ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις και απόρριψη του διαλόγου

Πλήθος διαδηλωτών πολιόρκησε πάλι το Προεδρικό Μέγαρο

Και χτες το απόγευμα διαδηλωτές συνέρεαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο που φυλάει ο στρατός
Και χτες το απόγευμα διαδηλωτές συνέρεαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο που φυλάει ο στρατός
ΚΑΪΡΟ.--

Με νέες διαδηλώσεις απάντησε η αντιπολίτευση στο διάγγελμα του προέδρου Μούρσι, το οποίο, όπως φαίνεται, πυροδότησε περαιτέρω την αγανάκτηση αντί να πετύχει τον, επίσημο τουλάχιστον, στόχο του της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διαμόρφωσης ενός «συμβιβαστικού πλαισίου διαλόγου». Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν περικυκλώσει, και χτες βράδυ, το Προεδρικό Μέγαρο, είχαν σπάσει τα οδοφράγματα και αρκετοί είχαν περάσει πάνω από τα τανκς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, η οποία, μέχρι την ώρα, τουλάχιστον, που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε αντιδράσει. Ως ελιγμός «αποκλιμάκωσης» μπορεί να ερμηνευτεί η ανακοίνωση, αργά το βράδυ, του προέδρου της επιτροπής που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για το σύνταγμα ότι «αναβάλλεται» η έναρξη της ψηφοφορίας των Αιγυπτίων στο εξωτερικό, που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα. Πιθανότερη ημέρα έναρξής της είναι η Τετάρτη.

Ηδη από νωρίς το απόγευμα, αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής πλήθος κόσμου είχε αρχίσει να συρρέει στα διάφορα σημεία των προσυγκεντρώσεων των πολιτικών δυνάμεων, των οργανώσεων και των φορέων που επικρίνουν τον Μούρσι. Πρόκειται βεβαίως για ένα «μωσαϊκό» που περιλαμβάνει και αστικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται για να διαχειριστούν αυτές το σύστημα και τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές, αλλά και λαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν, γιατί και με το νέο καθεστώς μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ εξακολουθούν να ζουν στην ίδια ανέχεια.

Νωρίτερα, οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» - από όπου προέρχεται και ο Μούρσι - είχαν μετατρέψει σε διαδήλωση την κηδεία δύο μελών τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από το προεδρικό μέγαρο. Το βασικό σύνθημά τους «η Αίγυπτος είναι ισλαμική, δεν είναι κοσμική, δεν είναι φιλελεύθερη» έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Στο διάγγελμά του, το βράδυ της Πέμπτης, ο Μούρσι, ξεκαθάρισε ότι θα «πατάξει παραδειγματικά» όσους δρουν βίαια και ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλεγμένης εξουσίας του». Κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο για το σύνταγμα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφήνοντας ασαφές το αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής του συντάγματος, και συμπληρώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Δεκέμβρη. Τέλος, αρνήθηκε να άρει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον εαυτό του, επαναλαμβάνοντας ότι «αφορούν μόνο ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».

Η αντιπολίτευση με πρώτο το λεγόμενο «Κίνημα της 6ης Απρίλη», μια οργάνωση νεολαίας, απέρριψε την πρόσκληση του Μούρσι ως «προσχηματική» και κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι οργανώσεις και οι φορείς που έχουν σχηματίσει, τις τελευταίες ημέρες, την οργάνωση - ομπρέλα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», με εκπρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, απέρριψε επίσης την πρόσκληση του Μούρσι για διάλογο. Την ίδια θέση κράτησαν άλλες δύο αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Οπως έγινε γνωστό, αργά την Πέμπτη, ο Μούρσι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος του εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τους νεκρούς και τους τραυματίες και φέρεται να τόνισε ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η βία δεν είναι ανεκτή», δήλωση που τηρεί ίσες αποστάσεις και ως ένα βαθμό υιοθετεί την εκδοχή της αιγυπτιακής προεδρίας.

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις πέριξ της Δαμασκού

Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών αναζητούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διαπιστώνοντας «τέλμα» στο στρατιωτικό πεδίο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην περίμετρο της συριακής πρωτεύουσας φαίνεται ότι εντοπίζεται η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητικότητα τόσο από πλευράς κυβερνητικών στρατευμάτων, καθώς πλήθος στρατιωτικών ενισχύσεων μετακινείται προς τη Δαμασκό, όσο και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Πέριξ του αεροδρομίου, σε επίπεδο μαχών, η κατάσταση μοιάζει στάσιμη ενώ συγκρούσεις αναφέρονταν και σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στην Ντεράα στο νότο και σε Χαλέπι και Ιντλίμπ στο βορρά.

Αναφερόμενος στις μάχες που σημειώνονται πλέον γύρω από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος επισκέφτηκε τη συριακή πρωτεύουσα, ζήτησε από τις εμπλεκόμενες πλευρές να «σεβαστούν τους πρόσφυγες, κυρίως το μισό εκατομμύριο Παλαιστινίων που ζει σε διάφορους καταυλισμούς στη Δαμασκό και να μην τους εμπλέκουν στις συγκρούσεις». Σε προσφυγικό καταυλισμό στη συρο-τουρκική μεθόριο μετέβη, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία και είχε συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία. Ο Μπαν Γκι μουν εξήρε τη στάση της Τουρκίας ως «παράδειγμα ανθρωπισμού» και επανέλαβε την αναγκαιότητα τερματισμού της αιματοχυσίας.

ΕΕ: Ψάχνουν τρόπους παραπέρα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών

Το αδιέξοδο σε στρατιωτικό επίπεδο είναι αντιληπτό και στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς και αναζητούν σειρά τρόπων να εντείνουν την υποστήριξή τους αυτή. Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη βδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του νέου αντικαθεστωτικού σχήματος, της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος θα ζητήσει ανοιχτά χρηματική υποστήριξη. Κατά την ίδια σύνοδο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών φέρεται έτοιμος να θέσει το ζήτημα της μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών και «επισήμως». Στόχος, εκτός των άλλων, είναι ως ένα βαθμό να ελεγχθεί η ροή όπλων που έχουν διασφαλίσει οι πετρελαιομοναρχίες, «ευνοώντας» φυσικά οργανώσεις φίλα προσκείμενες στις ίδιες, όπως είναι οι ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Γι' αυτό το ζήτημα οι ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα εκφράζουν δυσφορία και ανησυχία.

Παράλληλα, μετά από τη γερμανική κυβέρνηση και η ολλανδική χτες ενέκρινε την αποστολή δύο αντιπυραυλικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Αναμένεται η ανάλογη έγκριση από την Ουάσινγκτον και μετά θα αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασής τους. Κατά τα άλλα, εντός των ημερών θα γίνει και μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, προκειμένου ν' ανταλλαχθούν απόψεις και να «εξεταστεί το ενδεχόμενο εύρεσης κάποιου κοινά αποδεκτού σχεδίου πολιτικής λύσης». Αυτό δήλωνε από το Δουβλίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, μετά από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του και τον Μπραχίμι. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος ως προς την πιθανότητα κατάληξης σε κοινά αποδεκτή λύση, όμως δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες Μπραχίμι, όπως άλλωστε είπε και η Κλίντον, και ότι συμφωνούν όλοι στις ανησυχίες τους για την εμφανή κλιμάκωση της βίας. Η Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να στηρίξουν μια προσπάθεια διαλόγου για πολιτική μετάβαση» μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών στη Συρία «αρκεί στο πλαίσιο της μετάβασης να περιλαμβάνεται και η αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία».

Τέλος, στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, από τη Βηρυτό χτες εκπρόσωπος του κόμματος Μπάαθ δήλωνε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μακντίσι βρίσκεται στο Λίβανο και δεν έχει φύγει για τις ΗΠΑ ή για την ΕΕ, αφήνοντας εντελώς αδιευκρίνιστο το αν έχει παραιτηθεί, αν έχει αυτομολήσει, αν έχει εκδιωχθεί και το τι ακριβώς κάνει στο Λίβανο.

Σε μια άλλη εξέλιξη στο Λίβανο βρέθηκε χτες ο υποδιοικητή των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
«Ιστορική επίσκεψη» Μασχάαλ στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πανηγυρισμούς έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας, από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στη Γάζα Ι. Χανίγια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μασχάαλ στη Γάζα εδώ και 45 χρόνια, αφού είναι επικηρυγμένος από το Ισραήλ. Ο ίδιος, σε μια συμβολική κίνηση, φίλησε το έδαφος αμέσως μόλις πέρασε το φυλάκιο και αγκάλιασε ένα τσούρμο μικρών παιδιών, που είναι ορφανά επειδή οι πατεράδες τους έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Μασχάαλ θα μιλήσει αύριο σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που η οργάνωση θα πραγματοποιήσει ως «γιορτή για τη νίκη στον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ», εννοώντας τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε. Κατά την ομιλία του ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» αναμένεται να θέσει το πλαίσιο της στάσης της οργάνωσής του απέναντι στο Ισραήλ αλλά και τις βάσεις για μια νέα προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, στην οποία ο ίδιος έχει, ήδη, αναφερθεί εκτιμώντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις «να επιτύχει αυτή τη φορά». Ο Μασχάαλ, μάλιστα, έσπευσε να συγχαρεί τον Πρόεδρο Αμπάς για την αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την περασμένη βδομάδα.

Η συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιείται και ως εκδήλωση μνήμης για την 25η επέτειο από την ίδρυση της «Χαμάς», επιλέχτηκε μάλιστα να γίνει την ημερομηνία έναρξης της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, στην οποία η «Χαμάς» δε συμμετείχε καθώς μόλις είχε ιδρυθεί. Κατά τη λίγο μεγαλύτερη από 48ωρη παραμονή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μασχάαλ θα επισκεφτεί το σπίτι του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», που δολοφονήθηκε το 2004 από τον ισραηλινό στρατό, του τετραπληγικού σεϊκ Αχμάντ Γιασίν, τον οποίο διαδέχτηκε στην πολιτική ηγεσία της οργάνωσης. Επίσης, θα επισκεφτεί και το σπίτι του προσφάτως δολοφονημένου ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Αχμάντ Τζαμπάαρι.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Απεργίες και διαμαρτυρίες

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα σε τέσσερις επαρχίες στην κεντρική Τυνησία διαμαρτυρόμενοι για τη μη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, των μισθών τους, τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή μεγάλου μέρους των αιτημάτων που είχαν κυριαρχήσει στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μπεν Αλι πριν από δύο χρόνια και είχαν γίνει δέσμευση για τη νυν κυβέρνηση με κορμό τους ισλαμιστές του «Εννάχτα». Πρόκειται για τις επαρχίες Γκάφσα, Σίντι Μπουζίντ, Κασερίν και Σφαξ -με πρωτεύουσα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Τύνιδα- όπου είναι συγκεντρωμένες μεγάλες εργασιακές μονάδες και επιχειρήσεις και η φτώχεια και η ανεργία είναι εκτεταμένο φαινόμενο.

Την επόμενη βδομάδα έχει προαναγγελθεί γενική απεργία από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ