ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Δυναμώνει η επίθεση των μονοπωλίων στους εργάτες

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη για τις χιλιάδες απολύσεις στη «Ford»

Σε γραπτή Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης καταγγέλλει τις χιλιάδες απολύσεις στο εργοστάσιο της «Ford» στο Βέλγιο:

«

Στις 24 Οκτωβρίου 2012 η πολυεθνική εταιρεία FORD ανακοινώσε την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων της στο Βέλγιο και τη Βρετανία. Μόνο στη βελγική πόλη Γκενκ, της επαρχίας του Λιμβούργου, 4.300 εργάτες πετιούνται στην ανεργία, ενώ υπολογίζεται ότι θα χαθούν και άλλες 6.200 θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες που δραστηριοποιούνταν σε εργολαβικές εργασίες του εργοστασίου της FORD. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία FORD δημοσίευσε λειτουργικά κέρδη 8,8 δισ. δολ. μόνο για το 2011, με αύξηση καθαρών εσόδων 1 δισ. δολάρια από το 2010. Το 2010 η επιχείρηση είχε λάβει ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ από τη βελγική κυβέρνηση, έπειτα από το κλείσιμο και άλλου εργοστασίου της στην πόλη της Αμβέρσας, προκειμένου να διατηρήσει το εργοστάσιό της στην Γκενκ.

Στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων, που συνιστούν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, η εταιρεία FORD μεταφέρει τη βελγική γραμμή παραγωγής της στη Γερμανία και την Ισπανία, με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, ώστε το πολυεθνικό μονοπώλιο να εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την επίθεση των μονοπωλίων - ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ενάντια στην εργατική τάξη, για να της φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, διασώζοντας έτσι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τι έχει να πει η Επιτροπή στις στρατιές των ανέργων που μεγαλώνουν καθημερινά, για τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που μειώνει με όλα τα μέσα την τιμή της εργατικής δύναμης, που την καταδικάζει στο περιθώριο της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης για να διατηρήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων;».

ΡΩΣΙΑ
Η πιο άνιση διανομή του πλούτου στον κόσμο

Οι άστεγοι και οι φτωχοί εξαθλιωμένοι πολλαπλασιάζονται στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία
Οι άστεγοι και οι φτωχοί εξαθλιωμένοι πολλαπλασιάζονται στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία
Ενενήντα πέντε χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της, που ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη, έχει χαθεί μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες της αντεπανάστασης και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Global Wealth Report, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2012 από την τράπεζα Credit Suisse, η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου στην ανισότητα της κατανομής του πλούτου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το πλουσιότερο 1% των Ρώσων κατέχει το 71% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας. Για τη σύγκριση: Στις χώρες που ακολουθούν τη Ρωσία, στην Ινδία και την Ινδονησία, το 1% κατέχει το 49% και 46%, αντίστοιχα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι το 46%, στην Αφρική το 44%, στις ΗΠΑ το 37%, στην Κίνα και στην Ευρώπη είναι το 32%, στην Ιαπωνία το 17%.

Η Ρωσία επίσης κατέχει την πρώτη θέση στο μερίδιο που διαθέτει το πλουσιότερο 5% του πληθυσμού (που έχει στα χέρια του το 82,5% του συνολικού πλούτου της Ρωσίας), καθώς και το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού (87,6%), και στην ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, με τον συντελεστή Gini να φτάνει 0,84 (Πρόκειται για δείκτη που όταν είναι στο μηδέν, δείχνει πως υπάρχει πλήρης εισοδηματική ισότητα του πληθυσμού, ενώ όταν είναι στο 1 υπάρχει πλήρης εισοδηματική ανισότητα).

Επίσης, η Ρωσία είναι πλέον η «πρωταθλήτρια» αν μετρηθεί ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε σχέση με τον πλούτο του υπόλοιπου πληθυσμού. Η αναλογία του πλούτου του κάθε Ρώσου δισεκατομμυριούχου προς τον πλούτο του μέσου Ρώσου είναι 13 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι 96 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν το 30% του πλούτου των νοικοκυριών των Ρώσων πολιτών.

Κι όλα αυτά όταν έχουν χαθεί σημαντικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, για τις οποίες άνοιξε το δρόμο η Οχτωβριανή Επανάσταση, όπως η δωρεάν και 100% δημόσια Υγεία και Παιδεία, η φθηνή κατοικία, η εξάλειψη της ανεργίας κ.ά.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Ενας 12χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μαχητές της οργάνωσης Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης και ισραηλινής περιπόλου στη μεθόριο. Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν και τανκς ενώ οι Επιτροπές κατήγγειλαν μικρή εισβολή της ισραηλινής περιπόλου στο παλαιστινιακό έδαφος.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νότια και τα ανατολικά της χώρας σε βομβιστικές επιθέσεις. Στην πρώτη επίθεση στην επαρχία Χελμάντ, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, στη δεύτερη που σημειώθηκε στην επαρχία Λαγκμάντ, επίσης σε έκρηξη βόμβας έχασαν τη ζωή τους πέντε Αφγανοί στρατιώτες, ενώ στην τρίτη «καμικάζι» ανατινάχθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Κανταχάρ, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Ενας νεκρός και 13 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Καράτσι, στο Πακιστάν, χθες. Ο καμικάζι οδήγησε -σύμφωνα με τις αρχές- όχημα με εκρηκτικά στην πύλη της βάσης, με την επίθεση να αποδίδεται σε «μαχητές των Ταλιμπάν».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Κίνηση μομφής κατά του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα έκανε χτες η αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Λιντίουε Μαζιμπούκο με την κατηγορία ότι υπό την ηγεσία του το δικαστικό σύστημα της χώρας πολώθηκε, και αυξήθηκαν οι δείκτες διαφθοράς και ανεργίας. Την πρόταση μομφής υποστήριξαν και άλλα οκτώ μικρότερα κόμματα αλλά θεωρείται απίθανο να ψηφιστεί η πρόταση μομφής από την πλειοψηφία των μελών της νοτιοαφρικανικής Βουλής.

ΚΑΪΡΟ.- Σουδανοί ένοπλοι του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος- Βορράς» (SPLM-N) ανακοίνωσαν χτες ότι κατέρριψαν κυβερνητικό μαχητικό σε μεθοριακή περιοχή του Νότιου Κορντοφάν αφότου αυτό βομβάρδισε σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άμαχους.

NIAMEΪ.- Χιλιάδες είναι οι πλημμυροπαθείς στην περιοχή Ντίφα του νοτιοανατολικού Νίγηρα λόγω υπερχείλισης ποταμού που πηγάζει από τη γειτονική Νιγηρία. Πάνω από 90 χωριά έχουν πλημμυρίσει ενώ οι πλημμύρες κατέστρεψαν σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής.

«ΕΡΙΚΣΟΝ»
Νέες απολύσεις

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Στην κατάργηση 1.550 θέσεων εργασίας στη Σουηδία προχωρά η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Ericsson», σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πως η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη στα πλαίσια της «αναδιοργάνωσης» της εταιρείας προκειμένου να «ανακτήσει την κερδοφορία της». Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι καταργήσεις αυτές αφορούν «όλες τις ειδικότητες». Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 17.800 εργαζόμενοι στη Σουηδία και περίπου 100.000 παγκοσμίως. Σημειώνεται πως το περασμένο μήνα, η «Ericsson» είχε ανακοινώσει μια μείωση κατά 43% των καθαρών κερδών της στο τρίτο τρίμηνο.

Είχαν προηγηθεί χιλιάδες απολύσεις και μείωση των δαπανών της εταιρείας με μεταφορά ορισμένων λειτουργιών σε χώρες χαμηλότερου κόστους καθώς και απολύσεις υπαλλήλων μερικής απασχόλησης και συμβούλων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συγκρούσεις εργατών και αστυνομίας στην έδρα της «Ford»

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Συγκρούσεις και επεισόδια σημειώθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποίησαν χτες οι Βέλγοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Ford» στην πόλη Γκενκ, έξω από την έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη στην Κολωνία, στη Γερμανία.

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγριωθεί από την απόφαση της «Ford» να κλείσει τη μονάδα της εταιρείας στην πόλη Γκενκ μέχρι το τέλος του 2014 στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Σχέδιο που επίσης περιλαμβάνει την κατάργηση της παραγωγικής μονάδας στο Γκενκ προβλέπει επίσης λουκέτο σε άλλες δύο μονάδες της εταιρείας, στο βρετανικό έδαφος. Το σχέδιο αυτό σημαίνει πως 6.200 εργάτες αυτοκινητοβιομηχανίας σε Βέλγιο και Βρετανία, θα πεταχτούν στο δρόμο.

Οι συγκρούσεις με τη γερμανική αστυνομία ξεκίνησαν όταν έγινε επιχείρηση απώθησης των εργαζομένων που είχαν καταλάβει το δρόμο και είχαν διακόψει την κυκλοφορία, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, ενώ τελικός στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν η διάλυση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων έξι Βέλγοι εργάτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Ναι» στην ενσωμάτωση ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Αντιφατικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο Πουέρτο Ρίκο, που ούτε ανεξάρτητο είναι αλλά ούτε και πολιτεία των ΗΠΑ, όπου 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές για να εκλέξουν τον τοπικό κυβερνήτη και άλλους εκπροσώπους, ένα βουλευτή στο αμερικανικό Κογκρέσο (που δεν έχει δικαίωμα ψήφου), καθώς για το δημοψήφισμα σχετικά με το καθεστώς στο Πουέρτο Ρίκο. Ενα δημοψήφισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε για το καθεστώς της χώρας πολύ περισσότερο δε για τις ΗΠΑ.

Δύο ήταν τα ερωτήματα στο δημοψήφισμα: Εάν θα παραμείνει ή όχι το υφιστάμενο «στάτους κβο» της Ελεύθερα Σχετιζόμενης Πολιτείας και εάν γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, αν θα είναι ανεξάρτητο κράτος ή θα παραμείνει ως έχει. Στο πρώτο ερώτημα το 53% το απόρριψε, ενώ για το άλλο ζήτημα 61,82% τάχθηκε υπέρ της πλήρους ενσωμάτωσης ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ, 32,89% τάχθηκε υπέρ ενός ημιαυτόνομου καθεστώτος και μόλις το 5,29% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Παρά την ψήφο για ενσωμάτωση στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι εξέλεξαν έστω και με οριακή πλειοψηφία ως επόμενο κυβερνήτη τον Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, ο οποίος τασσόταν κατά της ενσωμάτωσης, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο απερχόμενος κυβερνήτης Λουίς Φορτούνο αποδέχθηκε την ήττα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ