Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
«Ιστορική επίσκεψη» Μασχάαλ στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πανηγυρισμούς έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας, από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στη Γάζα Ι. Χανίγια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μασχάαλ στη Γάζα εδώ και 45 χρόνια, αφού είναι επικηρυγμένος από το Ισραήλ. Ο ίδιος, σε μια συμβολική κίνηση, φίλησε το έδαφος αμέσως μόλις πέρασε το φυλάκιο και αγκάλιασε ένα τσούρμο μικρών παιδιών, που είναι ορφανά επειδή οι πατεράδες τους έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Μασχάαλ θα μιλήσει αύριο σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που η οργάνωση θα πραγματοποιήσει ως «γιορτή για τη νίκη στον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ», εννοώντας τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε. Κατά την ομιλία του ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» αναμένεται να θέσει το πλαίσιο της στάσης της οργάνωσής του απέναντι στο Ισραήλ αλλά και τις βάσεις για μια νέα προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, στην οποία ο ίδιος έχει, ήδη, αναφερθεί εκτιμώντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις «να επιτύχει αυτή τη φορά». Ο Μασχάαλ, μάλιστα, έσπευσε να συγχαρεί τον Πρόεδρο Αμπάς για την αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την περασμένη βδομάδα.

Η συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιείται και ως εκδήλωση μνήμης για την 25η επέτειο από την ίδρυση της «Χαμάς», επιλέχτηκε μάλιστα να γίνει την ημερομηνία έναρξης της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, στην οποία η «Χαμάς» δε συμμετείχε καθώς μόλις είχε ιδρυθεί. Κατά τη λίγο μεγαλύτερη από 48ωρη παραμονή του στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μασχάαλ θα επισκεφτεί το σπίτι του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», που δολοφονήθηκε το 2004 από τον ισραηλινό στρατό, του τετραπληγικού σεϊκ Αχμάντ Γιασίν, τον οποίο διαδέχτηκε στην πολιτική ηγεσία της οργάνωσης. Επίσης, θα επισκεφτεί και το σπίτι του προσφάτως δολοφονημένου ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης Αχμάντ Τζαμπάαρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ