Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνέχεια μαχών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι στον πόλεμο προπαγάνδας, με πηγές των αντικαθεστωτικών να μιλούν για σειρά πληγμάτων κατά του συριακού στρατού σε όλη τη χώρα, τα οποία, από την άλλη, δεν επιβεβαιώνονται από τη Δαμασκό. Στα της Συρίας αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ερό, στο Παρίσι, επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ. Η Ρωσία απλώς θεωρεί ότι είναι απαράδεκτες οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών» σημείωσε ο Μεντβέντεφ καταλήγοντας ότι η Μόσχα έχει σοβαρές ενστάσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατέρωθεν. Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως θέμα κυρίως τη Συρία αλλά και τη διμερή συνεργασία, αλλά δεν έγιναν άλλες δηλώσεις πέραν των προαναφερομένων.

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδιδε δηλώσεις του Σύρου υπουργού Πληροφοριών Ομάρ αλ Ζούμπι ο οποίος, κατά τη διάρκεια της κηδείας δημοσιογράφου που σκοτώθηκε καλύπτοντας συγκρούσεις, δήλωνε ότι «το αντισυριακό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσες θυσίες και αν χρειαστούν». Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε οδόφραγμα του στρατού στο Τζμπάιντατ Αρτούζ, νότιο προάστιο της Δαμασκού. Τόσο η τηλεόραση όσο και το ΣΑΝΑ επιβεβαίωσαν και τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Αντικαθεστωτικές πηγές, από την άλλη, αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Μααρέτ αλ Νουμάν -στο δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό- η οποία ελέγχεται από τους ίδιους, και στο Ιντλίμπ, όπου μιλούν για αεροπορική επιδρομή σε ελαιουργία με 20 νεκρούς και 60 τραυματίες. Επίσης, ισχυρίζονται ότι έγινε συντονισμένη επίθεση σε δέκα στρατιωτικά σημεία ελέγχου σε προάστια της Δαμασκού και ότι σκληρές μάχες μαίνονται σε Νταράγια και Κφαρ Σούσα. Αλλά και ότι κατέρριψαν ελικόπτερο του στρατού στις μάχες για τον έλεγχο της βάσης Σεϊκ Σουλεϊμάν έξω από το Χαλέπι, «επίτευγμα» που διεκδικείται από την ισλαμιστική «Αχράρ αλ Σαμ». Στις μάχες στην περιοχή συμμετέχουν και ένοπλοι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» ο οποίος ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε 70 στρατιώτες ανακαταλαμβάνοντας τη βάση.

Από το Αμμάν, όπου έκανε συναντήσεις με την ιορδανική ηγεσία και επισκέφτηκε καταυλισμούς προσφύγων, η επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής των προσφύγων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία για την κατάσταση χωρίς να αναφερθεί στους μισθοφόρους αντικαθεστωτικούς που τρομοκρατούν τον άμαχο πληθυσμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές πιέσεις με επίκεντρο τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι... (2016-10-08 00:00:00.0)
Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι... (2016-06-09 00:00:00.0)
Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί αντικαθεστωτικών για ανάκτηση εδαφών (2013-08-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι πιέσεις (2012-11-29 00:00:00.0)
Καταρρέει η κατάπαυση πυρός (2012-10-30 00:00:00.0)
Ενταση μετά την προσγείωση συριακού αεροπλάνου (2012-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ