ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία του Φλεβάρη

Καλεί σε άμεσες γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ προκήρυξε η ΓΣΕΕ μέσα στο Φλεβάρη, πήρε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο.

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει αναλυτικό κάλεσμα στους εργαζόμενους για να δώσουν τη σκληρή απεργιακή μάχη με τρεις βασικές αιχμές: την υπεράσπιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη διεκδίκηση μισθών με αυξήσεις, την προστασία των ανέργων, την οργάνωση της μάχης ενάντια στη φοροεπιδρομή που τσακίζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου σημειώνει: «Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, όλοι οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε και να συναινέσουμε με την κατάργηση των ΣΣΕ, το κτύπημα της ταξικής, συλλογικής οργάνωσης που είναι τα σωματεία, την επιβολή της ατομικής βαρβαρότητας με όρους σύγχρονης δουλείας.

Σήμερα υπάρχει πείρα στους εργαζόμενους του κλάδου. Οπου τα σωματεία συναίνεσαν, οι εργαζόμενοι υπέκυψαν στις απειλές και τους εκβιασμούς, δέχτηκαν τις μειώσεις (για να έχουν δουλειά), όπως υπόσχεται και απειλεί πάντα η εργοδοσία. Τα έχασαν όλα και μειώσεις έγιναν και απολύσεις και μεγάλες καθυστερήσεις μισθών. Οπου αντιστάθηκαν και αντιστέκονται, αποκρούσανε την επίθεση και δεν πέρασε το σάρωμα των δικαιωμάτων τους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ΣΣΕ, η ΕΓΣΣΕ και οι Κλαδικές Συμβάσεις μας είναι τα θεμέλια των δικαιωμάτων μας. Πάνω εδώ κτίστηκαν όλα, μέσα από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες, οι μισθοί, τα ημερομίσθια, η σύνταξη, η κοινωνική ασφάλιση. Οχι μόνο δεν πρέπει να τα παραδώσουμε, αλλά καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε γενικό ξεσηκωμό με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να επιβάλλουμε την υπογραφή των Κλαδικών ΣΣΕ, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων».

Ταυτόχρονα, όμως, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, η Ομοσπονδία καλεί «όλα τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, να οργανώσουμε άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, να γίνει συζήτηση πάνω στο πλαίσιο των Κλαδικών ΣΣΕ, να τα βελτιώσουν με τις δικές τους προτάσεις, να συζητήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις διεκδίκησης, να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα, με απόφαση για συμμετοχή στη Γενική Πανεργατική Απεργία του Φλεβάρη».

Συσκέψεις για την οργάνωση της απεργίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να οργανώσει άμεσα συσκέψεις σωματείων σε Αττική, Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Πελοπόννησο, όπου θα ακολουθούν περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις που οργανώνουν τα σωματεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με απεργιακό αγώνα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σήμερα στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από το Σεπτέμβρη του 2010 έχουν να πληρωθούν οι εργάτες των ναυπηγείων...
Από το Σεπτέμβρη του 2010 έχουν να πληρωθούν οι εργάτες των ναυπηγείων...
Από τις εφτά χτες το πρωί οι εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν ήδη συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, περιφρουρώντας την απεργία τους. Απόφασή τους είναι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για να πληρωθούν και χτες ήταν η πρώτη μέρα του απεργιακού αγώνα. Ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης έχει να τους δώσει μισθό από τον Σεπτέμβρη του 2010 και μέχρι τώρα ζουν με κάτι ψίχουλα που τους πετάει ως έναντι, με τελευταίο τα 75 ευρώ πριν 25 μέρες.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν η παρέμβαση που έγινε στους απεργούς μπροστά στην πύλη, από τις ταξικές δυνάμεις της παράταξης Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ), με το μοίρασμα ανακοίνωσης όπου επισημαίνει ότι με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ υπερασπιστές της ανταγωνιστικότητας, επί δύο χρόνια «οι όποιες κινητοποιήσεις γίνανε, καταλήγανε να ταυτίζουν τα συμφέροντα του εργοδότη με την πληρωμή των εργαζομένων». Θέτει στην κρίση τους ότι αυτές οι δυνάμεις αρνούνται την κοινή δράση με τους εργαζόμενους του κλάδου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία διεκδικώντας ναυπηγεία, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «να περάσουν τώρα κάτω από τον έλεγχο του κράτους, με στόχο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, με κεντρικό σχεδιασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας».

«Ψηλά το κεφάλι...»

Η ανακοίνωση άναψε τη συζήτηση ανάμεσα στους απεργούς. «Τον κάθε εργοδότη τον ενδιαφέρει να τα οικονομήσει. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα είναι υπέρ των εργοδοτών. Ο Ταβουλάρης έχει πάρει ένα σωρό εκατομμύρια και εμείς είμαστε απλήρωτοι. Δυόμισι ευρώ έχω όλα κι όλα. Μόνο ψωμί θα φάει σήμερα το παιδί μου. Το ναυπηγείο και όλα τα ναυπηγεία πρέπει να τα αναλάβει το κράτος» είπε ο Δαμιανός και φώναξε στους γύρω του: «Ψηλά το κεφάλι, συνάδελφοι, στο χέρι μας είναι».

Ο Γιάννης, συμπλήρωσε: «Ακούγαμε μέχρι τώρα κάποιους από τη διοίκηση του σωματείου που συνέχεια μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή. Αποτέλεσμα; Να φτάσουν 17.000 ευρώ αυτά που μου χρωστάει ο Ταβουλάρης πώς θα μου τα δώσει; Δύο παιδιά έχω να θρέψω. Και τώρα κάνουμε απεργία και λέμε δώστε λύση. Τι πάει να πει δώστε λύση; Λύση μπορεί να είναι και το κλείσιμο. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε κανένας ιδιώτης πια στο ναυπηγείο».

Στις 10 το πρωί με πορεία έφτασαν στα διόδια, όπου συμβολικά άνοιξαν τις μπάρες για λίγη ώρα. Σήμερα στις 9.30 το πρωί οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από την Ομόνοια πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ για την Παρασκευή η ΠΟΕΜ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία στη ναυπηγική βιομηχανία.

ΛΑΡΙΣΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες εξοντωτικές αυξήσεις που η τρικομματική συγκυβέρνηση έβαλε στα τιμολόγια του ρεύματος, οργάνωσε, χτες το πρωί, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ).

Οπως επεσήμαναν εκπρόσωποι του ΕΚΛ, οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στις άλλες που επιβλήθηκαν το 2011 και 2012, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο μέχρι το καλοκαίρι, θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά σε αδυναμία πληρωμής, άρα στο σκοτάδι και στην παγωνιά, αφού δεν μπορούν να βάλουν ούτε πετρέλαιο. Σήμερα, γίνονται πάνω από 1.000 διακοπές ρεύματος ημερησίως, λόγω αδυναμίας των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο ήδη ακριβό ρεύμα και στα χαράτσια.

Κι όλα αυτά για να κερδίζουν περισσότερα οι μέτοχοι της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, την οποία θέλουν να παραδώσουν εξ ολόκληρου στα μονοπώλια, στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης συνολικά του τομέα της Ενέργειας, που αποτελεί νέα πηγή κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αντισταθούν στη βάρβαρη πολιτική μέχρι την ανατροπή της κι άμεσα να διεκδικήσουν:

  • Να μην εφαρμοστεί, στην πράξη, καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Μείωση κατά 30% στα τιμολόγια των λαϊκών στρωμάτων.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε άνεργους, σε απολυμένους, σε απλήρωτους, σε αυτούς που αδυνατούν λόγω της κρίσης να πληρώσουν το ρεύμα.
Παρέμβαση και ενάντια στις αυξήσεις στα διόδια

Παρεμβαίνοντας πολύπλευρα στην επίθεση που δέχεται το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) καταγγέλλει την απόφαση της δημιουργίας νέου σταθμού διοδίων, στο Αιγίνιο, επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, την οποία εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι οι μειώσεις που εξήγγειλε η εταιρεία σε κάποιους σταθμούς μένουν χωρίς αντίκρισμα τη στιγμή που προστίθενται νέοι σταθμοί μετωπικοί και πλευρικοί σε όλο το μήκος της ΠΑΘΕ, αλλά και στην Εγνατία».

Και συνεχίζει: «Η νέα αύξηση έρχεται σε μια περίοδο που μειώνονται μισθοί και συντάξεις, που το ένα χαράτσι έρχεται πίσω από το άλλο, που γιγαντώνεται η ανεργία, κάνοντας μαύρη τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών».

Σύσκεψη στη Νάουσα

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική που προγραμματίζει την Τετάρτη 30 Γενάρη, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία για να προετοιμάσουν από κοινού τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ