ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διαμορφώνεται εντέχνως το σκηνικό για τις περικοπές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αχός από τη «μεγάλη πολιτική νίκη» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού «βάραθρου» και την υποτιθέμενη αύξηση της φορολογίας των πλουσίων ακόμη να καταλαγιάσει, ειδικά καθώς προβάλλεται πέραν του δέοντος ο «καλπασμός των αγορών».

Η αντίστροφη μέτρηση για τις δρακόντειες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχει αρχίσει καθώς ο Λευκός Οίκος βρίσκεται ενώπιον μίας νέας προθεσμίας που εκπνέει στο τέλος Φλεβάρη, οπότε και θα πρέπει εκ νέου -όπως το καλοκαίρι του 2011- να αποφασιστεί εάν θα αυξηθεί το όριο του αμερικανικού δανεισμού. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος οι περικοπές ειδικά στα προγράμματα περίθαλψης Medicare και Medicaid, όπου από το 2010 ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι «ανοιχτός σε συμβιβασμούς» ...«και ότι το Medicare είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αύξησης του ελλείμματος». Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα Medicare όπως και το Medicaid χρηματοδοτούνται από ξεχωριστούς φόρους που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Το σκηνικό για τη λαίλαπα των περικοπών στήνεται ήδη με την προβολή των αντιδράσεων του ΔΝΤ που χαρακτήρισε τη συμφωνία ευπρόσδεκτη πλην ανεπαρκή, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών... «Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία συγκράτηση των μεσοπρόθεσμων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Moody's που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και ότι αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα τους επόμενους μήνες...

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την «παράσταση» και κάλεσε τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να υπερψηφίσουν το πακέτο οικονομικής αρωγής, συνολικού ύψους 60,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (45,57 δισ. ευρώ) προς τις πολιτείες οι οποίες επλήγησαν από τον τυφώνα «Σάντι» ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των καταστροφών της 29ης Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία του σχεδίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα μετά από συνεχείς αναβολές καθώς η έγκρισή του έμεινε πίσω λόγω των διαβουλεύσεων για τα δημοσιονομικά και ενώ υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις για πτυχές του πακέτου, που βουλευτές θεωρούν ότι είναι άσχετες με τις καταστροφές, όπως το ύψους 9 δισεκατομμυρίων πρόγραμμα για την εθνική τροφική ασφάλεια.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τον πραγματικό χαρακτήρα της βοήθειας για τους πληγέντες, ειδικά σε εργατικές περιοχές όπως στο Κουίνς ή το Στέιτεν Αϊλαντ, ή περιοχές του Νιου Τζέρσι. Από το σύνολο των άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολ. μόλις 3,9 δισεκατομμύρια δολ. προορίζονται για το ταμείο αποκατάστασης των κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και μικρών επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, 5,4 δισεκατομμύρια προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στα ΜΜΜ στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσι, τα οποία στην κυριολεξία κατέρρευσαν με το πέρασμα της «Σάντι» αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους δίχως μέσα μεταφοράς.

Παρ' όλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, παραμονές Χριστουγέννων ψήφισε μία ακόμη αύξηση του εισιτηρίου στα ΜΜΜ. Το απλό εισιτήριο για το μετρό και τα λεωφορεία αυξάνεται από 1η Μαρτίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο, σε 2,5 δολάρια, αύξηση κατά 25%. Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στην εβδομαδιαία και μηνιαία κάρτα. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις των εισιτηρίων κυμαίνονται στο 7,5% και συνολικά από το 2008 σε, κατά μέσο όρο, 32%. Αυξήσεις επίσης προβλέπονται και για τον προαστιακό αλλά και στα διόδια σε γέφυρες και τούνελ της πόλης.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Επιθεώρηση από κλιμάκιο του ΔΝΤ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Στη ρουμανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται στις 15 Γενάρη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για τον καθιερωμένο έλεγχο της συμφωνίας της ντόπιας αστικής τάξης με την τρόικα που αφορά στο δανεισμό της με 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009, που πληρώνουν με σκληρή λιτότητα τα λαϊκά στρώματα.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει έως τις 29 του Γενάρη στη χώρα και στο «μικροσκόπιο» θα μπουν ο προϋπολογισμός της ρουμανικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα για το 2013 και το προχώρημα των αναδιαρθρώσεων.

Θυμίζουμε ότι από το 2009, διαδοχικά τρεις αστικές κυβερνήσεις έχουν συνάψει μνημόνιο με την τρόικα, για δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάρτη του 2011, ποσά που κατευθύνονται στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει με λιγότερες απώλειες την κρίση. Την ίδια ώρα, ο λαός στενάζει, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση των μισθών κατά 25%, μείωση κατά 15% των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν γίνει τουλάχιστον 180.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έγινε αύξηση του ΦΠΑ και των τιμών των βασικών αγαθών, και προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις. Ετσι, το 41% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και έχει δυσκολότερη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της υποχρεωτικής πλέον οικονομικής συμμετοχής του σ' αυτήν. Το 25% των εργαζομένων λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 700 λέι μεικτά (160 ευρώ μεικτά, με γύρω στο 16% να είναι οι κρατήσεις), ενώ υπολογίζεται πως το 80% των Ρουμάνων δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του.


ΧΙΛΗ
Εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα

Ο σπουδαίος Χιλιανός κομμουνιστής καλλιτέχνης
Ο σπουδαίος Χιλιανός κομμουνιστής καλλιτέχνης
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά η δολοφονία του κομμουνιστή δασκάλου και συνθέτη - τραγουδοποιού, Βίκτορ Χάρα, εκ των ιδρυτών του κινήματος του νέου λαϊκού τραγουδιού «Νουέβα Κανσιόν», ο δικαστής Μιγκέλ Βάσκες διέταξε τη σύλληψη οκτώ πρώην αξιωματικών του στρατού.

Ο Βίκτορ Χάρα συνελήφθη στο Πολυτεχνείο του Σαντιάγο όπου παραβρισκόταν σε μία έκθεση για το φασισμό, ανήμερα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτέμβρη 1973. Μεταφέρθηκε στο Στάδιο της Χιλής, που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδια φυλακή και κέντρο βασανιστηρίων όπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας υπολοχαγός με το προσωνύμιο «Πρίγκιπας» αναγνώρισε μέσα στο πλήθος τον Χάρα. Ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν πως οι βασανιστές του έσπασαν τα χέρια και του έδωσαν μία κιθάρα περιγελώντας τον ζητώντας του να παίξει και ο Χάρα φέρεται να τραγούδησε κάποια αποσπάσματα από το τραγούδι «Venceremos» («θα νικήσουμε»). Στις 16 Σεπτέμβρη, μετά από βασανιστήρια, ηλεκτροπληξία και με τους καρπούς του και τα οστά των χεριών του σπασμένα, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου. Το κατακρεουργημένο και διάτρητο από 44 σφαίρες σώμα του βρέθηκε πεταμένο σε ένα δρόμο του Σαντιάγο.

Η γυναίκα του Τζοάν, ποτέ δε σταμάτησε τις προσπάθειες να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και προσκομίζοντας σειρά νέων στοιχείων κατόρθωσε το 2008 να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.

Οσο για τα εντάλματα ένα διεθνές ένταλμα έρευνας και σύλληψης έχει εκδοθεί για τον υπολοχαγό Πέδρο Μπαριέντος Νούνιες, που ζει στη Φλόριντα των ΗΠΑ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία όπως και ο συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού, ο συνταγματάρχης ε.α. Ούγο Σάντσες Μαρμόντι, ενώ άλλοι έξι άνδρες κατηγορούνται για συνενοχή σε φόνο. Μέχρι σήμερα μόνο ένας πρώην αξιωματικός, ο λοχαγός Μάριο Μανρίκες Μπράβο, πρώην επικεφαλής του κέντρου βασανιστηρίων πάνω από 4.000 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Στάδιο της Χιλής, έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.-- Το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο «Κέραντ TV», το οποίο ανήκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, αγόρασε το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» με στόχο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο το «Αλ Τζαζίρα Αμέρικα» το οποίο θα μεταδίδει διεθνείς ειδήσεις στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες, και οικονομικές, της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές πέραν του γεγονότος ότι ο Γκορ, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Κέραντ», Τζόελ Χιγιάτ, θα είναι μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 20 σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Μουσαγιέμπ, 60 χιλιόμετρα νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι προσκυνητές επέστρεφαν από την ιερή πόλη Καρμπάλα όπου διεξάγονται τριήμερες τελετές για την ολοκλήρωση της 40ήμερης γιορτής Αρμπαγήν.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη ρωσική υπηκοότητα στο γνωστό Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, παραχωρεί η ρωσική κυβέρνηση με διάταγμα που υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Ο Ντεπαρτιέ διαμαρτυρήθηκε για την υψηλή φορολογία που κλήθηκε να πληρώσει και έσπευσε να εγκατασταθεί στο χωριό Νεσέν του Βελγίου, κοντά στα γαλλικά σύνορα.

ΒΕΡΝΗ.-- Ο 33χρονος ένοπλος που σκότωσε προχτές βράδυ τρεις ανθρώπους στο μικρό χωριό Νταγιόν στο καντόνι του Βαλέ, στην Ελβετία, είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο, ανακοίνωσαν οι ελβετικές αρχές, προσθέτοντας ότι ο δράστης τραυματίσθηκε κατά την επέμβαση των αστυνομικών, αφού προηγουμένως είχε ρίξει 20 σφαίρες, σκοτώνοντας τρεις γυναίκες ηλικίας 32, 54 και 79 ετών και τραυματίζοντας δύο άνδρες, ηλικίας 33 και 63 ετών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο και άλλους διεθνείς εταίρους παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής για το 2013 δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στη σύλληψη του πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, προχώρησε χτες η αστυνομία, αναφορικά με το ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση. Συλλήψεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαμάχης ισλαμιστών και κεμαλιστών, που στην ουσία εκπροσωπούν τα ίδια συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ