ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν στη διεκδίκηση ουσιαστικής μόρφωσης

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας  

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα
Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, αλλά και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 απαίτησαν χτες μαθητές από την Αθήνα και τον Πειραιά, που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με απόφαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων.

«15% για την παιδεία πουλήστε κάνα πύραυλο και πάρτε μας βιβλία», έγραφε το πανό που κρατούσαν στην κεφαλή της πορείας οι μαθητές. Γεμάτη ζωντάνια και ιδιαίτερο παλμό ήταν η πορεία που ακολούθησε και είχε προορισμό το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικό και της χτεσινής κινητοποίησης η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που ακολουθούσε την πορεία, αλλά είχε κατακλύσει και τους γύρω δρόμους. Γεγονός που έκανε τους μαθητές να φωνάζουν συνέχεια ότι «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», αλλά και «Κάντε τα σχολεία δικαστήρια, μήπως και γλιτώσουμε τα φροντιστήρια».

«Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα. Μόλις η πορεία έφτασε στη Μητροπόλεως, για ακόμη μια φορά, «κόπηκε» λίγο πριν το υπουργείο Παιδείας, αφού μια κλούβα της αστυνομίας είχε αποκλείσει το πέρασμα προς αυτό.

Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον Γιάννη Κυρτάτο, διευθυντή σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Επιστρέφοντας στη συγκέντρωση η αντιπροσωπεία των μαθητών έκανε δηλώσεις ο Θεοδόσης Μπενάτος, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι και από τη χτεσινή συνάντηση δε βγήκε τίποτε ουσιαστικό, το οποίο άλλωστε ήταν και αναμενόμενο. «Αυτή η πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία είναι αυτή που έχει πετάξει χιλιάδες συμμαθητές μας στο δρόμο, αλλά και στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τον αγώνα μας, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και διεκδικώντας ένα 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους».

Μάλιστα, μαθητές που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση κατήγγειλαν ότι χτες οι διευθυντές των σχολείων αποφάσισαν πως ήταν η μέρα για να γίνουν εκλογές σε πολλά σχολεία, γεγονός που απέτρεψε πολλούς μαθητές να συμμετέχουν στην πορεία.

Στη Μακεδονία και άλλες πόλεις

Μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι μαθητές και οι μαθήτριες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Ημερήσιων Σχολείων της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι και οι νέες με τα πανό και τα συνθήματά τους δήλωσαν αποφασισμένοι να απαντήσουν στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας τον αγώνα για ένα άλλο σχολείο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο για όλους, που θα τους δίνει τη βασική εκπαίδευση και τα εφόδια πριν οποιαδήποτε επιλογή ζωής. Οι μαθητές ξεκίνησαν λίγο μετά το μεσημέρι από το Αγαλμα του Βενιζέλου και αφού διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και θυροκόλλησαν ψήφισμα. Ανάμεσα στα σχολεία που οι μαθητές έκαναν αποχή και συμμετείχαν στην πορεία μετά από αποφάσεις των 15μελών ή γενικών συνελεύσεων ήταν το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 3ο Καλαμαριάς, το 2ο Μαλακοπής, το 2ο Πολίχνης, το 1ο Λύκειο Ανω Τούμπας και το 1ο Λύκειο Κάτω Τούμπας, τα ΤΕΕ Ευκλείδη και Σταυρούπολης και το 4ο Γυμνάσιο Συκεών.

Μετά την πορεία τα μέλη του Συντονιστικού με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλα σχολεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε τοπικό επίπεδο, μέχρι την 7η Δεκέμβρη που θα οργανωθεί παμμαθητικό συλλαλητήριο. Επίσης την Κυριακή θα συνεδριάσει και πάλι το Συντονιστικό στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει πιο συγκεκριμένα για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αποχές από τα μαθήματά τους και πορείες πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες και σ' άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Στη Βέροια οι μαθητές του 3ου, 4ου και 5ου Ενιαίου Λυκείου έκαναν αποχή, ενώ εκατοντάδες συμμαθητές τους από το 2ο ΤΕΕ μετά από γενική τους συνέλευση απέκλεισαν το δρόμο Βέροιας -Νάουσας.

Στην Κοζάνη μεγάλη και μαχητική πορεία έκαναν οι μαθητές του 2ου και 3ου Λυκείου στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου και επέδωσαν ψήφισμα. Μετά την πορεία οι μαθητές συγκεντρώθηκαν και εξέλεξαν Συντονιστικό, ενώ πήραν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Στη Φλώρινα απείχαν από τα μαθήματα τους οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ, ενώ οι μαθητές του 1ου Λυκείου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν εκλογές.

Μαθητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Πάτρα, Ηράκλειο και Χαλκίδα.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίησή της

  Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των σχεδίων της κυβέρνησης που προωθούν την ιδιωτικοποίησή της φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Γιώργου Χουρμουζιάδη, Λιάνας Κανέλλη και Παναγιώτη Κοσιώνη, προς τον υπουργό Παιδείας. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Ερώτηση:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Εθνική Βιβλιοθήκη με άμεσο στόχο τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ που αποτελεί ενδιάμεσο βήμα για τη μετατροπή της σε ΝΠΙΔ.

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ανοίγει το δρόμο για την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης παραδίνοντάς τη στην ουσία στους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το συσσωρευμένο πνευματικό - μορφωτικό υλικό που διαθέτει.

Ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης».

Και οι βουλευτές καταλήγουν: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης;».

Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει ένα τεράστιο πλούτο της πνευματικής δημιουργίας αιώνων, αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά του λαού μας που πρέπει να έχει πρόσβαση και να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Ωστόσο, εδώ και χρόνια με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει αφεθεί στην τύχη της, πράγμα που οδηγεί στη σταδιακή απαξίωσή της. Για χρόνια διατηρείται η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια διατίθενται το πολύ 150 εκατ. δραχμές (στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται ακόμα λιγότερα, συγκεκριμένα 140 εκατ. δρχ.), ποσό που αν αφαιρεθούν τα έξοδα για ενοικιάσεις κτιρίων, αποτελεί ψίχουλα για να λειτουργήσει σωστά η βιβλιοθήκη.

Οπως χρόνια καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτή, η ίδια η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους για τη φύλαξη των πάνω από 2 εκατομμυρίων τόμων βιβλίων και άλλου πολύτιμου υλικού, ιστορικών εγγράφων, αρχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Επίσης σημαντικό είναι το πρόβλημα των απαραίτητων έργων συντήρησης που πραγματοποιούν πολύ λίγοι εργαζόμενοι. Για όλα αυτά τα προβλήματα που χρόνια τώρα δημιούργησαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, γίνεται σήμερα προσπάθεια από την κυβέρνηση να εμφανιστεί σαν λύση, η σταδιακή μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, από το δημόσιο σε ιδιωτικά χέρια με τα αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια λειτουργίας. Είναι γνωστή αυτή η τακτική και σε άλλους τομείς - υποχρηματοδότηση, απαξίωση και τελικά επίκληση... της ελεύθερης αγοράς. Γι' αυτό και η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της βιβλιοθήκης χρειάζεται να γίνει ακόμα πιο πολύ, λαϊκή υπόθεση.

4ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαίτηση να μη χαθούν άλλοι χώροι

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στις 4 μ.μ. οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης στην αλάνα της Δορυλαίου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που υπάρχει στο ζήτημα της σχολικής στέγης. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών των σχολείων της περιοχής, οι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του γγ Περιφέρειας και του νομάρχη για τον επαναχαρακτηρισμό και την απαλλοτρίωση του μοναδικού οικοπεδικού χώρου στην Κ. Μαλακοπή, την αλάνα της Δορυλαίου. Ζήτησαν ακόμη τη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων και την άμεση παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για να σταματήσει πλέον η καταστρατήγηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς χώρων κοινής ωφέλειας, χώρων για σχολεία. Διαμαρτυρήθηκαν για τα επικίνδυνα σχολεία από αμίαντο και απαίτησαν την άμεση αντικατάστασή τους, για τα ημιτελή εδώ και χρόνια σχολεία που δεν παραδίδονται, καθώς και για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΕ που λειτουργούν στο συγκρότημα του «Ευκλείδη». Χαιρέτισαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων του 4ου Διαμερίσματος, ο δήμαρχος Πυλαίας, νομαρχιακοί σύμβουλοι ανάμεσά τους ο Μιχάλης Σπυριδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων, της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα», της Ομοσπονδίας γονέων, συλλόγων δασκάλων, των ΕΛΜΕ κλπ.

Κλειστά σήμερα τα ΤΕΙ

Με προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ της χώρας, οι πρόεδροι των ιδρυμάτων διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και ζητούν να καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Η κατάσταση στα ΤΕΙ γίνεται ασφυκτική, καθώς κάποια από αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες, ενώ ο προϋπολογισμός του 2001 προβλέπει μείωση των δαπανών.

Οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζητούν σημαντική αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό των ΤΕΙ για το 2001 με βάση τις τρέχουσες ανάγκες, να μειωθεί η διαφορά στις επιχορηγήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναλογική και δίκαιη κατανομή μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ των κονδυλίων από το Γ` ΚΠΣ, αύξηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, αποδέσμευση από τον κρατικό προϋπολογισμό της δαπάνης για τη στέγαση όπως γίνεται για τη σίτιση, άμεση προχρηματοδότηση και των υπόλοιπων ενεργειών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επαγγελματικής Αρχικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Ζητούν παράλληλα να υπάρξει ίδια ρύθμιση με αυτή των ΑΕΙ για την πληρωμή των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών και επιχορήγηση του φετινού τακτικού προϋπολογισμού των ΤΕΙ για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών που δημιουργούνται λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων.

Την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ έλαβε η πρόσφατη Σύνοδος των προέδρων τους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εάν μετά τη σημερινή κινητοποίηση δεν καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες, θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας διαρκείας. Το θέμα θα το συζητήσουν στην επόμενη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ στις 15 Δεκέμβρη.

Στο ΤΕΙ Λάρισας

Χτες, επίσης, οι σπουδαστές της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας τη βελτίωση των σπουδών και της ποιότητας ζωής τους. Η πορεία ξεκίνησε από το κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ και κατέληξε στη Νομαρχία Λάρισας, όπου αντιπροσωπεία των σπουδαστών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στο νομάρχη, Γιάννη Φλώρο.

Οι σπουδαστές της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότειναν οι ΠΚΣ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, κόντρα στις μεθοδεύσεις υπονόμευσης του αγώνα τους από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους έχει οριστεί στις 29 του μήνα, πραγματοποιώντας νέα πορεία διεκδίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ