ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια στις κινητοποιήσεις

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

Παρέμβαση του εισαγγελέα Βόλου επικαλείται ο προϊστάμενος καθαριότητας του Δήμου Βόλου, στη Μαγνησία, που απευθυνόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του δημοτικού διαμερίσματος Νέας Ιωνίας λέει: «Εντέλλεσθε για την αποκομιδή απορριμμάτων με την κίνηση όλων των απορριμματοφόρων που είναι σε θέση να κινηθούν και την κατά νομό απασχόληση των εργαζομένων στις εργασιακές τους υποχρεώσεις».

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Βόλου, από το πρωί, σε ραδιόφωνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να παρέμβει ο εισαγγελέας για να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς - όπως ισχυρίζονταν - απειλείται η υγεία των πολιτών. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και δημοσιεύματα κάποιων τοπικών ΜΜΕ.

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους της Μαγνησίας συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους μετά από απόφαση που πήραν, προχτές, σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους. Στη συνέλευση «κατέβηκαν» δύο προτάσεις: Η μία από τον πρόεδρο και την αναπληρώτρια αντιπρόεδρο του Συλλόγου (ανήκουν στην παράταξη που στηρίχτηκε από ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ), η οποία προέβλεπε διακοπή των κινητοποιήσεων άμεσα, καταλήψεις μόνο των γραφείων προσωπικού και μη αποστολή της λίστας των επίορκων πριν την τελεσίδικη απόφαση και αναμονή των αποφάσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ για κινητοποιήσεις. Η δεύτερη από τον Θ. Τσαλούχα, μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπο της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ, για συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους, εκτός από τους ευαίσθητους τομείς (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.), τρίωρες στάσεις εργασίας τις πρώτες ώρες της κάθε βάρδιας, εικοσιτετράωρη απεργία αύριο, Παρασκευή, και αποχή το Σαββατοκύριακο από κάθε εργασία. Οι εργαζόμενοι, με μεγάλη πλειοψηφία, υπερψήφισαν την πρόταση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ.

Οτι η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου (ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) δε θέλει τη συνέχιση του αγώνα, φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν προώθησε, ως όφειλε, αυτή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΔΣ (ανήκει στην ΠΑΣΚΕ) δήλωσε ότι θεωρεί παράνομη την περιφρούρηση της απεργίας που οργάνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Βόλου!

Με το που μαθεύτηκε η είδηση για την εισαγγελική παρέμβαση, πλήθος δημοτικών υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο της Νέας Ιωνίας και μαζί τους, για συμπαράσταση, βρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, όπως του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», του Σωματείου Εργαζομένων στην «Κόκα - Κόλα», του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Λαϊκών Επιτροπών συνοικιών του Βόλου, του ΜΑΣ κ.ά.

Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ ζητάει να σταματήσει, αμέσως, η εισαγγελική παρέμβαση στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ και, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει:

«Η παρέμβαση του εισαγγελέα για να καταστείλει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της ΕΕ και της πλουτοκρατίας θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους και το καρότο, αλλά και το μαστίγιο!... Αυτουργός της εισαγγελικής παρέμβασης είναι ξεκάθαρα η δημοτική αρχή και ο κατά τ' άλλα... αριστερός δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης. Δεν είναι "αυτεπάγγελτη"! Είναι η συνέχεια της στάσης της δημοτικής αρχής που αποδεικνύει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά τοποτηρητής και μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών στην πόλη. Ακριβώς επειδή πίσω και μαζί με τις απολύσεις έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η πλήρης μετατροπή των υπηρεσιών των δήμων σε ΑΕ. Η στάση του δημάρχου είναι ακόμα μια τρανή απόδειξη της "κυβερνώσας αριστεράς"».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Στάση εργασίας αύριο

Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη του ωραρίου) αύριο Παρασκευή 30 Νοέμβρη αποφάσισε να κηρύξει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ -ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ- για το ζήτημα των απολύσεων.

Στο πλαίσιο της στάσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ οργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν κριτικά στην κινητοποίηση της Παρασκευής τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος να οργανωθεί η στάση εργασίας και το συλλαλητήριο και ως εκ τούτου τέτοιου είδους κινητοποιήσεις στις οποίες δεν παίρνονται μέτρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων, λειτουργούν εκφυλιστικά για τους αγώνες.

Δεδομένου ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ είχαν ήδη αποφασίσει τη στάση εργασίας για την Παρασκευή, η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν, εκτός από τη στάση εργασίας, να συνεχιστεί ο αγώνας για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απόφαση για πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία στις 5 Δεκέμβρη. Από τις 6 μέχρι τις 10 Δεκέμβρη να ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία για να αποφασιστεί η μορφή της κλιμάκωσης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους. Σήμερα και αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στις Εφορίες, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Επίσης, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Τσουβαλιάζει ποινικά διωκόμενους με όσους αγωνίζονται

Τον «ασκό του Αιόλου» για ένα νέο κυνήγι μαγισσών ανοίγει η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που ζητά από τα σωματεία «σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διευθυντές και τους αιρετούς να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν ΜΟΝΟ τους επίορκους υπαλλήλους».

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 (το τρίτο μνημόνιο) όσοι θεωρούνται επίορκοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και οδεύουν προς την απόλυση. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι επίορκος πλέον θεωρείται και αυτός που έχει απλώς κατηγορηθεί για κάτι, χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει. Το κυριότερο είναι ότι στο εξής κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί επίορκος μεταξύ άλλων για: «σοβαρή απείθεια», «ανάξια συμπεριφορά (...) εντός και εκτός υπηρεσίας» και άλλα. Δηλαδή, μπορούν να διωχθούν και εργαζόμενοι που αγωνίζονται, για παράδειγμα, όσοι έχουν πάρει μέρος σε καταλήψεις.

Με αυτά τα δεδομένα η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ:

Πρώτον, εμπλέκει τα σωματεία σε μια καθαρά υπηρεσιακή διαδικασία (συλλογή και αποστολή στοιχείων) και τα καλεί να συνδιοικήσουν, να κάνουν δηλαδή κοινό μέτωπο με τις δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτή την πολιτική!

Δεύτερον, βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλες τις περιπτώσεις (όσους διώκονται για ποινικά αδικήματα, μαζί με όσους αγωνίζονται) στηρίζοντας εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

«FINTEXPORT»
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν χτες Λαϊκές Επιτροπές που βρέθηκαν στο εργοστάσιο

Σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς) θα προχωρήσουν σήμερα στις 11 το πρωί οι εργάτες της FINTEXPORT (παρασκευή μοκετών), οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου εδώ και περίπου δύο βδομάδες. Οι εργάτες απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων 12 μηνών, την επαναλειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί καμιά θέση εργασίας με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ, χτες, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα των 8 μηνών (τα προηγούμενα ασφαλιστικά για τους πρώτους 4 μήνες τα κέρδισαν). Αμέσως μετά στο χώρο του εργοστασίου πήγαν εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου - Πεύκης, Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου και Αγίου Στεφάνου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες, ενώ ενημερώθηκαν και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και για τις συνθήκες δουλειάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της FINTEXPORT, Νίκος Μαυρουκλής, μιλώντας στον «Ρ» για την έκφραση αυτή της αλληλεγγύης, επισήμανε: «Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική χωρίς ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Για μας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση η έκφραση αλληλεγγύης και δηλώνουμε πως και εμείς θα κάνουμε το ίδιο σε όποιον εργάτη την έχει ανάγκη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθωώθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι

Αθωώθηκαν για όλες τις κατηγορίες οι τρεις εργαζόμενοι που διώκονταν για το επεισόδιο με τον Γερμανό πρόξενο που σημειώθηκε στις 15 Νοέμβρη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι τρεις εργαζόμενοι δικάστηκαν χτες στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο και αργά το βράδυ ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή τους για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας και την αθώωσή τους για τις υπόλοιπες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ανακοινώνοντας την αθωωτική απόφαση, ανέφερε ότι δεν προέκυψε από τα αποδεικτικά στοιχεία και από τις μαρτυρίες ότι τελέστηκαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από τους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και συνάδελφοί τους από άλλους κλάδους, που από νωρίς το πρωί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ