Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αντιστέκονται στον αυταρχισμό

Αθωώθηκαν οι πρώτοι 8,  που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για «παρακώλυση συγκοινωνιών». Διεξάγεται προανάκριση, αντιστέκονται οι εργαζόμενοι 

Με αποφασιστικότητα και ενότητα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι - ναυτικοί στη Διώρυγα της Κορίνθου, την κρατική τρομοκρατία και την επιχείρηση ποινικής δίωξης που προκλητικά εξαπολύθηκε προχτές εναντίον τους για να τους εξαναγκάσει να εργαστούν αν και κινδυνεύει η ζωή τους λόγω κατολισθήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν χτες στην αυτόφωρη διαδικασία, ο εισαγγελέας να αθωώσει τους οκτώ εργαζόμενους (πλοηγούς και πληρώματα ρυμουλκών) λόγω έλλειψης στοιχείων, ωστόσο συνεχίζεται η δίωξη και διατάχθηκε προανάκριση για συγκέντρωση στοιχείων.

Μέχρι χτες το πρωί η μήνυση που είχε καταθέσει η εταιρία «ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» ήταν εναντίον των εφτά μελών του ΔΣ του Σωματείου Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Στοχεύοντας όμως στην τρομοκράτηση απλών εργαζομένων, χτες το πρωί η εταιρία μήνυσε τους οκτώ εργαζόμενους που είχαν χτες υπηρεσία.

Ο εργαζόμενοι - ναυτικοί έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να μην εργάζονται στο κανάλι της Διώρυγας όσο δε λαμβάνονται μέτρα για την ασφαλή εργασία τους ενώ, το ΔΣ ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση εναντίον του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Γ. Δημητριάδη και των μελών της διοίκησης για ψευδή καταμήνυση. Τη Δευτέρα, το Σωματείο Ναυτικών καλεί πρωτοβάθμια σωματεία της Κορίνθου σε σύσκεψη για την από κοινού συνέχιση του αγώνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρετίζει τη μεγαλειώδη νίκη εργαζόμενων ναυτικών ενάντια στον κυβερνητικό - εργοδοτικό αυταρχισμό που όπως σημειώνει, οφείλεται στη σταθερή αγωνιστική τους στάση. Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΕΚ για την «απουσία» από τη χτεσινή δίκη τονίζοντας ότι είναι συνειδητή πολιτική στήριξης των κυβερνητικών - εργοδοτικών επιλογών. Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία και φορείς της περιοχής να εκφράσουν ενεργά τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους και να δώσουν δυναμική απάντηση στις 7 Δεκέμβρη στα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, θέτοντας κεντρικό αίτημα και τη διατήρηση της Διώρυγας στο δημόσιο.

Να παραμείνει στο δημόσιο

Σχετικά με το μέλλον της Διώρυγας και των εργαζομένων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, στις 29 Νοέμβρη, πριν εξαπολυθεί η επιχείρηση δίωξης των εργαζομένων. Στην ερώτηση αναφέρεται: «Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα της Κορίνθου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας γιατί:

- Η κυβέρνηση παρά τις συχνές προειδοποιήσεις δεν έλαβε κανένα από τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των διερχομένων πλοίων με αποτέλεσμα μέσα στους τελευταίους μήνες να σημειωθούν δύο κατολισθήσεις και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Γεωτεχνικές μελέτες που έγιναν έδειξαν την ακαταλληλότητα για διέλευση.

- Η απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και παραχώρηση των δικαιωμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θα ζημιώσει τη χώρα μας με πολλούς τρόπους (οικονομικούς - εθνικούς) και θα οδηγήσει τους 160 εργαζόμενους στην ανεργία.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε: Να εξασφαλιστεί η ακίνδυνη ναυσιπλοΐα. Να παραμείνει η Διώρυγα της Κορίνθου στο δημόσιο και να μην απολυθεί ούτε ένας από τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ