ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αγώνας για την απόσυρσή του

  Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 7 Δεκέμβρη. Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Την Τρίτη εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το αντεργατικό νομοσχέδιο και τα συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία της 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας για την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη. Με περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, ανακοινώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σΣματεία επιδιώκουν να φτάσει το μήνυμα της απεργίας σε κάθε εργαζόμενο.

Την ημέρα της απεργίας, εκτός από τη συγκέντρωση στην Αθήνα, στον Πεδίο του Αρεως στις 12 το μεσημέρι, σε όλη την Ελλάδα Εργατικά Κέντρα και Συντονιστικές Επιτροπές διοργανώνουν ανάλογες απεργιακές εκδηλώσεις. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ. Ταυτόχρονα δίνοντας συνέχεια στον πανεργατικό αγώνα πραγματοποιεί στις 19 Δεκέμβρη συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού που θα συζητείται εκείνες τις ημέρες στη Βουλή.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εργασίας αιφνιδιαστικά απέσυρε το άρθρο 11, που προέβλεπε την καταβολή προσυνταξιοδοτικού επιδόματος στους εργαζόμενους που είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας - 10.500 ένσημα ήταν 55 ετών και δικαιούνταν σύνταξη στα 58 τους. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αφαιρεί και το τελευταίο «φύλλο συκής» από το αντεργατικό νομοσχέδιο, αυτό που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε σαν τη μεγάλη παροχή προς τους εργαζόμενους. Αν και το άρθρο 11, με τον τρόπο που πήγε να εφαρμοστεί - μέσα από τον ΛΑΕΚ - και τις προϋποθέσεις που έβαζε, δεν είχε καμία σχέση με το αίτημα των εργαζομένων για σύνταξη στην 35ετία/10.500 ένσημα χωρίς προϋποθέσεις και χρονικά όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο μπορεί να ξαναενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, αν και δεν αποκλείεται το ζήτημα να μπει στο αναμενόμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μπροστά στην εμμονή της κυβέρνησης να νομοθετήσει το αντεργατικό τερατούργημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί όλους τους εργαζόμενους σε απεργιακό συναγερμό, με ξεκάθαρο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αυτός ο αγώνας, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, είναι αγώνας για την υπεράσπιση του οχτάωρου, το δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, τον περιορισμό των απολύσεων και τις ασφαλιστικές κατακτήσεις. Με την αντίστασή μας, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, μπορούμε να επιβάλλουμε την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου, που καθιερώνει το ελαστικό ωράριο, αυξάνει τις απολύσεις και απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μέτωπο αμφισβήτησης και ανατροπής

Κλιμάκιο οικοδόμων περιόδευσε σε εργοτάξια και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Από την χτεσινή περιοδεία
Από την χτεσινή περιοδεία
Να συμμετέχουν στην πανεργατική, πανελλαδική, απεργία στις 7 Δεκέμβρη, κάλεσαν τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής και της περιφερειακής Υμηττού, ο Γ.Θεοδώρου, γραμματέας του συνδικάτου Οικοδόμων και ο Γ. Πάσουλας γραμματέας της Ομοσπονδίας, χτες σε περιοδεία τους.

Στην είσοδο του εργοταξίου του Μεγάρου, μια «ουρά» εργαζομένων περίμενε για να δώσει «παρουσία» σε φύλακα ιδιωτικής εταιρίας. Οι συνδικαλιστές μοίραζαν προκηρύξεις του ΠΑΜΕ, συζητούσαν με μεγαλύτερους και νεότερους οικοδόμους, ενώ μεγάλη ήταν και η παρουσία αλλοδαπών εργατών.

Λίγο αργότερα, με τα ρούχα της δουλιάς, κάσκες, γάντια, ειδικά παπούτσια, περίπου 250 εργάτες, μαζεύτηκαν στο χώρο του πολυώροφου γκαράζ για ν' ακούσουν τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το λόγο πήρε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων εξηγώντας γιατί στους «εργάτες δεν μπαίνει το δίλημμα, πάλι απεργία». Τόνισε λοιπόν ότι:«οι εργάτες που δημιουργούν τον πλούτο, δεν αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν απεργία, τη στιγμή της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της κατάργησης του 8ωρου, κάθε δικαιώματος που κατακτήθηκε με αίμα. Πρέπει όλοι ν' απεργήσουμε για να μπορούν τα παιδιά μας να μορφώνονται, οι οικογένειές μας να 'χουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μη γίνουμε μια μηχανή του εργοδότη για να κάνει τη δουλιά του χωρίς περιορισμό, χωρίς ωράριο» και συνέχισε: «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Το δικό μας μέτωπο πρέπει ν' αμφισβητήσει, ν' ανατρέψει, να συγκρουστεί με την αντεργατική πολιτική».

Απευθυνόμενος στους αλλοδαπούς εργάτες εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και μεροκάματα «όμως, είπε, συνάδελφοι δεν μπορούν ν' αρχίζουν και να τελειώνουν όλα στο μεροκάματο. Εσείς έχετε πρόσθετους λόγους ν' αγωνίζεστε. Δεν μπορεί να μην πάρετε θέση όταν καίγονται τα Βαλκάνια, όταν μένουν αμόρφωτα τα παιδιά σας, χωρίς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους, όταν έχετε πρόβλημα με την περίθαλψη».

Τέλος, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το τεράστιο έργο της Περιφερειακής Υμηττού. Περιόδευσαν σε κάθε γωνία του έργου από τα τούνελ μέχρι τα χαντάκια, από τα καλούπια μέχρι εκεί που ετοιμάζουν τα φουρνέλα. Πολλά τα μηχανήματα, μικρός ο αριθμός των εργατών. Ο Γ.Θεοδώρου κάλεσε οικοδόμους και χειριστές όχι μόνο ν' απεργήσουν αλλά και «να κατέβουν στο δρόμο».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΥΛΕ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του

Με επιμονή η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα έθεσε το θέμα της αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών 

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), όπου η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) αύξησε τις ψήφους της. Σημαντικό αριθμό ψήφων πήρε και το ψήφισμα που κατέθεσε, ενώ οι παρεμβάσεις της ανάγκασαν την πλειοψηφία να απολογηθεί για τις επιλογές της. Στη νέα διοίκηση ο αριθμός εδρών κάθε παράταξης δεν αλλάζει. Η ΔΕ κατέκτησε 1 έδρα, η ΠΑΣΚΕ 8 και 4 η ΔΑΚΕ.

Κάτω από την πίεση πάρθηκε και η απόφαση για τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία στις 7 Δεκέμβρη. Στο ψήφισμα της ΔΕ αναφέρεται ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα λιμάνια έχει επείγοντα χαρακτήρα. «Με την ενεργοποίηση του αγώνα μας - υπογραμμίζεται - παλεύουμε για: λιμάνι ενιαίο 100% δημόσιο, καμιά μετοχοποίηση - θυγατροποίηση και εκχώρηση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, καμιά μετοχή σε ιδιώτη. Αμεσα οργάνωση του αγώνα για να σταματήσει η απόφαση της ΔΕΑ για θυγατροποίηση και αποτίμηση της περιουσίας, να φύγουν οι εταιρίες σύμβουλοι ξεπουλήματος.

Να μην προωθηθεί η σύμβαση - σκάνδαλο που παραδίδει τη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ μέσω της μηχανοργάνωσης (PMIS) στην "Ιντρασόφτ" και στους χρήστες (πρακτορεία). Αντίθετα η μηχανοργάνωση να παραδοθεί εξαρχής στον ΟΛΠ. Γενικό Κανονισμό Προσωπικού που θα κατοχυρώνει στο σύνολό τους και θα αναβαθμίζει τα δικαιώματά μας, μονιμότητα στην απασχόληση, ωράρια, εργάσιμος χρόνος. Παραμονή των Λιμενικών Ταμείων στο καθεστώς του ΝΠΔΔ, όχι στη μετατροπή τους σε ΑΕ».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Θέλουμε λιμάνια δημόσια στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών. Λιμάνια δημόσια, οργανικά ενταγμένα στην οικονομία της χώρας, να εξασφαλίζουν και τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη και προοπτική τους. Το αντίθετο συμβαίνει εάν απομονωθούν στο επίπεδο επιχείρησης και εκτεθούν στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό».

Αυθαιρεσία στα «ΧΟΝΤΟΣ»

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πολυκαταστήματα «ΧΟΝΤΟΣ» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτά τα μαγαζιά να αντισταθούν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για προβλήματα που δημιουργεί η αντεργατική πολιτική των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων πολυκαταστημάτων. Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και από την Επιθεώρηση Εργασίας αφορούν στη μη ύπαρξη σκαμπό στους χώρους εργασίας και την καθαριότητα που γίνεται από τις εργαζόμενες στους χώρους πώλησης.

Να σημειωθεί ότι αφού η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε τις παρανομίες της επιχείρησης, έκανε γραπτή και προφορική αναφορά στη Γενική Διεύθυνση της εταιρίας όπου ζητούσε να τοποθετηθούν σκαμπό στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στα ταμεία και απαγόρευσε η καθαριότητα να γίνεται από τις εργαζόμενες στην πώληση.

«Μόνο με την ενότητα, την αντίσταση, τη μαζική αντίδραση όλων σας θα δοθούν λύσεις όχι μόνο σε αυτά τα προβλήματα, αλλά και σε πολλά άλλα», υπογραμμίζει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Σήμερα στις 9 το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο πολυκατάστημα «ΧΟΝΤΟΣ» στην Ομόνοια.

Γενική Συνέλευση λογιστών

Κάλεσμα προς όλους τους λογιστές και τους βοηθούς λογιστές να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ). Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 8.30 το πρωί στην αίθουσα της Εργατικής Εστίας (Αγησιλάου 10 και Δεληγιώργη). Οι εκλογές της Ενωσης θα πραγματοποιηθούν από τις 7 μέχρι και τις 11 Δεκέμβρη. Η συνέλευση γίνεται ενόψει των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος με το ΠΔ 340/98, το ν. 2515/97 και το άρθρο 38 του φορολογικού νομοσχεδίου, που θέτουν φραγμούς στην επαγγελματική εξέλιξη των λογιστών, αλλά και της γενικότερης επίθεσης που δέχεται στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Νίκη στο Χαλυβουργείο

Τα οφέλη του ενωμένου, συντονισμένου και αποφασιστικού αγώνα τους, εισέπραξαν χθες οι εργαζόμενοι στο Χαλυβουργείο, που εδώ και 5 μέρες πραγματοποιούσαν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Τη μεγάλη νίκη τους θα σφραγίσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 7 Δεκέμβρη. Χθες η Διοίκηση του Χαλυβουργείου ανακάλεσε την απόλυση του αναπληρωτή γραμματέα Π. Χατζή και δεσμεύτηκε ότι θα συμμορφωθεί σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εργασίας, σύμφωνα και με την απαίτηση του επιχειρησιακού σωματείου. Ετσι, οι εργαζόμενοι ανακάλεσαν τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ