ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΡΩΓΗ» - ΛΑΡΙΣΑ
Προσπαθεί να διχάσει τους εργαζόμενους

Εδώ και μια βδομάδα οι εργαζόμενοι θεραπευτές του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ - EUROMEDICA», στη Λάρισα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, καθώς και το επίδομα αδείας, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει σε απεργία - στάσεις εργασίας. Σε καθημερινή βάση, μαζί με το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Ν. Λάρισας, καθώς και εκπροσώπους άλλων Σωματείων, που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους, βρίσκονται έξω από το χώρο εργασίας, ενημερώνοντας, με ανακοίνωση, ασθενείς και συνοδούς για τους λόγους που τους οδήγησαν στην επίσχεση.

Ο αγωνιστικός δυναμισμός των εργαζομένων που βρίσκει ανταπόκριση στον κόσμο έχει θορυβήσει και ανησυχήσει την ιδιοκτησία της επιχείρησης, που ψάχνει να βρει τρόπους για να σπείρει διχόνοιες ανάμεσά τους και να σπάσει την αγωνιστική κινητοποίηση.

«Ανακοίνωση» προβοκάτσια

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλεται, σε ανακοίνωση των εργαζομένων, στον τοπικό Τύπο παρουσιάστηκε μια ανακοίνωση που αποδίδεται μεν στους εργαζόμενους του κέντρου, το περιεχόμενό της δε είναι κομμένο και ραμμένο στην εξυπηρέτηση της εργοδοσίας. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να διαφωνούν με την επίσχεση εργασίας και να χαρακτηρίζουν τους αγωνιζόμενους φυσικοθεραπευτές «ευνοημένους» της επιχείρησης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, «τα καλύτερα των αισθημάτων τους» και «τις πολλές ευχαριστίες τους» προς την εργοδοσία!

Η «ανακοίνωση» αυτή, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «στηρίζουμε την εταιρεία που μάχεται για μας και τα συμφέροντά μας, κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και κάτω από δυσάρεστες οικονομικές συγκυρίες για τη χώρα». Και παρακάτω, σημειώνει ότι «η "Αρωγή" ήταν πάντα Αρωγός στον συνάνθρωπο, ασθενή και εργαζόμενο και αποδείκνυε έμπρακτα και καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο και τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, πέρα από τον επιχειρησιακό της ρόλο»...

Διαψεύδουν οι εργαζόμενοι

Στην ανακοίνωση - διάψευση των εργαζομένων δηλώνεται: «Ξεκαθαρίζουμε πως ουδεμία σχέση έχουμε με το περιεχόμενο του άρθρου το οποίο εμπνεύστηκε η διεύθυνση του κέντρου αποκατάστασης, προκειμένου να σπείρει τη διχόνοια στο προσωπικό και για το οποίο ποτέ δεν είχε τη συγκατάθεσή μας, αφ' ενός διότι δεν είμαστε απέναντι στους συναδέλφους μας και αφετέρου διότι το ίδιο το κείμενο δε γράφτηκε από εμάς.

Βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ίδιο καθεστώς απλήρωτης εργασίας, αντιμετωπίζουμε από κοινού προβλήματα επιβίωσης. Το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε κι εμείς σε κινητοποιήσεις - απεργίες - στάσεις εργασίας, προκειμένου να πιέσουμε για να δοθεί λύση στο πρόβλημά μας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα... Είναι, λοιπόν, ανήθικο να χρησιμοποιείται η δική μας φωνή και βούληση και να στρέφεται ενάντια στο δίκιο των συναδέλφων μας, που είναι και δικό μας δίκιο. Μέσα απ' αυτό το άρθρο, που ανήκει σε εμάς εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους και απαιτούμε όπως κι αυτοί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι 16 φυσικοθεραπευτές που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, στην οποία, ανάμεσα τα άλλα, επισημαίνουν: «Δεν θα πέσουμε στην παγίδα, θα υπενθυμίσουμε απλά το λόγο για τον οποίο αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε στο μέτρο αυτό (σ.σ. της επίσχεσης εργασίας): ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!! Επιμένουμε να λέμε ότι και οι υπόλοιποι 172 συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 5 μήνες και αντιμετωπίζουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα, αλλά ο καθένας, για τους λόγους του, δεν ακολούθησε το δρόμο αυτό. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι συνάδελφοι συνέταξαν και συμφώνησαν(!) να κοινοποιηθεί τέτοιου είδους δήλωση συμπαράστασης προς την επιχείρηση. Αν πάλι πραγματικά το έκαναν, εμείς θα κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους το έπραξαν».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει αποκλεισμό από τις εκλογές του σωματείου Επισιτισμού

Για τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τις αρχαιρεσίες του σωματείου Επισιτισμού που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ, εδώ και πολλές βδομάδες αντιπρόσωπος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΚΒ μέσω της γραμματείας, τον κατάλογο με τα σωματεία που λήγει η θητεία τους. Μετά από καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες απάντησαν ότι δεν μπορούν να τα δώσουν. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η θητεία του σωματείου εργαζομένων Επισιτισμού έληγε το Νοέμβρη. Μετά από επίμονες προσπάθειες βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος ενημέρωσε ότι οι υποψηφιότητες για τις εκλογές κατατίθενται μέχρι την Τέταρτη 21/11/2012 και οι εγγραφές στο σωματείο γίνονται μέχρι και την Πέμπτη 22/11/2012, ημέρα των εκλογών. Ετσι το ΠΑΜΕ κατέθεσε ψηφοδέλτιο την Τέταρτη 21/11/2012 και ταυτόχρονα ζήτησε το καταστατικό του σωματείου, το οποίο δεν του δόθηκε. Την επομένη, Πέμπτη 22/11, ημέρα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΕΚ Βέροιας, ανακοίνωσε ότι το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο λόγο μη τήρησης των ορίων που προβλέπει το καταστατικό του σωματείου.

Η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διοίκηση τόσο του Εργατικού Κέντρου Βέροιας όσο και του Σωματείου Επισιτισμού, που δεν έκαναν καμία προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα να ενημερώσουν πλατιά τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις ότι γίνονται εκλογές στο σωματείο τους και ότι μπορεί και πρέπει ο καθένας να συμμετέχει. «Το ΕΚ Βέροιας τρομάζει μπροστά στην πιθανότητα να κατατεθεί ένα ταξικό ψηφοδέλτιο σε κάποιο σωματείο της δύναμης του.

Αυτή είναι η δουλειά τους. Να διατηρούν σωματεία σφραγίδες, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Προειδοποιούμε όμως: θα βρουν μπροστά τους και σε άλλους κλάδους και σωματεία τις ταξικές δυνάμεις. Δε ξεμπέρδεψαν με τον αποκλεισμό που έκαναν στο σωματείο Επισιτισμού», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΛΤΑ
Κατέρρευσε τμήμα ψευδοροφής

Από τύχη δεν χτύπησε εργαζόμενος

Τμήμα ψευδοροφής του Κέντρου Διανομής ΕΛΤΑ (Λένορμαν και Κωνσταντινουπόλεως) κατέρρευσε χτες νωρίς το πρωί, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσουν εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο. Το περιστατικό καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) σημειώνοντας ότι δεν είναι άσχετο με το θέμα της βιαστικής μεταστέγασης τριών υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο.

Αμέσως μετά την κατάρρευση, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος -όπως και έγινε- και απαίτησαν να έρθουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ψευδοροφής. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά. Σήμερα θα διαπιστωθεί αν έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στα γραφεία.

Οπως σημειώνει η «Δημοκρατική Συνεργασία», πριν ένα μήνα στο Κέντρο Διανομής συστεγάστηκαν τρία γραφεία, με περίπου 130 εργαζόμενους, από τις περιοχές Κολωνό, Ομόνοια, Πλάκα. Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι ο χώρος δεν τηρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθώς είναι μικρός σε έκταση, οι εξωτερικοί του τοίχοι είναι από τσιμεντόλιθο και η σκεπή από «ελενίτ» που εμπεριέχει αμίαντο. Αυτά διαπιστώθηκαν και από το γιατρό εργασίας που ήρθε στο χώρο κατόπιν πρωτοβουλίας της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και με παρέμβαση του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας.

Η διοίκηση αρκέστηκε απλώς να αντικαταστήσει την παλιά κατεστραμμένη ψευδοροφή (όχι τη σκεπή). Με νέα παρέμβαση που έγινε (προηγήθηκε συγκέντρωση και απόφαση των εργαζομένων γι' αυτή, κατόπιν πρότασης και πάλι της «Δημοκρατικής Συνεργασίας») η διοίκηση δεσμεύθηκε να γίνει επέκταση του χώρου. Σε αυτή την παρέμβαση είχαν επισημανθεί ξανά τα ζητήματα της προχειρότητας της μεταστέγασης, τα τεχνικά και υγειονομικά προβλήματα που υπάρχουν.

Αλληλεγγύη από εμποροϋπαλλήλους

Αντιπροσωπεία της Σωματειακής Επιτροπής του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στην «ΑΡΩΓΗ» κα εξέφρασε την συμπαράσταση στον αγώνα τους. Στην ανακοίνωση αλληλεγγύης που εξέδωσε η Σωματειακή Επιτροπή αναφέρεται και στη μάχη που δίνουν, εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» για να μη μειωθεί ο μισθός τους, απαντώντας στην εργοδοτική τρομοκρατία με συσπείρωση στο κλαδικό τους σωματείο.

Νέο ναυτεργατικό «ατύχημα»

Αλλος ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Κι ενώ το «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, το περιστατικό δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ναυτιλίας μόλις χτες το πρωί.

Συγκεκριμένα, κατά τον κατάπλου του επιβατηγού - οχηματαγωγού «BLUE STAR NAXOS» τραυματίστηκε κατά τη διευθέτηση των κάβων στην πλώρη 45χρονος υποναύκληρος, μέλος του πληρώματος.

Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε κάταγμα δεξιού ποδιού και παραμένει νοσηλευόμενος.

Απογραφή συνταξιούχων ΟΓΑ

Παράταση δεκαπέντε ημερών, μέχρι την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, για να απογραφούν δόθηκε στους συνταξιούχους του ΟΓΑ με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τους 780.000 συνταξιούχους δεν απογράφηκαν 40.000 δικαιούχοι στον ΟΓΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ