Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Ναι» στην ενσωμάτωση ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-

Αντιφατικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο Πουέρτο Ρίκο, που ούτε ανεξάρτητο είναι αλλά ούτε και πολιτεία των ΗΠΑ, όπου 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι συμμετείχαν στις εκλογές για να εκλέξουν τον τοπικό κυβερνήτη και άλλους εκπροσώπους, ένα βουλευτή στο αμερικανικό Κογκρέσο (που δεν έχει δικαίωμα ψήφου), καθώς για το δημοψήφισμα σχετικά με το καθεστώς στο Πουέρτο Ρίκο. Ενα δημοψήφισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε για το καθεστώς της χώρας πολύ περισσότερο δε για τις ΗΠΑ.

Δύο ήταν τα ερωτήματα στο δημοψήφισμα: Εάν θα παραμείνει ή όχι το υφιστάμενο «στάτους κβο» της Ελεύθερα Σχετιζόμενης Πολιτείας και εάν γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, αν θα είναι ανεξάρτητο κράτος ή θα παραμείνει ως έχει. Στο πρώτο ερώτημα το 53% το απόρριψε, ενώ για το άλλο ζήτημα 61,82% τάχθηκε υπέρ της πλήρους ενσωμάτωσης ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ, 32,89% τάχθηκε υπέρ ενός ημιαυτόνομου καθεστώτος και μόλις το 5,29% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Παρά την ψήφο για ενσωμάτωση στις ΗΠΑ οι ψηφοφόροι εξέλεξαν έστω και με οριακή πλειοψηφία ως επόμενο κυβερνήτη τον Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια, ο οποίος τασσόταν κατά της ενσωμάτωσης, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο απερχόμενος κυβερνήτης Λουίς Φορτούνο αποδέχθηκε την ήττα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ