ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Κύμα» αποφάσεων συμμετοχής

Στην Αθήνα, καλούν στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

Δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων από όλη τη χώρα έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Σε αντίθεση με τη ΓΣΕΒΕΕ, που προσπερνά τα προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για συμμετοχή στη γενική απεργία, οι αγωνιστικές δυνάμεις με την στήριξη - προτροπή της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και εκφράζοντας τις πραγματικές διαθέσεις των αυτοαπασχολούμενων σε μια περίοδο που οι «γκιλοτίνες» της κυβερνητικής πολιτικής εργάζονται ακούραστα σε βάρος τους, σπεύδουν να ενισχύσουν το αγωνιστικό μέτωπο.

Στην Αθήνα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποτελούν σημαντική ώθηση για τη διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου, παρά τη στάση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, ενώ παράλληλα δίνεται το χρονικό περιθώριο για καλύτερη προετοιμασία τόσο της συμμετοχής, όσο και των διεκδικήσεων. Το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ είναι σαφές, αντιμονοπωλιακό και συνδέει τους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με αυτούς των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την πολιτική που προστατεύει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η μαζική και ολοκληρωτική συμμετοχή είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για την Γενική Απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη, όπου όλα πρέπει να «νεκρώσουν», όλο το 24ωρο.

Αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ΕΒΕ Μεσογείων, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Πάτρας, Εμποροραπτών, Ξύλου, Υποδηματοποιών, Κομμωτών, Ανελκυστήρων, Καυστηρατζήδων. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι: Αγρινίου, Λουτρακίου, Πρεβέζης, Πάτρας, Αρτας. Στην Αθήνα, τα σωματεία Αλουμινοβιοτεχνών, Επιδιορθωτών - Υποδηματοποιών, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών (ΣΒΥΑ), Εμποροραπτών, Ηλεκτρολόγων, Καθαριστηρίων, Καυστήρων, Κομμωτών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», Μηχανικών Αυτοκινήτων, Υδραυλικών, Φωτογράφων, Κομμωτών Αγ. Παρασκευής, Ταπετσαρίας, Μηχανουργών, Ψυκτικών, Ανελκυστήρων, η Συντεχνία Επιπλοποιών, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Αθήνας και η Ενωση Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης. Επίσης, οι Ενώσεις ΕΒΕ σε: Μπραχάμι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Μενίδι.

Στη Λάρισα πήραν αποφάσεις τα σωματεία Ανελκυστήρων και Ξύλου. Στα Μαγνησία τα Ξύλου, Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων. Στην Καβάλα, το Σωματείο Εμποροραπτών. Στο Αγρίνιο, των Οδοντοτεχνιτών. Στην Αρτα τα σωματεία Υδραυλικών και Μηχανικών Αυτοκινήτου. Στην Πάτρα τα σωματεία: Υδραυλικών, Μετάλλου, Ανελκυστήρων, Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Επισκευαστών - Υποδηματοποιών.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέτρα για την επιτυχία της απεργίας

Από την προχτεσινή συνέλευση
Από την προχτεσινή συνέλευση
Η προετοιμασία του κλάδου για τη γενική απεργία και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα απασχόλησαν την προχτεσινή γενική συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Αναφερόμενος στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα άλλα όργανα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μπ. Βορτελίνος επισήμανε εισηγητικά ότι ζητήματα όπως η υποχρηματοδότηση των δήμων, η εφεδρεία και οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών, η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας μέσω των διάφορων προγραμμάτων, όπως αυτό της «κοινωφελούς εργασίας», έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά για όλα τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα, μίλησε για την επιχείρηση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων μέσω της δημιουργίας διαφόρων δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης οι οποίες στον κλάδο των ΟΤΑ εκφράζονται με τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία και άλλα. Σημείωσε ότι για τις ταξικές δυνάμεις η αλληλεγγύη δεν αντιμετωπίζεται ως φιλανθρωπία ή εθελοντισμός, ούτε περιορίζεται στην παροχή κάποιας βοήθειας, αλλά περιέχει τη διατύπωση αιτημάτων και στόχων πάλης, την οργάνωση κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων για παροχές κρατικών και τοπικών υποδομών βοήθειας.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ΠΟΕ ΟΤΑ σημείωσε ότι δεν μπορεί να οργανώσει και να συντονίσει τη δράση των σωματείων αφού κινείται στη γραμμή του συμβιβασμού, στη λογική εκτόνωσης των αγώνων. Στην αντίπερα όχθη το Συνδικάτο είναι αυτό που μπορεί να συντονίσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων στον κλάδο γιατί έχει καθαρό ταξικό προσανατολισμό και πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, αναδεικνύει τους υπαίτιους.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, εργαζομένων και συνδικαλιστών από διάφορους δήμους, αρκετοί ήταν αυτοί που υπογράμμισαν ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η απογοήτευση που έχουν καλλιεργήσει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Για την υπονομευτική δράση αυτών των δυνάμεων αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έχουν οδηγήσει στην αδράνεια, «έχουν κλειδώσει» τα δύο σωματεία στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου.

Ακόμα αναδείχθηκαν οι συνέπειες της εργασιακής ομηρίας. Μία εργαζόμενη συμβασιούχος, που δουλεύει εννιά χρόνια με μπλοκάκι σε παιδικό σταθμό, ανέφερε ότι πρέπει να πληρώνει 880 ευρώ ΤΕΒΕ το δίμηνο και παίρνει 800 ευρώ μισθό το μήνα. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο κλείσιμο της συνέλευσης τονίστηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε λεπτό μέχρι την απεργία για την επιτυχία της και λήφθηκε σχετική απόφαση ενισχυτική της μάχης αυτής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ οι γενικές συνελεύσεις στα Σωματεία των Δήμων Καισαριανής, Πετρούπολης, Αγίων Ανάργυρων, Ηλιούπολης, Κορυδαλλού και το Σωματείο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής στο οποίο συγκρότησαν και απεργιακή ομάδα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΧΑΪΑΣ
Θετική πείρα από τη μάχη στην «κοινωφελή εργασία»

Αγωνιστική δράση κόντρα στην αδράνεια που καλλιεργούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΕΑΜ

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τους 500 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δήμο Πατρέων μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες.

Προχθές Τετάρτη πραγματοποίησαν νέα στάση εργασίας την οποία είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε μαζική συγκέντρωση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μόνιμοι εργαζόμενοι στο δήμο παρά τα εμπόδια που έθεσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μ. Αγγελάκας, ενημέρωσε το Συνδικάτο ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν άμεσα. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Συνδικάτο και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο πρόγραμμα ανέστειλαν τη νέα στάση εργασίας που είχαν προγραμματίσει να κάνουν σήμερα καλώντας όμως τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι να υλοποιηθεί η δέσμευση του γενικού γραμματέα.

Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εργαζόμενος στο πρόγραμμα, με πέντε παιδιά, ενημέρωσε ότι του έχουν κόψει το ρεύμα. Το κλαδικό συνδικάτο, η Επιτροπή Αγώνα αλλά και το σωματείο οδηγών στο Δήμο Πάτρας προχώρησαν αμέσως σε παρέμβαση στη ΔΕΗ, απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος στο συνάδελφό τους, όπως και έγινε.

Αποκαλύφθηκαν οι «φίλοι» των εργαζομένων

Η δράση του κλαδικού συνδικάτου και των ίδιων των εργαζομένων για τα προβλήματά τους είναι αυτή που ξεμπρόστιασε για άλλη μια φορά τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΑΜ (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ).

Μία μέρα πριν την προχθεσινή στάση εργασίας οι ταξικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο από τα έξι σωματεία του Δήμου Πατρέων ζήτησαν να πάρει απόφαση στήριξης της στάσης το Διοικητικό Συμβούλιο. Την πρόταση απέρριψαν οι ΠΑΣΚΕ και ΣΕΑΜ (εμφανίζεται ως «αριστερή» δύναμη) με το πρόσχημα ότι η στάση υπονομεύει (!) τις καταλήψεις που είχε κηρύξει για την ίδια μέρα η Ομοσπονδία σε όλη τους δήμους.

Ακόμα, όταν τέθηκε το ζήτημα να γίνει παρέμβαση για την επανασύνδεση ρεύματος ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΑΜ αρνήθηκαν να συμμετέχουν!..

ΓΣΕΒΕΕ
«Φρένο» με ... στάση εργασίας!

Επιβεβαιώνοντας πλήρως την κριτική που ασκούν οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε το κλείσιμο των καταστημάτων μόνο μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της Γενικής Απεργίας στις 26 του Σεπτέμβρη. Μ' αυτό τον τρόπο η ηγεσία της πλειοψηφίας βάζει το δικό της «φρένο» στην ανάπτυξη του αγώνα, σε μια στιγμή που είναι πολύτιμη η ολοκληρωτική συμμετοχή κάθε αυτοαπασχολούμενου και μικρού επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου στις κινητοποιήσεις.

Η κριτική για απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και συνενοχή για τη σημερινή κατάσταση, ταιριάζει «γάντι» στη ΓΣΕΒΕΕ, που κατά τ' άλλα καλεί στις συγκεντρώσεις και κάνει λόγο για «πρώτη» αντίδραση στα μέτρα που, όπως παραδέχεται, «θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Μετά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, δεν ξαφνιάζουν και οι αναφορές της ανακοίνωσης για περιθωριοποίηση της χώρας στο ...ευρωπαϊκό περιβάλλον και έλλειψη «αναπτυξιακών μέτρων», που «αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ