντίσταση ή υποταγή;

Θα αντισταθούμε στην πράξη στην πολιτική του λεγομένου μονόδρομου της ΟΝΕ; Θα δώσουμε τη μάχη για μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών στις διοικήσεις του ΤΕΕ και των Συλλόγων; Θα συντονίσουμε τα βήματά μας οι μισθωτοί με τους "ελεύθερους" επαγγελματίες μηχανικούς και όλοι μαζί με το εργατικό κίνημα; Η Πανεπιστημονική (ΔΠΚ) αποτελεί σήμερα τον αξιόπιστο πόλο συσπείρωσης στην κατεύθυνση της αντίστασης. Οι δυνάμεις της δε συγκροτούν ευκαιριακά, προεκλογικού χαρακτήρα σχήματα με όψιμες ανησυχίες για τα προβλήματα των μηχανικών. Είναι οι μόνες που αντιστάθηκαν με συνέπεια, διάρκεια και προοπτική στις αρνητικές επιλογές της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ. Την ώρα που οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ βάζουν πλάτη για να προωθηθεί η κοινοτική - κυβερνητική πολιτική, εμείς δίνουμε τη μάχη για την αναχαίτισή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική αντεπίθεσης με την «Πανεπιστημονική» (2010-04-28 00:00:00.0)
Στις κάλπες σήμερα οι μηχανικοί (2006-11-26 00:00:00.0)
Σήμερα η συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ (2006-10-26 00:00:00.0)
Οι Μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική» (2003-11-28 00:00:00.0)
Οι μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική» (2000-11-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση "Πανεπιστημονικής" μηχανικών (1998-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ