ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
Ιαπωνία: Πέμπτη ύφεση σε δεκαπέντε χρόνια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ύφεση βρίσκεται για πέμπτη φορά μέσα στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ιαπωνική οικονομία!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας συνεχίστηκε και το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη κατά 0,9%, ενώ είχε προηγηθεί το τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη συρρίκνωση κατά 0,1%. Η ύφεση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστά τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 3,5%.

Η νέα ύφεση πυροδοτήθηκε από την πτώση των εξαγωγών στην οποία συνέβαλε η πολιτική του ισχυρού γεν. Ομως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ιαπωνικές εξαγωγές επηρεάστηκαν από την πρόσφατη διένεξη με την Κίνα, η οποία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας. Η εξελισσόμενη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από το περσινό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή συμπληρώνουν τις αιτίες της νέας ύφεσης.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ιαπωνίας, στο εννεάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2012, ήταν οι χειρότερες της τελευταίας 30ετίας. Τονίζεται ότι η μείωση των εξαγωγών μόνο προς την Κίνα ήταν της τάξης του 14% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 953,4 δισ. γεν (12,2 δισ. δολάρια).

Η ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ διεθνής καπιταλιστική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την οικονομία της Κίνας, αφού η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα για τις κινεζικές εξαγωγές το Νοέμβρη.

Οι εξαγωγές της Κίνας μπορεί να αυξήθηκαν το Νοέμβρη κατά 2,9%, ενώ οι εισαγωγές έμειναν αμετάβλητες, ωστόσο ήταν πολύ μικρότερες απ' αυτές που περίμεναν οι αναλυτές και η κινεζική κυβέρνηση, που ανέμεναν αύξηση κατά 9%.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι την ώρα που η ταχύτητα αύξησης των εξαγωγών μειώνεται σημαντικά λόγω της διεθνούς κρίσης, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή εκτινάχθηκε στα υψηλά οκταμήνου με άλμα 10,1%. Αν αυτή η τάση μείωσης των εξαγωγών και ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει σε υπερσυσσώρευση προϊόντων που δε θα μπορούν να απορροφηθούν, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

ΟΣΟ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ οικονομία εξαρτάται (σχεδόν αποκλειστικά) από τις εξαγωγές τόσο θα παραμένει εκτεθειμένη στα προβλήματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το στοίχημα για το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, δηλαδή της λαϊκής κατανάλωσης. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και αυτό δε φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Πεκίνου.

Η τιμή του καπιταλισμού

Αυτό σημαίνει «εξυγίανση» του συστήματος!

Υψηλές αποζημιώσεις ύψους 2,24 δισ. δολ. (1,73 δισ. ευρώ) συνολικά καλούνται να καταβάλουν οι HSBC και Standard Chartered στο αμερικανικό δημόσιο. Οι αποζημιώσεις προκύπτουν από συμβιβαστικές λύσεις με τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ύποπτες συναλλαγές ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από χώρες όπως το Ιράν και το Μεξικό.

Η HSBC καλείται να καταβάλει αποζημίωση 1,92 δισ. δολ. (1,47 δισ. ευρώ) και η Standard Chartered θα πληρώσει αντίστοιχο πρόστιμο 327 εκατ. δολ. (251,71 εκατ. ευρώ).

Σε επίσημη ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC, Στούαρτ Γκάλιβερ, αναφέρεται ότι «αποδεχόμαστε κάθε ευθύνη για παρελθόντα λάθη. Δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποβλέποντας στην επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε κάθε πρόθεση να συνεργαστούμε στενά με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο».

Τον περασμένο Ιούνη, η ING Bank επίσης κατέληξε σε συμβιβαστική λύση με τις ΗΠΑ, πληρώνοντας πρόστιμο 619 εκατ. δολ. για την εισροή δισ. δολαρίων από χώρες σαν την Κούβα και το Ιράν, εις βάρος των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η HSBC βρέθηκε στο προσκήνιο έπειτα από δεκαετή έρευνα επιτροπής στο Κογκρέσο που αποκάλυψε ύποπτες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων 7 δισ. δολ. που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ από μονάδα του ομίλου στο Μεξικό.

Με τα πρόστιμα που πλήρωσαν, ή θα πληρώσουν οι τράπεζες που αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος θα κλείσουν τις υποθέσεις τους και θα συνεχίσουν «εξαγνισμένες» το θεάρεστο έργο τους...

Αυτή είναι η τιμή της Τιμής του καπιταλισμού.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΤΩΣΗ Πτώση κατέγραψε τον Οκτώβρη η βιομηχανική παραγωγή των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ύφεση επιδεινώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,4% εν σχέσει με το Σεπτέμβρη. Σε ετήσια βάση - σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2011 - η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 3,6%, καταγράφοντας την πιο μεγάλη ετήσια πτώση της από τον Δεκέμβρη του 2009.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στον ασφαλιστικό τομέα προωθεί η Ισπανία, αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και περιορίζοντας την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στόχος είναι να περικοπούν δαπάνες 100 δισ. ευρώ ετησίως δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με Ισπανό αξιωματούχο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Επίσης, κυβερνητικός στόχος φέρεται να είναι η κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων.

ΜΙΣΘΟΙ - ΣΤΑΣΙΜΟΙ Στάσιμοι αναμένεται ότι θα παραμείνουν κατά μέσο όρο οι μισθοί στις ανεπτυγμένες χώρες το 2012, σύμφωνα με την ανά διετία έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO). Ειδικά στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ελαττώθηκε άνω του 20%, από τα 877 στα 684 ευρώ. Γενικότερα, οι μισθοί στις προαναφερθείσες χώρες δεν συμβάδισαν με τον πληθωρισμό τόσο το 2008 όσο και το 2011, αλλά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα 5% υπεράνω των αντίστοιχων του 2000 σε πραγματικούς όρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ