ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία και καταστολή εργατών γης

Από τις διαδηλώσεις των εργατών γης
Από τις διαδηλώσεις των εργατών γης
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα το διπλασιασμό του πενιχρού μεροκάματου των 69 ραντ (περίπου 6 ευρώ) σε 150 ραντ και τη βελτίωση των δραματικών συνθηκών εργασίας στους αχανείς αμπελώνες και οπωρώνες του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες συμβασιούχοι εργάτες γης έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους των τσιφλικάδων από το τέλος παρόμοιων κινητοποιήσεων στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Η απεργία των χιλιάδων εργατών γης συνοδεύτηκε, κυρίως στην πόλη Ντε Ντουρνς, από αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων τους οποίους κατέστειλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η επέμβαση των αστυνομικών προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών και έληξε με τις συλλήψεις τουλάχιστον 50 άλλων.

Στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είχαν γίνει κινητοποιήσεις με ανάλογο αίτημα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δύο άνθρωποι, ενώ οι τσιφλικάδες προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Τώρα τις κινητοποιήσεις υποστηρίζει το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Αφρικής, CΟSATU.

Πάντως η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει «αδυναμία μεσολάβησης» με τον ισχυρισμό ότι βάσει νόμου ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να αυξηθεί παρά μόνο μία φορά το χρόνο και η τελευταία αύξηση που έγινε ήταν το Μάρτη του 2012.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναζήτηση κοινής συνισταμένης για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου τους

Στις 8 - 9 Γενάρη στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε ο όγδοος γύρος των σινο-ρωσικών διαβουλεύσεων για τη στρατηγική ασφάλεια, στον οποίο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Νικολάι Πατρουσέφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ της κινεζικής αντιπροσωπείας ηγούνταν ο Ντάι Μπίνγκο, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας. Οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και των ΗΠΑ, λόγω της νέας στρατηγικής του Πενταγώνου που στοχεύει στην Ασία, καθώς και της επιδείνωσης των εδαφικών διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ακόμη θέματα που σχετίζονται με την «απειλή της τρομοκρατίας» και την καταστολή της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Οπως τόνισε ο Πατρουσέφ, η διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων «είναι αναγκαία γιατί η κατάσταση στον κόσμο αλλάζει πολύ δυναμικά» και πρόσθεσε: «Ανταλλάσουμε ιδέες, αναλύουμε από κοινού την κατάσταση και καθορίζουμε τις προτεραιότητες όσον αφορά την ασφάλεια, που είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές».

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρέθηκαν ακόμη ζητήματα όπως η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία. Οπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος «σε γενικές γραμμές οι προσεγγίσεις μας συμπίπτουν, θεωρούμε πως πρέπει να συνεργαζόμαστε στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο διεθνές δίκαιο, να συνεργαζόμαστε στα πλαίσια των G-20, σε άλλες διεθνείς οργανώσεις, όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και οι BRICS».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ν. Πατρουσέφ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΚ Σι Τζινπίν, ο Κινέζος ηγέτης χαρακτήρισε την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία ως «προτεραιότητα» και πρόσθεσε πως «η Κίνα και η Ρωσία ως εποικοδομητικές δυνάμεις και για τη διατήρηση της διεθνούς στρατηγικής ισορροπίας πρέπει να αυξήσουν την πολιτική στήριξης, να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις», ώστε να προχωρήσει ο «εκδημοκρατισμός των διεθνών σχέσεων», δηλαδή με άλλα λόγια η ενίσχυση του ρόλου τους στις παγκόσμιες υποθέσεις.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
«Διαστημική» αντιπαράθεση για το μέλλον του Μπαϊκονούρ

Νέες διαστάσεις αποκτά η «διαστημική» αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Καζαχστάν, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας του Καζαχστάν (Kazaxcosmos), Ταλγκάτ Μουσαμπάγιεφ, που έγιναν το Δεκέμβρη του 2012 από το βήμα της Βουλής του Καζαχστάν, για τα σχέδια της χώρας που προβλέπουν τη σταδιακή απομάκρυνση των Ρώσων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε πριν το τέλος του 2012 νότα διαμαρτυρίας στο Καζαχστάν και ζήτησε εξηγήσεις «για τις εκφράσεις του επικεφαλής του Kazaxcosmos που ήταν αδικαιολόγητα σκληρές και εκτός της αρμοδιότητάς του».

Να σημειωθεί πως ήδη από το 2008 ο Μουσαμπάγιεφ τασσόταν υπέρ της αναθεώρησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την εκμίσθωση από τη Ρωσία του Μπαϊκονούρ, καθώς δήλωνε πως θα επιδιώξει να περικόψει τις εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ των ρωσικών πυραύλων - φορέων «Proton».

Το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Καζαχστάν, είναι βασικό διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Λειτουργεί από τις 2 Ιούνη του 1955, πρόκειται για το μεγαλύτερο, αλλά και το παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο από το Καζαχστάν. Στις 8 Ιούνη 2005 το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Καζαχστάν στην οποία επεκτεινόταν η μίσθωση του διαστημικού κέντρου στη Ρωσία έως το 2050.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως στα τέλη Δεκέμβρη του 2012 ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε το κρατικό πρόγραμμα για τη διαστημική δραστηριότητα της Ρωσίας έως το 2020. Το πρόγραμμα αυτό θα ενώσει όλα τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα προγράμματα και υποπρογράμματα που ελέγχονται από το ρωσικό διαστημικό μονοπώλιο της Roscosmos, μεταξύ άλλων, το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα 2006-2015, το Ομοσπονδιακό Ειδικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του συστήματος GLONASS, το Πρόγραμμα ανάπτυξης των κοσμοδρομίων. Ενα από τα βασικά καθήκοντα της Ρωσίας θα είναι η στήριξη του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ. Επίσης, η κατασκευή στο έδαφος της Ρωσίας του κοσμοδρομίου «Βοστότσνι» στην περιοχή του Αμούρ, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του κοσμοδρομίου «Πλεσέτσκ», η ανάπτυξη και η συντήρηση των εγχώριων δορυφόρων και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την προώθηση των διαστημικών υπηρεσιών στη διεθνή αγορά. Το ύψος της χρηματοδότησης του κρατικού προγράμματος θα φθάσει τα 2,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια.


Ι. Π.

ΣΟΥΗΔΙΑ
«Απελευθέρωση» της τιμής των ενοικίων

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η «απελευθέρωση» της τιμής στα σπίτια προς ενοικίαση ισχύει από την 1η Γενάρη του 2013 βάσει απόφασης που ελήφθη σε Επιτροπή του σουηδικού Κοινοβουλίου. Ετσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν ελεύθερα πλέον να καθορίζουν την τιμή στα σπίτια προς ενοικίαση, αυξάνοντάς την κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στην Κεντρική Στοκχόλμη στοιχίζει 5.440 κορόνες το μήνα (περίπου 600 ευρώ) και η τιμή για το ίδιο διαμέρισμα του χρόνου θα φτάσει στις 10.300 κορόνες (περίπου 1.500 ευρώ). Ενα δυάρι θα κοστίζει περίπου 15.000 κορόνες και ένα τριάρι 19.500 κορόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σουηδία υπάρχει ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ενοικιαζόμενων κατοικιών και ιδιαίτερα για τους νέους και τα νέα ζευγάρια, που αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια σε αυτόν τον τομέα, καθώς πάνω από το 20% είναι άνεργοι. Στα παραπάνω θα πρέπει να υπολογίσει κανείς πως δεν επαρκούν οι φοιτητικές εστίες και τα φοιτητικά διαμερίσματα σε πόλεις που έχουν πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται είτε να νοικιάσουν ακριβά ένα διαμέρισμα, είτε να μένουν μακριά από τους χώρους φοίτησής τους.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση των σιδηρόδρομων

ΣΟΦΙΑ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του εμπορευματικού βραχίονα του κρατικού οργανισμού σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας (BDZ), διαδικασία που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πλειοψηφία του λαού με αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, φθορά βασικών υποδομών, άνοδο της ανεργίας, μείωση της ασφάλειας των μετακινήσεων κ.ά.

Οπως ανακοίνωσε χτες η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων (PPCA) της γειτονικής χώρας, συνολικά εννέα επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του εμπορευματικού τομέα, έπειτα από την πρώτη που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων είχε ορίσει την κατώτατη τιμή στα 200 εκατομμύρια λέβα (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τώρα η τιμή έφθανε τα 100 εκατομμύρια λέβα (περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ).

Πάντως, ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Ιβάιλο Μοσκόφσκι αναφερόμενος στις επιβατικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες δήλωσε πως σχεδιάζεται μια αύξηση των τιμών κατά 5%...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες νεκροί στα ορυχεία κάθε χρόνο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία της Τουρκίας, μετά και το ατύχημα στην περιοχή Ζονγκουλντάνγκ, στη Μαύρη Θάλασσα, που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρακωρύχους. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές το 2012 έχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι σε τουρκικά ορυχεία και τραυματίστηκαν ακόμα 91, πληρώνοντας με τη ζωή τους τα κέρδη του κεφαλαίου. Σύμφωνα με το τουρκικό επιμελητήριο για τα ορυχεία και τα λατομεία, της Τουρκίας, από τα 80 ατυχήματα το 2012, τα 55 ήταν υπόγεια, ενώ από το 1955 μέχρι το 2012 έχουν χάσει στα ορυχεία τη ζωή τους 3.053 εργαζόμενοι και έχουν τραυματιστεί 326.208.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που προκαλεί η παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, οι οποίοι στην Τουρκία δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς κάθε χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ