Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανησυχία από σεισμό 7,3 Ρίχτερ

TOKIO.--

Tους φόβους από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ του Μάρτη του 2011 ξύπνησε χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) στους κατοίκους της ανατολικής και βορειοανατολικής Ιαπωνίας Εγκέλαδος μεγέθους 7,3 Ρίχτερ. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα - πέρα από τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων - ενώ καθησυχαστικές ανακοινώσεις έκανε εκπρόσωπος της ηλεκτρικής εταιρείας Τοχόκου για τον πυρηνικό σταθμό Οναγκάουα, που λειτουργεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Μιγιάγκι. Επιπλέον, η ηλεκτρική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, που υπέστη καταστροφικές ζημιές από το τσουνάμι τον περασμένο χρόνο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο σταθμός δεν έχει υποστεί περαιτέρω βλάβες μετά τη χτεσινή δόνηση.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, κυρίως στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, εκδόθηκε αμέσως και ήρθη περίπου ένα δίωρο μετά το σεισμό, το επίκεντρο του οποίου εντοπίσθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ η διάρκειά ήταν αρκετά δευτερόλεπτα.

Στην πόλη Μιναμισανρίκου της περιφέρειας Μιγιάγκι που είχε καταστραφεί από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, οι κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε υψώματα. Προβλήματα σημειώθηκαν προσωρινά στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στις τηλεπικοινωνίες.

Ο χτεσινός ισχυρός σεισμός ανάγκασε τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία (ένεκα των βουλευτικών εκλογών της 16ης Δεκέμβρη) και να επιστρέψει στο γραφείο του στο Τόκιο, όπου η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ