ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να οργανωθεί η μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και συνελεύσεις για την οργάνωση της σκληρής μάχης

Μόνη απάντηση στην ένταση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών είναι η δράση για να οργανωθεί ταξικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου
Μόνη απάντηση στην ένταση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών είναι η δράση για να οργανωθεί ταξικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου
Με στόχο να παρθούν μέτρα σε κάθε τόπο δουλειάς ώστε να πετύχει η νέα γενική απεργία που θα γίνει κατά τη συζήτηση των μέτρων στη Βουλή, συνεχίζουν τη δράση τους συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων από 40 και πλέον σωματεία. Μιλώντας στη σύσκεψη ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να συνδέουμε τον αγώνα μας ενάντια στα νέα μέτρα, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, των μνημονίων, με τα αιτήματα διαγραφής του χρέους, αποδέσμευσης από την ΕΕ, ανατροπής όχι μόνο της κυβέρνησης που υπηρετεί τα καπιταλιστικά συμφέροντα, αλλά της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, για να πάρουμε εμείς την εξουσία και να μετατρέψουμε τα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, για να αναπτύξουμε την οικονομία προς όφελος του λαού. Τέτοιος αγώνας και κίνημα χρειάζεται σήμερα για την εργατική τάξη».

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε πείρα από την πετυχημένη Γενική Απεργία της 26ης Σεπτέμβρη.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται συνελεύσεις και συσκέψεις με στόχο να παρθούν αποφάσεις και μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, με ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν προγραμματιστεί:

  • Σήμερα Σάββατο 6 Οκτώβρη: Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων προχωρά σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους της εταιρείας ΜΟΡΝΟΣ στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος) με θέμα την οργάνωση της αντίστασης στα νέα μέτρα και την καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης από την εργοδοσία.
  • Δευτέρα 8 Οκτώβρη: Σε σύσκεψη συνδικαλιστών, επιχειρησιακών σωματείων και πρωτοπόρων εργατών του κλάδου προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στις 6 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη).
  • Την Πέμπτη 11 Οκτώβρη

-- Σε γενική συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη).

-- Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Νομού Αττικής στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5).

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Την άμεση εξόφλησή τους ζητά το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δρομολογήσει λύση, όπως φάνηκε στη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Καμία ουσιαστική λύση δεν προτίθεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση για τους 200 εργαζόμενους στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που είναι επί 11 μήνες απλήρωτοι, ούτε και συνολικά για εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Αυτό προέκυψε, σαφώς, από την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησής της. Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στο Δήμο Κερατσινίου.

«Η καθυστέρηση στα δεδουλευμένα οφείλεται στη μη καταβολή της τακτικής χρηματοδότησης από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, λόγω έλλειψης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας της δημοτικής εταιρείας», υποστήριξε ο Ε. Στυλιανίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα έκτακτης επιχορήγησης δήμων. Δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους δήμους «η οποία προβλέπει αναστολή της καταβολής δόσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών αυτό το μήνα για να μην υπάρξει πρόβλημα, περίοδος χάριτος για δύο χρόνια, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής για οκτώ χρόνια και μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,5%».

«Τα μέτρα που αναφέρατε απλώς μετατοπίζουν το πρόβλημα», τόνισε ανταπαντώντας η Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με νομοθετικό εργαλείο τον «Καλλικράτη» «έχει στόχο τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου και βέβαια τις απολύσεις εργαζομένων». Για την άρνηση της κυβέρνησης, προκειμένου να επιδοτήσει τους δήμους, θύμισε ότι «έχουν παρακρατηθεί από την τοπική διοίκηση πόροι δισεκατομμυρίων και αυτή τη στιγμή τους τα δανείζετε με 6%. Και θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το επιτόκιο για ποσά που έπρεπε να έχουν πάρει κατά 5%. Με συγχωρείτε, αλλά αυτά πρέπει να τους δοθούν άμεσα, άτοκα και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και κυρίως πρέπει να εξυπηρετήσουν την αμοιβή των εργαζομένων». Συνολικά επισήμανε ότι «αυτή η πολιτική δεν πάει άλλο. Μπορεί να χρησιμοποιείτε τα μέσα καταστολής. Είναι και πεινασμένοι και δαρμένοι. Για λίγο καιρό όμως υπάρχουν αντοχές. Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί, όχι για να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξει η πολιτική. Εχει σαπίσει αυτή η κατάσταση».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ
Την Τετάρτη οι κινητοποιήσεις κατά της φορο-ληστείας

Κινητοποιήσεις στις Εφορίες κατά των φορολογικών μέτρων

Με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Εφορίες σε όλη τη χώρα, την ερχόμενη Τετάρτη 10 του Οκτώβρη, ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης, απαντούν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ, στα σχέδια της κυβέρνησης για τη λήψη νέων, σκληρών, φορολογικών μέτρων. Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αττική, θα γίνουν κινητοποιήσεις στις εφορίες των εξής περιοχών: Κέντρο της Αθήνας, Περιστέρι, Μενίδι, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νίκαια, Παλλήνη, Ηλιούπολη, Αγ. Ανάργυροι και Ν. Ιωνία.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνει: «Από κοινού οι εργαζόμενοι μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους δίνουμε απάντηση με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε αρκετές Εφορίες της Αττικής.

Αντιστεκόμαστε στην επίθεση που δεν έχει τελειωμό στα δικαιώματά μας, στην ίδια μας τη ζωή, στην ίδια μας την οικογένεια. Είμαστε σίγουροι ότι μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας μπορούμε σήμερα να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Εχουμε πολύτιμη αγωνιστική παρακαταθήκη, την πρώτη αγωνιστική απάντηση και τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και το κλείσιμο καταστημάτων στις 26 Σεπτέμβρη.

Καλούμε όλους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους να αντιδράσουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις, να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρών, με συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Εφορίες».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στα χαράτσια

Ν' αγωνιστούν μαζί με τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στις συνοικίες της πόλης, σε επαρχίες και χωριά του Νομού, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τους ανέργους, τους απλήρωτους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα «χαράτσια» της ΔΕΗ και απειλούνται με κόψιμο του ρεύματος.

Σε ανακοίνωσή του, αφού σημειώνει ότι κανείς δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι και να κρατάει το πρόβλημα κρυφό, επισημαίνει ότι το ΕΚΛ αξιώνει από τη ΔΕΗ:

1. Να μην κόβει το ρεύμα σε κανέναν που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει γιατί έμεινε άνεργος, απλήρωτος, του μειώθηκε δραστικά ο μισθός, η σύνταξη.

2. Να κάνει περισσότερες δόσεις διακανονισμού, ώστε να μπορεί να πληρώσει κάποιος που δυσκολεύεται στις οφειλές του.

3. Να καταργηθεί το χαράτσι για τα σπίτια και να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες.

Τέλος, το ΕΚΛ δίνει στη δημοσιότητα τα νούμερα των τηλεφώνων του ίδιου και σωματείων, καθώς και των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ