Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μέτωπο αμφισβήτησης και ανατροπής

Κλιμάκιο οικοδόμων περιόδευσε σε εργοτάξια και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Από την χτεσινή περιοδεία
Από την χτεσινή περιοδεία
Να συμμετέχουν στην πανεργατική, πανελλαδική, απεργία στις 7 Δεκέμβρη, κάλεσαν τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής και της περιφερειακής Υμηττού, ο Γ.Θεοδώρου, γραμματέας του συνδικάτου Οικοδόμων και ο Γ. Πάσουλας γραμματέας της Ομοσπονδίας, χτες σε περιοδεία τους.

Στην είσοδο του εργοταξίου του Μεγάρου, μια «ουρά» εργαζομένων περίμενε για να δώσει «παρουσία» σε φύλακα ιδιωτικής εταιρίας. Οι συνδικαλιστές μοίραζαν προκηρύξεις του ΠΑΜΕ, συζητούσαν με μεγαλύτερους και νεότερους οικοδόμους, ενώ μεγάλη ήταν και η παρουσία αλλοδαπών εργατών.

Λίγο αργότερα, με τα ρούχα της δουλιάς, κάσκες, γάντια, ειδικά παπούτσια, περίπου 250 εργάτες, μαζεύτηκαν στο χώρο του πολυώροφου γκαράζ για ν' ακούσουν τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το λόγο πήρε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων εξηγώντας γιατί στους «εργάτες δεν μπαίνει το δίλημμα, πάλι απεργία». Τόνισε λοιπόν ότι:«οι εργάτες που δημιουργούν τον πλούτο, δεν αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν απεργία, τη στιγμή της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της κατάργησης του 8ωρου, κάθε δικαιώματος που κατακτήθηκε με αίμα. Πρέπει όλοι ν' απεργήσουμε για να μπορούν τα παιδιά μας να μορφώνονται, οι οικογένειές μας να 'χουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μη γίνουμε μια μηχανή του εργοδότη για να κάνει τη δουλιά του χωρίς περιορισμό, χωρίς ωράριο» και συνέχισε: «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Το δικό μας μέτωπο πρέπει ν' αμφισβητήσει, ν' ανατρέψει, να συγκρουστεί με την αντεργατική πολιτική».

Απευθυνόμενος στους αλλοδαπούς εργάτες εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και μεροκάματα «όμως, είπε, συνάδελφοι δεν μπορούν ν' αρχίζουν και να τελειώνουν όλα στο μεροκάματο. Εσείς έχετε πρόσθετους λόγους ν' αγωνίζεστε. Δεν μπορεί να μην πάρετε θέση όταν καίγονται τα Βαλκάνια, όταν μένουν αμόρφωτα τα παιδιά σας, χωρίς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους, όταν έχετε πρόβλημα με την περίθαλψη».

Τέλος, οι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν το τεράστιο έργο της Περιφερειακής Υμηττού. Περιόδευσαν σε κάθε γωνία του έργου από τα τούνελ μέχρι τα χαντάκια, από τα καλούπια μέχρι εκεί που ετοιμάζουν τα φουρνέλα. Πολλά τα μηχανήματα, μικρός ο αριθμός των εργατών. Ο Γ.Θεοδώρου κάλεσε οικοδόμους και χειριστές όχι μόνο ν' απεργήσουν αλλά και «να κατέβουν στο δρόμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελευταίο μεροκάματο (2005-07-10 00:00:00.0)
Στην απεργία μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις (2005-03-02 00:00:00.0)
Ολα τα σφυριά για την απεργία (2004-11-07 00:00:00.0)
Αποφασίζουν και στην Ηπειρο (2002-06-08 00:00:00.0)
Μεσαιωνικές συνθήκες στις οικοδομές (2001-10-25 00:00:00.0)
Αγριο ξύλο, συλλήψεις και χειροπέδες! (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ