ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΚΑΤΙΝ»
Σταθερά στην αντικομμουνιστική φαρέτρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η υπόθεση της εκτέλεσης των Πολωνών αξιωματικών στο έδαφος της ΕΣΣΔ στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο δάσος του Κατίν εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην αντισοβιετική αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι αυτές τις μέρες, μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον δήθεν γνώριζε αλλά συγκάλυψε για χάρη της συμμαχίας της με τη Σοβιετική Ενωση τα πραγματικά περιστατικά της εκτέλεσης των Πολωνών στο Κατίν. Στα συγκεκριμένα έγγραφα αναφέρεται πως Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υπό τους ναζί είχαν στείλει το 1943 κωδικοποιημένα μηνύματα στην Ουάσιγκτον αναφέροντας πως ήταν πεπεισμένοι πως όσα συνέβησαν στο Κατίν έγιναν από τους Σοβιετικούς και όχι τους ναζί, ενώ στήθηκε και κοινοβουλευτική επιτροπή στις ΗΠΑ την περίοδο του μακαρθισμού.

Η υπόθεση του Κατίν έχει απασχολήσει και άλλες φορές τα ΜΜΕ, τόσο με αφορμή την αντικομμουνιστική ταινία για το Κατίν από τον Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, όσο και μετά τη συντριβή του πολωνικού αεροσκάφους στη Ρωσία, όπου σκοτώθηκε ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι. Τα αστικά ΜΜΕ και στη χώρα μας αυτές τις μέρες («Καθημερινή», ΝΕΑ) απλά βρήκαν μια ευκαιρία για να επιδοθούν στη συκοφάντηση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού, ανασύροντας από τα κατάστιχα του Γκαίμπελς την προβοκάτσια που έστησαν οι ναζί για να χρεώσουν στον Κόκκινο Στρατό τη δολοφονία των Πολωνών στρατιωτικών. Μάλιστα, η υπόθεση του Κατίν και οι κατηγορίες του Γκαίμπελς ότι για τη σφαγή ευθύνεται η σοβιετική πλευρά είχαν χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία της Ρωσίας (Γιέλτσιν) ακόμα και για την απαγόρευση του ΚΚ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στη δίκη που κράτησε από το 1991 έως το 1993, χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω της αμφίβολης προέλευσής τους.

Εσκεμμένα αποκρύβουν στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα για το μηχανισμό παραχάραξης ιστορικών αρχείων, όπως είχε αποκαλύψει ο Βίκτορ Ιλιούχιν, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος υπήρξε και στέλεχος της Γενικής Εισαγγελίας της ΕΣΣΔ. Οπως είχε αποκαλύψει, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δρούσε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού με εντολή του Κρεμλίνου και είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία (έγγραφα, πλαστές σφραγίδες κ.ά.) που είχαν περιέλθει στα χέρια του από ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε αυτήν την επιχείρηση και είχαν μετανιώσει για τη στάση τους. Επιπλέον, από την ειδική επιτροπή που συστάθηκε υπό τον ακαδημαϊκό Ν. Μπουρντένκο μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον Κόκκινο Στρατό, το Σεπτέμβρη του 1943, ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζεται πως οι σφαίρες που βρέθηκαν στον τόπο των εκτελέσεων είχαν παραχθεί στη Γερμανία, τα χέρια των εκτελεσθέντων ήταν δεμένα με σκοινί που επίσης δεν παραγόταν τότε στην ΕΣΣΔ, ενώ στα πτώματα βρέθηκαν έγγραφα, επιστολές, αποδείξεις, κ.ά. με ημερομηνίες που έπονταν της γερμανικής εισβολής (οι Γερμανοί είχαν ισχυριστεί πως οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς την άνοιξη του 1940). Επιπλέον, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως ο βαθμός αποσύνθεσης των θυμάτων δε δικαιολογούσε τους γερμανικούς ισχυρισμούς πως τα πτώματα βρίσκονταν θαμμένα επί τρία ολόκληρα καλοκαίρια όταν το υπέδαφος ήταν ζεστό και η αποσύνθεση θα ήταν ραγδαία.

Τέλος, σημειώνεται πως αρχικά ο αριθμός των νεκρών Πολωνών αξιωματικών έφθανε τις 3.000, στη συνέχεια ο αριθμός έφθασε στις 22-25.000. Αρκετοί από τους εμφανιζόμενους ως νεκρούς στη λίστα των θυμάτων του Κατίν, που είχε προκύψει από έρευνα των ναζί, εμφανίστηκαν αργότερα ...ζωντανοί. Τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτό του νομικού Ρ. Μπεζάνεκ, ο οποίος εξέδωσε το 2006 τα απομνημονεύματά του...

ΛΙΒΥΗ
Επίθεση σε προξενείο με νεκρό τον Αμερικανό πρέσβη

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 52χρονος Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς, Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, και τρεις άλλοι διπλωμάτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους και άνδρες των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν επίσης δεκάδες απώλειες.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο προξενείο εξοργισμένοι από ταινία αμερικανο-εβραϊκής παραγωγής, που φέρεται να έχει τον τίτλο «Αθωότητα των Μουσουλμάνων», και παρουσιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ως ομοφυλόφιλο, γυναικά, παιδεραστή και αιμοσταγή στρατηλάτη. Η ταινία, που μόνο αποσπάσματά της έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει την οργή ισλαμιστών σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Την Τρίτη το απόγευμα, ανάλογη διαδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά χωρίς οπλισμό, πραγματοποιήθηκε και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έκανε έκκληση για «ειρηνικές διαμαρτυρίες» και διέταξε το νομικό τμήμα της αιγυπτιακής πρεσβείας στις ΗΠΑ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ταινίας. Αποκλεισμό στην ιστοσελίδα του youtube επέβαλαν οι αφγανικές αρχές για να μην υπάρχει πρόσβαση στην εν λόγω ταινία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη λιβυκή ηγεσία θα εντοπίσουν και θα οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους ενόχους», ενώ το Πεντάγωνο στέλνει στη Λιβύη ειδική ομάδα πεζοναυτών εξειδικευμένη «στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η δε λιβυκή ηγεσία, από την άλλη, εξέφρασε σε όλους τους τόνους τη λύπη της και τη δέσμευσή της για τον εντοπισμό των ενόχων. Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μεταξύ των «μαχητών της ελευθερίας» που στήριξαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και την επέμβασή τους στη Λιβύη, κυρίαρχο ρόλο είχαν οι ισλαμιστές που βρίσκονται και στη νέα ηγεσία.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης προσπάθησε να πείσει πως οι επιτιθέμενοι «έκαναν τους ισλαμιστές αλλά ήταν οπαδοί του Καντάφι», μια εκδοχή που, προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος ούτε σε επίπεδο προπαγάνδας. Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που υπογράμμισε ότι οι λιβυκές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύουν τους ξένους διπλωμάτες, αλλά και σειρά κυβερνήσεων, όπως η Ρωσία που μίλησε για «καθαρή τρομοκρατία».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εκλογές για τη διαχείριση του συστήματος

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Εν μέσω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που χειροτερεύουν τους όρους διαβίωσης του λαού στήθηκαν, χτες, κάλπες στην Ολλανδία, όπου κλήθηκαν να ψηφίσουν 12.500.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και πήραν μέρος 21 κόμματα. Μέχρι χτες το μεσημέρι, στις 2.00 (τοπική ώρα), η συμμετοχή έφθανε μόλις στο 27%. Το πρώτο exit poll, που βγήκε στις 10.30 μ.μ., έδειχνε οριακό προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, με 41 έδρες, έναντι 40 εδρών του Εργατικού Κόμματος του Ντίντερικ Σάμσον, στις συνολικά 150 του Κοινοβουλίου της χώρας.

Στήθος με στήθος αναμέτρηση για το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και το Εργατικό Κόμμα έδιναν και οι αρχικές δημοσκοπήσεις, που έδειχναν πως ένας στους πέντε ψηφοφόρους εμφανιζόταν αναποφάσιστος.

Τόσο τα δύο προαναφερόμενα κόμματα, όσο και το οπορτουνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα («αδερφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει το διακύβευμα των εκλογών ως μια «νέα δυναμική για την Ευρώπη») πρεσβεύουν αρχές αστικής διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ με έναν κοινό παρονομαστή, το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Ολα τα ολλανδικά κόμματα στις προεκλογικές διακηρύξεις τους έχουν ως κοινό στοιχείο την εξειδίκευση με τη μία ή άλλη μορφή των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας ύψους 10 δισ. ευρώ που καλείται να πάρει η επόμενη κυβέρνηση και την προσήλωση στον «ευρωμονόδρομο».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε εκ νέου κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης της μεταλλουργικής εταιρείας «ArcelorMittal» στην πόλη Φλοράνζ στη Γαλλία προχώρησε η επιτροπή αγώνα που έχουν συστήσει από κοινού όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων. Η κατάληψη έρχεται μετά από μία ακόμη άκαρπη συνάντηση με την κεντρική διεύθυνση του κολοσσού, σε παγκόσμιο επίπεδο, της μεταλλουργίας στο Παρίσι κατά την οποία δεν πήραν καμία ικανοποιητική απάντηση για το αν πρόκειται να τεθούν σε επαναλειτουργία οι δύο φούρνοι της εταιρείας στη Φλοράνζ ή τελικά θα παραταθεί επ' αόριστον η τεχνητή ανεργία στην οποία βρίσκονται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η Κίνα ανακοίνωσε πως δίνει στη Νιγηρία δάνειο 1,1 δισ. δολαρίων με επιτόκιο μόλις 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνων για να τη βοηθήσει στην οικοδόμηση νέων αεροδρομίων, σιδηροδρομικών γραμμών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον θα αναλάβει ρόλο μεσολαβητού στις επόμενες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις οποίες θα συμμετέχουν ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι.

ΣΥΡΙΑ
Στη Δαμασκό ο Μπραχίμι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Στη συριακή πρωτεύουσα αναμένεται, σήμερα, για πρώτη φορά ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Λακχντάρ Μπραχίμι θα συναντηθεί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, ενώ πιθανότατα θα δει και τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ.

Στο μεταξύ οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της Συρίας αρχής γενομένης από την ίδια τη Δαμασκό και αρκετά προάστιά της. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SANA, σκληρές μάχες σημειώνονται και στο Χαλέπι, όπου, όπως υποστηρίζει, τα κυβερνητικά στρατεύματα απέτρεψαν επίθεση ανακατάληψης ευρύτερων συνοικιών που εξαπέλυσαν οι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι. Πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς ανέφεραν ότι στην πόλη Σαράκεμπ, στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, επλήγη με παγιδευμένο αυτοκίνητο θέση των δυνάμεων ασφαλείας και σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι. Την πληροφορία δεν επιβεβαιώνει η Δαμασκός, της οποίας ανώτερος αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του, υπογράμμιζε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι έγινε όντως επίθεση σε εγκατάσταση ασφαλείας αλλά σκοτώθηκαν τρεις ένστολοι.

Τέλος, την ανησυχία του για την επόμενη μέρα όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν έκρυψε διόλου ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, σε συνέντευξή του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την οποία προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους, αν και είναι έντονη η φημολογία ότι σε πολλές περιπτώσεις εξοπλίζονται και στο ιορδανικό έδαφος. Ο βασιλιάς Αμπντάλα εκτίμησε ότι «υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Συρίας με επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή».

ΗΠΑ
Παρέμβαση για την Κινεζική Θάλασσα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας όσον αφορά τις εδαφικές τους διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, μετά και την ανακοίνωση του Τόκιο ότι προτίθεται να αγοράσει τρία νησιά του αρχιπελάγους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που υπογραμμίζει ότι δεν παραχωρεί την κυριαρχία του στην περιοχή. Η ένταση, που επικρατεί μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, που ζήτησαν από τις δύο πλευρές να αντιδράσουν με την απαιτούμενη «ψυχραιμία» ώστε να διατηρηθεί «η ειρήνη και η σταθερότητα» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, την οποία η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως μέγιστης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, με στόχο να μην πληγούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ ωστόσο ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πρόθεση να «αναμειχθούν» στη διαμάχη των δύο χωρών.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή οφείλεται στα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και στους στρατηγικής σημασίας ναυτιλιακούς δρόμους που διασταυρώνονται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ