Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Σύννεφα» φέρνει η «Λίστα Μαγκνίτσκι»

Η Ρωσία θα απαντήσει στο νομοσχέδιο, που ενέκρινε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ κι αφορά τη λεγόμενη «Λίστα Μαγκνίτσκι». Ο συγκεκριμένος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα. Ο τελευταίος έχει κάνει γνωστό πως θα υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ 60 υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, που κατά τους Αμερικανούς ευθύνονται για το θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρου του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital. Ο δικηγόρος πέθανε στις 16/11/2009 σε ηλικία 37 ετών, ενώ ήταν προφυλακισμένος επί 11 μήνες και είχε συλληφθεί για φοροδιαφυγή, αφού είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισ. ρουβλίων (130 εκατ. ευρώ), στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εμπλέκονταν αστυνομικοί και εφοριακοί, σε βάρος του ρωσικού κράτους και του εργοδότη του.

Οι ΗΠΑ με την κίνησή τους επιδιώκουν από τη μια να επέμβουν στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη Ρωσία, κι από την άλλη να επιβάλουν στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων με μια χώρα τις δικές τους εκτιμήσεις για τη λειτουργία της πολιτικής και της Δικαιοσύνης σ' αυτήν. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιδιώκουν κάτι τέτοιο, μιας και υπάρχουν δεκάδες ανάλογα παραδείγματα, με κορυφαίο τον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η επιδίωξη των ΗΠΑ στρέφεται κατά μιας ανερχόμενης καπιταλιστικής δύναμης, της Ρωσίας, που προτίθεται να απαντήσει ανάλογα, απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της για τους πολίτες των ΗΠΑ, που εκτιμά ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Δουβλίνο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στη λίστα δηλώνεται θα περιληφθούν Αμερικανοί πολίτες, που «παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων, όχι μόνο των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και ευρύτερα πολιτών άλλων χωρών», υπονοώντας εκείνους που βασάνιζαν κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, είτε διέπραξαν πολεμικά εγκλήματα στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ