Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες διαδηλώσεις και απόρριψη του διαλόγου

Πλήθος διαδηλωτών πολιόρκησε πάλι το Προεδρικό Μέγαρο

Και χτες το απόγευμα διαδηλωτές συνέρεαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο που φυλάει ο στρατός
Και χτες το απόγευμα διαδηλωτές συνέρεαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο που φυλάει ο στρατός
ΚΑΪΡΟ.--

Με νέες διαδηλώσεις απάντησε η αντιπολίτευση στο διάγγελμα του προέδρου Μούρσι, το οποίο, όπως φαίνεται, πυροδότησε περαιτέρω την αγανάκτηση αντί να πετύχει τον, επίσημο τουλάχιστον, στόχο του της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διαμόρφωσης ενός «συμβιβαστικού πλαισίου διαλόγου». Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν περικυκλώσει, και χτες βράδυ, το Προεδρικό Μέγαρο, είχαν σπάσει τα οδοφράγματα και αρκετοί είχαν περάσει πάνω από τα τανκς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, η οποία, μέχρι την ώρα, τουλάχιστον, που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε αντιδράσει. Ως ελιγμός «αποκλιμάκωσης» μπορεί να ερμηνευτεί η ανακοίνωση, αργά το βράδυ, του προέδρου της επιτροπής που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για το σύνταγμα ότι «αναβάλλεται» η έναρξη της ψηφοφορίας των Αιγυπτίων στο εξωτερικό, που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα. Πιθανότερη ημέρα έναρξής της είναι η Τετάρτη.

Ηδη από νωρίς το απόγευμα, αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής πλήθος κόσμου είχε αρχίσει να συρρέει στα διάφορα σημεία των προσυγκεντρώσεων των πολιτικών δυνάμεων, των οργανώσεων και των φορέων που επικρίνουν τον Μούρσι. Πρόκειται βεβαίως για ένα «μωσαϊκό» που περιλαμβάνει και αστικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται για να διαχειριστούν αυτές το σύστημα και τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές, αλλά και λαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν, γιατί και με το νέο καθεστώς μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ εξακολουθούν να ζουν στην ίδια ανέχεια.

Νωρίτερα, οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» - από όπου προέρχεται και ο Μούρσι - είχαν μετατρέψει σε διαδήλωση την κηδεία δύο μελών τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από το προεδρικό μέγαρο. Το βασικό σύνθημά τους «η Αίγυπτος είναι ισλαμική, δεν είναι κοσμική, δεν είναι φιλελεύθερη» έριξε περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Στο διάγγελμά του, το βράδυ της Πέμπτης, ο Μούρσι, ξεκαθάρισε ότι θα «πατάξει παραδειγματικά» όσους δρουν βίαια και ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλεγμένης εξουσίας του». Κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο για το σύνταγμα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφήνοντας ασαφές το αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής του συντάγματος, και συμπληρώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Δεκέμβρη. Τέλος, αρνήθηκε να άρει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον εαυτό του, επαναλαμβάνοντας ότι «αφορούν μόνο ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».

Η αντιπολίτευση με πρώτο το λεγόμενο «Κίνημα της 6ης Απρίλη», μια οργάνωση νεολαίας, απέρριψε την πρόσκληση του Μούρσι ως «προσχηματική» και κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις. Μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι οργανώσεις και οι φορείς που έχουν σχηματίσει, τις τελευταίες ημέρες, την οργάνωση - ομπρέλα «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας», με εκπρόσωπο τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, απέρριψε επίσης την πρόσκληση του Μούρσι για διάλογο. Την ίδια θέση κράτησαν άλλες δύο αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Οπως έγινε γνωστό, αργά την Πέμπτη, ο Μούρσι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος του εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τους νεκρούς και τους τραυματίες και φέρεται να τόνισε ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι η βία δεν είναι ανεκτή», δήλωση που τηρεί ίσες αποστάσεις και ως ένα βαθμό υιοθετεί την εκδοχή της αιγυπτιακής προεδρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ