ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Λίγο «πριν την ανακοπή»

Τα 200 θα φτάσουν τα κλειστά κρεβάτια μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς λήγουν πολλές συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών

Αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό και δεν έκλειναν κρεβάτια στις ΜΕΘ θα σώζονταν ζωές

Eurokinissi

Αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό και δεν έκλειναν κρεβάτια στις ΜΕΘ θα σώζονταν ζωές
Σε κατάσταση λίγο «πριν την ανακοπή» βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα λόγω των τρομακτικών κενών προσωπικού και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση απ' το ιατρικό προσωπικό, που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, εξαιτίας των διαρκών περικοπών στις αποδοχές τους.

Αυτή τη στιγμή είναι κλειστές 154 από τις 634 κλίνες που λειτουργούν συνολικά σε 70 νοσοκομεία. Ετσι οι κλειστές κλίνες επανήλθαν στο επίπεδο του 2009 (κλειστές 146 σε σύνολο 634, έναντι 124 κλειστών σε σύνολο 490 κλινών το 2008).

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) Απόστολος Αρμαγανίδης. Το 2010, και υπό την απειλή της επιδημίας της γρίππης Η1Ν1, άρχισαν να γίνονται προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι προσλήψεις αφορούσαν επικουρικούς γιατρούς με 11 συμβάσεις και πληρωμή με «μπλοκάκι», νοσηλευτές με διετείς συμβάσεις και επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις ενός έτους.

Στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 48 απ' τους 73 συμβασιούχους γιατρούς. Συνολικά στις ΜΕΘ υπηρετούν 370 μόνιμοι γιατροί και 148 ειδικευόμενοι γιατροί ενώ υπάρχουν και 39 κενές οργανικές θέσεις. Επίσης στο τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 124 νοσηλευτών. «Αν δε ληφθεί μέριμνα να μείνουν οι συμβασιούχοι, θα κλείσουν άλλα 40-50 κρεβάτια και ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 200» υπογράμμισε ο Απ. Αρμαγανίδης.

Με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι νοσηλεύονται 28 ασθενείς το χρόνο, τα 154 κλειστά κρεβάτια στερούν τη νοσηλεία σε 4.312 αρρώστους (154 Χ 28) -και κατ' εκτίμηση σε 4.620 αρρώστους. Συνολικά στα λειτουργούντα κρεβάτια των ΜΕΘ νοσηλεύονται 16.200 ασθενείς με μέσο χρόνο νοσηλείας 13 μέρες.

Η αδυναμία εξεύρεσης κρεβατιού σε ΜΕΘ διπλασιάζει τη θνησιμότητα όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα η θνησιμότητα στις ΜΕΘ είναι 23% ενώ όταν δε βρουν κρεβάτι τότε η θνησιμότητα φτάνει στο 45%.

Για να λειτουργήσει μια ΜΕΘ χωρίς προβλήματα -δηλαδή να εξασφαλιστούν με πληρότητα οι άδειες, θερινές, ασθενείας κτλ. των εργαζομένων- χρειάζεται εξαπλάσιος σε σχέση με τα κρεβάτια αριθμός νοσηλευτών. Δηλαδή τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι. Στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 1,6 νοσηλευτής ανά κρεβάτι. Ενας νοσηλευτής να αναγκάζεται να έχει υπό την εποπτεία του τρεις βαριά αρρώστους! Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπηρετούν 1.202 μόνιμοι νοσηλευτές.

Αυτή η δραματική παλινδρόμηση διαμορφώνεται σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αναπτυχθούν άλλα 600 κρεβάτια για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες. Στην Ελλάδα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους είναι 5,68 ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 12,2.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα για την κατάσταση στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

Συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στα παλιά γραφεία του ΤΣΕΥΠ (Ευπολίδος 12)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών Αθήνας - Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, με θέμα την κατάσταση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Η κινητοποίηση θα γίνει στα παλιά γραφεία του ΤΣΕΥΠ (Ευπολίδος 12) και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Το Ταμείο μας, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ είναι αντιμέτωπο με τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, με άμεσο κίνδυνο τη μη καταβολή των συντάξεων της 25ης Νοεμβρίου 2012 από τη Δ' Διεύθυνση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ πρώην ΤΣΕΥΠ. Το αποτέλεσμα αυτό έχει να κάνει με τη μεγάλη κλοπή των αποθεματικών του, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο "κούρεμα" του Απριλίου 2012. Ο στόχος της κυβέρνησης για διάλυση του κανονισμού του κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ που θα συνοδευτεί με εξευτελιστικές παροχές για τους ασφαλισμένους, δεν έχει εγκαταλειφθεί, παραμένει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση από τους αρμόδιους για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων».

Και καταλήγουν: «Απαιτούμε:

-- Αμεση και συνεχή καταβολή των συντάξεων

-- Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-- Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του

-- Αμεση επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων από το κούρεμα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Συντονίζονται ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα

Να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου Φιλίππου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Οπως διαπίστωσαν, ο όμιλος προχωρά σε απολύσεις (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΕΛΜΠΙΣΚΟ), μειώσεις μισθών με προσλήψεις νέων κάτω των 25 ετών με 511 ευρώ μεικτά (ΕΒΓΑ), καθυστερήσεις πληρωμών (ΚΑΝΑΚΗΣ, ΕΒΓΑ), ενώ επί τρία χρόνια, και παρά την αύξηση των παραγόμενων προϊόντων, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά αύξηση στους μισθούς.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων ΑΠΟ ΜΟΡΝΟΣ, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Χημικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, επισημαίνουν: «Αν είχαμε συντονίσει τη δράση μας και αγωνιζόμαστε με αλληλεγγύη μεταξύ μας, σαν ένας άνθρωπος, αυτά τα μέτρα πιθανόν δε θα είχαν περάσει ή θα τους είχαμε δυσκολέψει. Πέρασαν γιατί ο καθένας ασχολούνταν μόνο με το χώρο που εργάζονταν. Αυτό διευκολύνει τον όμιλο να περνά τα μέτρα. Τώρα ο όμιλος θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών (π.χ. ΜΟΡΝΟΣ), να αλλάξει το χρόνο εργασίας (ΒΙΣ, ΜΟΡΝΟΣ, εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο).

Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους: 1. να γίνουν μέλη των σωματείων τους, 2. να συμμετέχουν δραστήρια στη ζωή των σωματείων, μέσα από τη δράση τους συμμετέχοντας στις γενικές συνελεύσεις. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός, κοινός είναι ο αντίπαλός μας. Ενωμένοι θα νικήσουμε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Περιοδεία στην «Αλφα Μπανκ»

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της «Αλφα Μπανκ» στον Αγιο Στέφανο έκανε χτες αντιπροσωπεία του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής με αφορμή τη μετακίνηση της εργαζόμενης Μ. Βουτσίδου από εκείνη την περιοχή σε κατάστημα στο Κερατσίνι. Μετακίνηση που ανακοινώθηκε μία μέρα μετά την πρόσφατη 48ωρη απεργία και έχει ως προφανή στόχο -όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις- να περιορίσει τη συνδικαλιστική της δράση, αφού στον Αγιο Στέφανο απασχολούνται περίπου 200 εργαζόμενοι και στο Κερατσίνι 15.

Σε ανακοίνωση που μοίρασε στην περιοδεία το Σωματείο επισημαίνει ότι «οι εκδικητικές μεταθέσεις συναδέλφων στην Αλφα Μπανκ, οι οποίοι έχουν συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς, δεν είναι τυχαίες. Συστηματικά διώκονται εργαζόμενοι που αντιδρούν στις διευθυντικές αυθαιρεσίες και συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις με το ΠΑΜΕ και το Κλαδικό Σωματείο». Στόχος είναι να φοβίσουν τους εργαζόμενους συνολικά για να μην αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα, όπως αυτά που ψηφίστηκαν και αφορούν κυρίως στους τραπεζίτες και τη διάσωση των κερδών τους. Ακόμα, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι οι συγχωνεύσεις - εξαγορές στις τράπεζες οδηγούν σε μειώσεις μισθών και προσωπικού.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπογράμμισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν αγωνιστική απάντηση, να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να ενισχύσουν το Σωματείο και τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

«Ανάπτυξη» για τα μονοπώλια

«Οχι στη λιτότητα. Ανάπτυξη τώρα», ήταν το σύνθημα στο κεντρικό πανό ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσαν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης των συνδικάτων.

Αυτές οι δυνάμεις μένουν πίσω από το γενικόλογο αυτό σύνθημα, προσπαθώντας να κρύψουν ότι αναφέρονται στην ανάπτυξη που υπήρχε πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, η οποία οδήγησε στο ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Τον καιρό εκείνης της ανάπτυξης, γέμισαν σεντούκια ολόκληρα πολυεθνικών και καταθέσεις δισεκατομμυρίων έκαναν (και συνεχίζουν) να κάνουν βόλτες σε τράπεζες και «οφ σορ» σε όλο τον κόσμο.

Αυτή την ανάπτυξη ελπίζουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ότι θα επανέλθει, για να εξασφαλιστούν νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Μάλιστα, για να μη ξεχνάμε, στο όνομα αυτής της ανάπτυξης, ήταν που πριν την κρίση η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), για να μην το ξεχνάμε, δήλωνε τη στήριξή τους στην απελευθέρωση των αγορών εργασίας και στην κατεδάφιση κάθε εργατικού δικαιώματος. Μ' αυτούς διαδηλώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κινητοποιήσεις με τέτοιο προσανατολισμό τρέχει, τέτοια «ανατροπή» θέλει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ