Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μέτρα για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης

Τη σύσταση Εκτελεστικής Γραμματείας, που θα αναλάβει την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων, σε όλη τη χώρα, αποφάσισε χτες η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, του υπουργού αναπληρωτή Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννη, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Τάξης Π. Γεωργιάδη και ΥΠΕΚΑ Μ. Ευαγγελίδου και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Ματζούφα. Οπως είναι γνωστό, η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, ενώ θα συνοδευτεί και από απολύσεις εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών μετά τη συνάντηση, ο φάκελος για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Αττικής, ενώ η δημοπράτησή τους ενδέχεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του χρόνου. Οπως άφησε να εννοηθεί ο Ν. Ματζούφας, η κυβέρνηση προκρίνει τη διενέργεια τεσσάρων χωριστών διαγωνισμών για κάθε μία από τις εγκαταστάσεις (οι δύο μεγαλύτερες στο πολύπαθο Θριάσιο και από μία στην Κερατέα και το Γραμματικό) και όχι έναν ενιαίο διαγωνισμό για όλες τις εγκαταστάσεις. Τα κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν θα αλλάξει κάτι με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ύστερα από τις αντιδράσεις από τις περιοχές του Γραμματικού και της Κερατέας.

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε ότι αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων από κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο αναθεώρησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ο Ε. Στυλιανίδης δήλωσε ότι θα πιέσει τους ΟΤΑ για άμεσο κλείσιμο των χωματερών και χωροθέτηση νέων χώρων διαχείρισης αποβλήτων (σ.σ. προφανώς με ΣΔΙΤ) μέχρι το 2015, ώστε η χώρα να μην απειληθεί με ευρωπαϊκά πρόστιμα. Απείλησε μάλιστα πως εάν οι δήμοι δε συμμορφωθούν στο αίτημα κλεισίματος των χωματερών, τότε το πρόστιμο θα επιβαρύνει τους ίδιους και τους δημότες τους... Τέλος ανακοινώθηκε ότι θα επιταχυνθεί η εκπόνηση νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες που αναβαθμίζουν την καρκινογόνα καύση σε ενεργειακής απόδοσης μέθοδο.

Λειτουργώντας ως δεκανίκι των κυβερνητικών σχεδιασμών ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε χτες πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση η πρόταση που λάβαμε πρόσφατα ως ΕΔΣΝΑ για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, μέσω 4 χωριστών διαγωνισμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ