ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Καταθέτει αίτημα για αναγνώριση ως «κράτος - παρατηρητής»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή» θα καταθέσει, αύριο ή μεθαύριο, στη Γενική Συνέλευση ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Το αίτημα περιλαμβάνει την Δυτική Οχθη, την Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ, με βάση τα σύνορα του '67. Χτες η γαλλική κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς διατύπωσε τη θέληση να ψηφίσει υπέρ του αιτήματος, κάτι που φυσικά δεν γίνεται γιατί νοιάζεται για το βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό, αλλά γιατί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θέλει να εξασφαλίσει τις θέσεις του στη Μέση Ανατολή, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Συρίας, όπου στηρίζει και εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς. Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα - μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που επισήμως ξεκαθαρίζει τη θέση απέναντι στο σχετικό αίτημα. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι Ρωσία - Κίνα.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και θεωρούμενος «αρχιτέκτονας» των συμφωνιών του Οσλο, ο Γιόσι Μπεϊλίν με εκτενές άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατηγορεί την ισραηλινή ηγεσία αλλά και τις ΗΠΑ ότι διαπράττουν «τεράστιο λάθος» αντιδρώντας στο παλαιστινιακό αίτημα που σημειώνει ότι η αποδοχή του τελικά θα είναι «προς όφελός τους».

Ωρες νωρίτερα, γινόταν γνωστό ότι στη μεθόριο της νότιας Γάζας με το Ισραήλ, στο ύψος της Ράφα και του ισραηλινού μεθοριακού σταθμού Κέρεμ Σαλόμ, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίζονταν από ισραηλινά πυρά. Σύμφωνα με την εκεχειρία που επιτεύχθηκε την περασμένη βδομάδα, οι Παλαιστίνιοι μπορούν πλέον να προσεγγίσουν όσα χωράφια βρίσκονται κοντά στο φράχτη, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν, από το Ισραήλ, «ουδέτερη ζώνη» και γινόταν στόχος όποιος βρισκόταν σε αυτά.

Σε μια άλλη εξέλιξη εντός τριών μηνών, πιθανότατα, θα βγουν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που θα διενεργηθούν στα δείγματα που Ελβετοί, Γάλλοι και Σουηδοί επιστήμονες, διά μέσου Παλαιστινίων γιατρών, πήραν, χθες το πρωί, από το λείψανο το Γιάσερ Αραφάτ. Η διαδικασία έγινε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και μακριά από τις κάμερες στον τάφο του Αραφάτ στην Μουκάτα'α της Ραμάλα. Το καλοκαίρι έρευνα του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, στην Ελβετία, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικτύου «αλ Τζαζίρα», είχε εντοπίσει σε προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα του ραδιενεργού στοιχείου πολώνιο 210, από ό,τι είναι το κανονικό.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κατερίνη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης.

Καταδίκασαν το κράτος του Ισραήλ που με τη συναίνεση και τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ διαπράττει καθημερινά εγκλήματα πολέμου με τους ανελέητους βομβαρδισμούς των παλαιστινιακών περιοχών και τη μαζική κι αδιάκριτη εξόντωση του άμαχου πληθυσμού.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και κάλεσαν το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα του για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία.

ΣΥΡΙΑ
Συνέχεια μαχών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι στον πόλεμο προπαγάνδας, με πηγές των αντικαθεστωτικών να μιλούν για σειρά πληγμάτων κατά του συριακού στρατού σε όλη τη χώρα, τα οποία, από την άλλη, δεν επιβεβαιώνονται από τη Δαμασκό. Στα της Συρίας αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ερό, στο Παρίσι, επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ. Η Ρωσία απλώς θεωρεί ότι είναι απαράδεκτες οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών» σημείωσε ο Μεντβέντεφ καταλήγοντας ότι η Μόσχα έχει σοβαρές ενστάσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατέρωθεν. Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως θέμα κυρίως τη Συρία αλλά και τη διμερή συνεργασία, αλλά δεν έγιναν άλλες δηλώσεις πέραν των προαναφερομένων.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδιδε δηλώσεις του Σύρου υπουργού Πληροφοριών Ομάρ αλ Ζούμπι ο οποίος, κατά τη διάρκεια της κηδείας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε καλύπτοντας συγκρούσεις, δήλωνε ότι «το αντισυριακό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσες θυσίες και αν χρειαστούν». Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε οδόφραγμα του στρατού στο Τζμπάιντατ Αρτούζ, νότιο προάστιο της Δαμασκού. Τόσο η τηλεόραση όσο και το ΣΑΝΑ επιβεβαίωσαν και τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Αντικαθεστωτικές πηγές, από την άλλη, αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Μααρέτ αλ Νουμάν -στο δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό- η οποία ελέγχεται από τους ίδιους, και στο Ιντλίμπ, όπου μιλούν για αεροπορική επιδρομή σε ελαιουργία με 20 νεκρούς και 60 τραυματίες. Επίσης, ισχυρίζονται ότι έγινε συντονισμένη επίθεση σε δέκα στρατιωτικά σημεία ελέγχου σε προάστια της Δαμασκού και ότι σκληρές μάχες μαίνονται σε Νταράγια και Κφαρ Σούσα. Αλλά και ότι κατέρριψαν ελικόπτερο του στρατού στις μάχες για τον έλεγχο της βάσης Σεϊκ Σουλεϊμάν έξω από το Χαλέπι, «επίτευγμα» που διεκδικείται από την ισλαμιστική «Αχράρ αλ Σαμ». Στις μάχες στην περιοχή συμμετέχουν και ένοπλοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ο οποίος ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε 70 στρατιώτες ανακαταλαμβάνοντας τη βάση.

Από το Αμμάν, όπου έκανε συναντήσεις με την ιορδανική ηγεσία και επισκέφτηκε καταυλισμούς προσφύγων, η επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής των προσφύγων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία για την κατάσταση χωρίς να αναφερθεί στους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς που τρομοκρατούν τον άμαχο πληθυσμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συναντήσεις με αγωνιστές συνδικαλιστές από Μπαχρέιν και Βενεζουέλα

Από τη συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων Μπαχρέιν
Από τη συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων Μπαχρέιν
Αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων Μπαχρέιν είχε χτες συνάντηση με την ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και συζήτησαν για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και τα προβλήματα των εργαζομένων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων Μπαχρέιν ιδρύθηκε το 2011 και κινείται στις κατευθύνσεις του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στηρίζει σταθερά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και έχει καταδικάσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Λιβύη, στο Λίβανο και στη Συρία.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες με την ΠΣΟ για την υπεράσπιση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις χώρες του Κόλπου.

Επίσης, στην Αθήνα βρέθηκε προχτές η Μαρσέλα Μασπέρο αντιπρόεδρος της ΠΣΟ και Πρόεδρος της Συνομοσπονδιας Εγραζομένων UNETE της Βενεζουέλας, του ταξικού κινήματος της χώρας, για συζητήσεις στην έδρα της ΠΣΟ. Η συνδικαλίστρια ταυτόχρονα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΝΟΒΟΤΕΛ, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Η αντιπρόεδρος της ΠΣΟ από τη Βενεζουέλα σε επίσκεψη στους εργαζόμενους του «Νοβοτέλ»
Η αντιπρόεδρος της ΠΣΟ από τη Βενεζουέλα σε επίσκεψη στους εργαζόμενους του «Νοβοτέλ»
Εκδήλωση στο Πάντειο

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η εκδήλωση γίνεται την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΣΚ2 του ιδρύματος. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ (Μαραθωνοδρόμων 1, Π. Ψυχικό) διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 12 μ. η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) και η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ).

Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν όλους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας, να βροντοφωνάξουν: «Τέρμα στην ισραηλινή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ