ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας

  Προσκλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ για την απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

«Το σχέδιο μεταρρύθμισης αν νομοθετηθεί ως έχει, βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ο πολίτης θα έχει πιο λίγες και πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας».

Τα παραπάνω επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος μαζικά στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία για τις 27 και 28Νοέμβρη 2000, αλλά και στην συγκέντρωση της Αθήνας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 28-11-2000 στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή.

Η ΠΟΕΔΗΝ απεργεί εκφράζοντας τη διαφωνία της με κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης «Υγεία για τον πολίτη» που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας. Συγκεκριμένα διαφωνεί:

1. Με την κατάργηση του νομικού καθεστώτος και διάλυση των νοσοκομείων, αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που απορρέει εξ αυτού του λόγου.

2. Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν αντικείμενα και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υγείας.

3. Με την αφαίμαξη των αποθεματικών του κλάδου υγείας των ταμείων και την εκχώρησή τους προνομιακά στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς και με το Νομικό Καθεστώς του ΟΔΙΠΥ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά και την επιχειρηματική λογική της λειτουργίας τους.

4. Με την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής γιατρών και εργαζόμενων στα όργανα διοίκησης.

5. Με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, γιατί βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας και οδηγεί σε δύο ταχύτητες πολιτών και γιατρών.

6. Με το νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα και αυτής της μεταρρύθμισης και με την προκλητική αδιαφορία στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Η ΕΙΝΑΠ

Την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000 αποφάσισε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλεί για την από κοινού διοργάνωση διαδηλώσεων με την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα μέτρα, τονίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που προτείνει το υπουργείο δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης για γενναία χρηματοδότηση, κατοχύρωση των θεσμών δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα και δημιουργίας ενός συστήματος πραγματικής δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πολίτες ολόκληρης της χώρας.

  • Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 του Νοέμβρη ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χωρίς στην ανακοίνωσή της να αναφέρει τίποτε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται υπό κατάθεση στη Βουλή.

Ετσι λοιπόν, η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία με αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό, την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, να μείνουν τα νοσοκομεία δημόσια, δημοκρατία στο σύστημα, καθολική και ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας, την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών που χρονίζουν.

Στον αγώνα καθηγητές και δάσκαλοι

Με αιχμή εργασιακά και εκπαιδευτικά αιτήματα δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 του Νοέμβρη.

Στις 11 το πρωί, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμόρφωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν ανάμεσα σε άλλα στήριξη της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων και να δίνονται και στους δύο συζύγους, σύνταξη στο ύψος του 80% των εν ενεργεία αποδοχών και υπολογισμό της στον τελευταίο μισθό, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, αποδέσμευση της 35ετίας από όρια ηλικίας, αύξηση του ποσού των χορηγούμενων δανείων και μείωση των επιτοκίων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών με το κόστος να το αναλάβει κύρια ο κρατικός προϋπολογισμός, μαζικούς διορισμούς, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 20, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, σύνταξη νέου ΠΔ για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια κ.ά.

Για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση της ΟΛΜΕ είναι στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή. Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην απεργία ζητώντας την επίλυση των οικονομικών, εργασιακών, συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων τους.

Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία της 28ης Νοέμβρη καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, απαιτούμε κλιμάκωση του αγώνα.

Για τις 28 Νοέμβρη έχει αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση από την ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, με θολό πλαίσιο και χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο για την επιτυχία της. Αντίθετα κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής, για να μπορούν να χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για την αγωνιστική απραξία τους το επιχείρημα ότι «οι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρονται ή δε θέλουν κινητοποιήσεις».

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τα μέλη της να μπουν μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στον εργασιακό Μεσαίωνα που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικότερα, που στοχεύει στην καρατόμηση κάθε δικαιώματος που με πολύχρονους αγώνες κατακτήσαμε. Η μονιμότητα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, η αξιολόγηση χρησιμοποιείται για την τρομοκράτηση και ιδεολογική μας χειραγώγηση με τη σύνδεση μισθού - βαθμού - αξιολόγησης, ενώ τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αφού η βασική κατεύθυνση είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 και 67 χρόνια και η μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης δε θα στείλει μήνυμα μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, που προσπαθούν να στρογγυλέψουν τα αιτήματα ώστε να χωράνε στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, να αποδυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να σπείρουν την απογοήτευση, να δικαιολογήσουν (μέσα από την αποτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων), την τακτική του συμβιβασμού και του «κοινωνικού διαλόγου» του αποπροσανατολισμού που ακολουθούν.

Να «οργώσουμε» τα σχολεία

Να μιλήσουμε με τους συναδέλφους, να μεταφέρουμε παντού το κάλεσμα του αγώνα, με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ:

Η επιτυχία της απεργίας, η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλει την αποκάλυψη της τακτικής των άλλων παρατάξεων, τη σύγκρουση με την πρακτική του συμβιβασμού που καλλιεργούν:

  • Με το ύπουλο επιχείρημα που χρησιμοποιούν «υπογείως» τα στελέχη της ΠΑΣΚ, ότι δήθεν η απεργία κάτω από την «ομπρέλα» της ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να προβάλλει τα ιδιαίτερα αιτήματα των δασκάλων και των καθηγητών και γι' αυτό δεν έχει νόημα η συμμετοχή.
  • Με τη μοιρολατρία που καλλιεργεί η ΔΑΚΕ, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα την «πράσινη» πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, η οποία ρίχνει «τουφεκιές», λες και οι δυνάμεις της σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνουν κάτι διαφορετικό από το να συναινούν στην αγωνιστική απραξία των ΔΣ των παραπάνω Ομοσπονδιών.
  • Με την επικίνδυνη τακτική υποταγής που καλλιεργούν οι δυνάμεις του Συνασπισμού προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι «θα χάσουμε χρήματα για μια εθιμοτυπική απεργία για τον προϋπολογισμό».
  • Με την απροκάλυπτα απεργοσπαστική τακτική των Παρεμβάσεων, που έφτασαν στο σημείο να βγάζουν απεργοσπαστικές ανακοινώσεις και να καλούν τους συναδέλφους να μην απεργήσουν, αφού την απεργία την προκήρυξε η «γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ».

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης θα αποτελέσει ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, γροθιά στο στομάχι των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Μπορεί να μετατραπεί σε αποφασιστικό κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Σε συνδυασμό με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν από «τα κάτω», μέσα από γενικές συνελεύσεις, Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, κόντρα στην υπονόμευση των άλλων δυνάμεων, μπορεί να ενισχύσει τη λογική του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, να «σύρει» τις παρατάξεις του κοινωνικοεταιρικού συνδικαλισμού σε αγώνες, μπροστά στη δυναμική απαίτηση της βάσης των εκπαιδευτικών.

Συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 28 Νοέμβρη, προβάλλοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με την κυβερνητική πολιτική, μαζί με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκφράζουμε την απαίτησή μας για συνέχιση του αγώνα με συνέπεια και προοπτική, δίνουμε ώθηση στην προσπάθεια για την αναζωογόνηση και την ταξική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών.


Χρήστος ΜΠΑΘΑΣ
Στέλεχος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Απεργούν οι συμβασιούχοι στους δήμους

Απεργούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 27 και 28 του Νοέμβρη αντίστοιχα, οι συμβασιούχοι στους δήμους, ζητώντας να ικανοποιηθούν μια σειρά οικονομικών αιτημάτων, που είχαν θέσει από τα μέσα Ιούνη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Την απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ), η πλειοψηφία των μελών της οποίας εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Οι συμβασιούχοι, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν: Να τακτοποιηθούν νομοθετικά. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000. Να τους καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας. Να αυξηθεί η εφάπαξ συνταξιοδότηση. Να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά. Να τους δοθεί η εκλογική αποζημίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ