ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οχι στο ιδιώνυμο σε βάρος μεταναστών

Phasma

Νομικά απαράδεκτη και πολιτικά επικίνδυνη χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» την πρωθυπουργική εξαγγελία για επιβολή αυξημένης ποινής για κάθε αδίκημα που τελείται από δόλο (η συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων) όταν διαπράττεται από «παράνομο» μετανάστη. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για εισαγωγή ενός ακόμη «ιδιώνυμου» στα ήδη υπάρχοντα στους διάφορους τρομονόμους. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πρωθυπουργική εξαγγελία για επιβολή αυξημένης ποινής για κάθε αδίκημα που τελείται από δόλο, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων, όταν διαπράττεται από "παράνομο" μετανάστη είναι νομικά απαράδεκτη και πολιτικά επικίνδυνη. Πρόκειται για εισαγωγή ενός ακόμη "ιδιώνυμου" στα ήδη υπάρχοντα στους διάφορους τρομονόμους.

Επισημαίνουμε ότι η παράνομη είσοδος, όπως και η έξοδος, από τη χώρα είναι ήδη ποινικό αδίκημα, τιμωρείται αυτοτελώς με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών (και έως πέντε ετών), ενώ, όταν συντρέχει με άλλο αδίκημα, έτσι κι αλλιώς προστίθεται στο κατηγορητήριο του "παράνομου" μετανάστη και προσμετράται στην τυχόν καταδικαστική συνολική ποινή.

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και των προσφύγων έρχονται στην Ελλάδα, σπρωγμένοι από την αδυσώπητη ανάγκη της επιβίωσης, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της άγριας καταπίεσης και εκμετάλλευσης που υφίστανται από τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους. Γι' αυτό ακριβώς, αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων δέχονται - και ορθά - την απαλλαγή του κατηγορούμενου μετανάστη, λόγω κατάστασης ανάγκης.

Η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, να εφαρμοστεί η λογική της και σε πολύ ευρύτερες κατηγορίες εργαζομένων και αγωνιστών μη αρεστών στο εκμεταλλευτικό σύστημα, π.χ. να αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση η ιδιότητα του "παράνομου" διαδηλωτή ή απεργού για όποιον συμμετάσχει σε "παράνομη" για τα συμφέροντα της εργοδοσίας απεργία ή διαδήλωση.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταγγέλλει την κλιμάκωση της κατασταλτικής και αυταρχικής εφόδου της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων. Απαιτεί την απόσυρση του σχεδίου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, που "κόπτεται" για την προσήλωσή του στο "κράτος δικαίου" και τις "ελευθερίες των πολιτών", αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη για την προώθηση τέτοιων αυταρχικών νομοθετημάτων. Καλεί το λαό να επιδείξει "μηδενική ανοχή" στην κατασταλτική, ρατσιστική πολιτική και δράση της κυβέρνησης που αλείφει με βούτυρο το ψωμί της ρατσιστικής "Χρυσής Αυγής" και άλλων φασιστικών ομάδων».

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Εκμεταλλεύονται μετανάστες και θησαυρίζουν

Αλλη μια ομολογία ότι πίσω από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές, επαίτες, ρακοσυλλέκτες υπάρχουν, λειτουργούν και θησαυρίζουν μεγάλες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ελεγχθούν, αν υπήρχε πολιτική βούληση, είχαμε χτες, διά στόματος μάλιστα του δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη.

Μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταναστών που γυρίζουν με καρότσια στους δρόμους, συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά από κάδους απορριμάτων, ο δήμαρχος είπε ότι αυτά τα υλικά τα πάνε σε αποθήκες, ότι η αστυνομία ξέρει πού τα πάνε όπως ήξερε και πού είναι οι αποθήκες του λεγόμενου παρεμπορίου, ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, ότι υπάρχουν πιστόλια παντού, ότι ξέρουν (σ.σ. οι αρμόδιες αρχές) γι' αυτά τα ζητήματα όπως ξέρουν όλοι πώς κυκλοφορούν τα ναρκωτικά και από πού, ότι υπάρχουν κυκλώματα, διαφθορά, διαπλοκή, ότι το σύστημα πλέον δε λειτουργεί όπως πρέπει και χρειάζονται «τομές».

Οι παραδοχές του δημάρχου επιβεβαιώνουν ότι σε κυκλώματα που λειτουργούν με βιτρίνα φτωχοδιαβόλους αλλοδαπούς, θησαυρίζουν και Ελληνες, με την ανοχή ή και συνέργεια θυλάκων του αστικού κράτους . Οτι η «νόμιμη» καπιταλιστική ελληνική οικονομία αλληλοσυμπληρώνεται με την παράνομη, τα κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επανεπενδύονται. Σημειωτέον ότι δική τους υπηρεσία, η ΕΥΠ, σε έκθεσή της (αποσπάσματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας το Μάη του 2011) έγραφε για τα «συνεταιράκια» π.χ. του «παρεμπορίου»: «Μια σημαντική διάσταση του φαινομένου αποτελεί η μεθόδευση κοινοτήτων μεταναστών να διεισδύσουν με διάφορους τρόπους σε κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την εθνική μας οικονομία (...) Είναι πλέον διαπιστωμένη η δημιουργία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες υποστηρίζονται και από Ελληνες και που απευθύνονται μόνο σε αλλοδαπούς, νόμιμους ή μη μετανάστες (...)».

ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ενώ προβλέπει πως ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρ.) στο τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Βασική αιτία προφανώς η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, η απουσία Δασολογίου και η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν φέτος 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και οι 26 σε πρόθεση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μέτρα για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης

Τη σύσταση Εκτελεστικής Γραμματείας, που θα αναλάβει την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων, σε όλη τη χώρα, αποφάσισε χτες η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, του υπουργού αναπληρωτή Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννη, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης Π. Γεωργιάδη και ΥΠΕΚΑ Μ. Ευαγγελίδου και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Ματζούφα. Οπως είναι γνωστό, η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, ενώ θα συνοδευτεί και από απολύσεις εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών μετά τη συνάντηση, ο φάκελος για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Αττικής, ενώ η δημοπράτησή τους ενδέχεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του χρόνου. Οπως άφησε να εννοηθεί ο Ν. Ματζούφας, η κυβέρνηση προκρίνει τη διενέργεια τεσσάρων χωριστών διαγωνισμών για κάθε μία από τις εγκαταστάσεις (οι δύο μεγαλύτερες στο πολύπαθο Θριάσιο και από μία στην Κερατέα και το Γραμματικό) και όχι έναν ενιαίο διαγωνισμό για όλες τις εγκαταστάσεις. Τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν θα αλλάξει κάτι με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ύστερα από τις αντιδράσεις από τις περιοχές του Γραμματικού και της Κερατέας.

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε ότι αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο αναθεώρησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ο Ε. Στυλιανίδης δήλωσε ότι θα πιέσει τους ΟΤΑ για άμεσο κλείσιμο των χωματερών και χωροθέτηση νέων χώρων διαχείρισης αποβλήτων (σ.σ. προφανώς με ΣΔΙΤ) μέχρι το 2015, ώστε η χώρα να μην απειληθεί με ευρωπαϊκά πρόστιμα. Απείλησε μάλιστα πως εάν οι δήμοι δε συμμορφωθούν στο αίτημα κλεισίματος των χωματερών, τότε το πρόστιμο θα επιβαρύνει τους ίδιους και τους δημότες τους... Τέλος ανακοινώθηκε ότι θα επιταχυνθεί η εκπόνηση νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες που αναβαθμίζουν την καρκινογόνα καύση σε ενεργειακής απόδοσης μέθοδο.

Λειτουργώντας ως δεκανίκι των κυβερνητικών σχεδιασμών ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε χτες πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση η πρόταση που λάβαμε πρόσφατα ως ΕΔΣΝΑ για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, μέσω 4 χωριστών διαγωνισμών».

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση ενστόλων

Πανθεσσαλική συγκέντρωση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ως αγωνιστική διαμαρτυρία για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα οποία πλήττουν και τα Σώματα Ασφαλείας.

Την συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μετέφερε, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρός του Τ. Τσιαπλές, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Α. Σκυλλάκο, Αγγ. Σίμο και Δήμητρα Σίσκου.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΠΕΛΛΑΣ
Εκδήλωση στο Μουχαρέμ Χάνι

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ και την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας τον Αύγουστο του 1944 διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πέλλας, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι της Εδεσσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ