ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Παρέμβαση για στήριξη απολυμένων και εργατών

Θα καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα στο υπουργείο Εργασίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους απολυμένους αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης που έδωσαν επί εννιά μήνες σκληρή απεργιακή μάχη ενάντια στην εργοδοσία υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εργασία. Το Σωματείο έχει ζητήσει με επιστολή του από τη περασμένη βδομάδα συνάντηση για σήμερα με τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας ώστε να καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα και ειδικότερα:

-- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους απολυμένους χαλυβουργούς αλλά και στους υπόλοιπους οι οποίοι εκτός από την 9μηνη απεργία στην πορεία βρέθηκαν σε 3μηνη διαθεσιμότητα.

-- Καταβολή των ενσήμων για το διάστημα της απεργίας σε όλους στους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι υπάρχουν και πολλοί χαλυβουργοί που τα χρειάζονται ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

-- Παρέμβαση για απολυμένους που δεν έλαβαν αποζημίωση και δεν καλύπτονται από το Ταμείο Ανεργίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παναγιώτη Παπανικολάου στον οποίο ο ΟΑΕΔ αρνείται καταβολή επιδόματος επικαλούμενο Βασιλικό Διάταγμα του 1920.

-- Τέλος, ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου για την επαναπρόσληψη των 125 απολυμένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία.

Υπενθυμίζουν δε στον υπουργό, ότι για το δεύτερο και τέταρτο αίτημα έχει δεσμευτεί προσωπικά για την επίλυσή τους.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Οργάνωση της πάλης ενάντια σε λιμάνια - εργασιακά γκέτο

Καλεί σε σύσκεψη αύριο στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Η υπεράσπιση των λιμανιών από τα μονοπώλια είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και όσων δουλεύουν σε αυτά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η υπεράσπιση των λιμανιών από τα μονοπώλια είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και όσων δουλεύουν σε αυτά (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με περιοδείες, συσκέψεις, προσπάθεια που έρχεται να συμπληρώσει η χτεσινή ανακοίνωση προς όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια, οι δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης Δημοκρατική Ενότητα δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ανάπτυξη αγώνων για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η συγκυβέρνηση με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επιχείρηση που συνδυάζεται με τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων - όπως έδειξαν οι προκλητικές προτάσεις του ΟΛΠ στις διαπραγματευτικές συναντήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ σε υπαλλήλους και λιμενεργάτες - προκειμένου τα λιμάνια να παραδοθούν «καθαρά από εργασιακά δικαιώματα». Στα πλαίσια αυτά, αύριο Πέμπτη η Δημοκρατική Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους του ΟΛΠ σε σύσκεψη στις 6 το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά.

Η ΔΕ σημειώνει ότι σύμφωνα και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας προωθείται στα λιμάνια το «μοντέλο» της COSCO και «από την άποψη αυτή, η πρόταση της Δημοκρατικής Ενότητας στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), και στους Λιμενεργάτες, για την οργάνωση της πάλης με στόχο την υπογραφή νέας ΣΣΕ το 2013, είναι υπόθεση κρίσιμης σημασίας».

Οι προτάσεις της ΔΕ είναι: Να δοθεί πρώτη άμεση απάντηση, με προειδοποιητική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο ΥΕΝ. Συντονισμός της πάλης με τους εργαζόμενους σε πλοία, ναυπηγεία, με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που σχετίζονται με τη λιμενική δραστηριότητα.

«Να μην επιτρέψουμε ο Πειραιάς να μετατραπεί σε Οικονομική Ζώνη εργασιακού μεσαίωνα. Το ΕΚΠ να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».

Να δοθεί με αποφασιστικότητα η μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας του Φλεβάρη που θα είναι σταθμός για την κλιμάκωση της δράσης για υπογραφή ΣΣΕ στα λιμάνια.

Στήριξη του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την πάλη ενάντια στα χαράτσια, τη φοροληστεία, για μέτρα προστασίας ανέργων.

Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια, «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να απαντήσουμε σε αυτή τη λυσσαλέα επίθεση πιο αποφασιστικά».

Διεκδικεί: Κατάργηση του νόμου 4024 και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων που τσακίζουν τις ΣΣΕ στα λιμάνια. Αρση κάθε διαφοροποίησης και διαχωρισμού σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλα τα Λιμάνια. Απορρόφηση όλων των λιμενεργατών και ένταξή τους στους αντίστοιχους οργανισμούς. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

«Είναι προς το συμφέρον του λαού - σημειώνει - τα λιμάνια, οι μεταφορές γενικά, να είναι λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
«Οχημα» ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Tις απαράδεκτες συνθήκες και τους μισθούς πείνας με τους οποίους απασχολούνται οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» που «τρέχουν» με το αζημίωτο διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» κατήγγειλε χτες με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τους εργαζόμενους στη ΜΚΟ «Αθηνά».

Εκτός από τους μισθούς πείνας, τόνισε, εξαναγκάζονται σε συμβάσεις που δεν επιτρέπουν ανάπαυση, πληρώνονται με καθυστέρηση, τους αναγκάζουν να δουλεύουν σε βάρδιες ή σε αντικείμενο διαφορετικό από την ειδικότητά τους. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις διάφορες ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ειδικών ομάδων ανέργων δεν είναι ούτε διορισμοί, ούτε προσφορά θέσεων εργασίας αλλά «μια ιδιότυπη σχέση εργασίας, ένα πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ». Σκοπός τους, ανέφερε, είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας για περιορισμένο διάστημα πέντε μηνών που δεν έχει σχέση με το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν καθώς το πρόγραμμα δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Στην παρέμβασή του, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι ο υφυπουργός με την απάντησή του ομολόγησε ότι σκοπός του προγράμματος δεν είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόκειται, είπε, για πολιτική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία τους με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα με την μισοεργασία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που οδηγεί σε πάμφθηνη εργατική δύναμη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αντιδρούν στην περικοπή των μισθών

Προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση στην Ομόνοια και μαζική και μαχητική πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην εντεινόμενη απαξίωση της ΕΑΒ και στην πλήρη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που θα έχει ως επίπτωση την κάθετη πτώση των μισθών τους κατά 60%, σε σχέση με τους μισθούς του 2009.

Στο Γενικό Λογιστήριο συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά παρέκκλιση στην εφαρμογή του νόμου, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η τόσο μεγάλη μείωση οφείλεται στο ότι ...είχαν υψηλούς μισθούς. Τελικά, ορίστηκε νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, την ερχόμενη Τρίτη, με θέμα την πορεία της ΕΑΒ.

Σε αυτές τις εξελίξεις σημαντικές είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ, των δυνάμεων της ΔΑΚΕ και της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» (απαρτίζεται από στελέχη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και «ανεξάρτητους»), που μαζί με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό των εργαζομένων καλλιεργώντας αυταπάτες περί εξαίρεσης της ΕΑΒ από το ενιαίο μισθολόγιο.

Η «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΔΕΣ), που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα τόσο για τις πολιτικές των κυβερνήσεων, όσο και για τη στάση των δυνάμεων της πλειοψηφίας του Σωματείου και ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρχαιρεσίες μέχρι την Παρασκευή

Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 25 Γενάρη οι αρχαιρεσίες του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Οι αρχαιρεσίες γίνονται από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει: «Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε μαζικά, δυναμώνουμε το σωματείο, γινόμαστε δραστήρια μέλη. Για να γίνει το σωματείο μας πιο μαζικό, πιο ικανό να παρεμβαίνει στον κλάδο μας. Για την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με οργάνωση και δυνατό σωματείο δίνουμε μήνυμα ότι δεν μπορούν να μας έχουν στο χέρι. Στήριγμα έχουμε ο ένας τον άλλο και όλοι το κλαδικό σωματείο μας. Να ενώσουμε τη δύναμή μας κάτω από την ομπρέλα του! Απαντάμε με τα δικά μας όπλα, με ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου, με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ