Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με απεργιακό αγώνα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σήμερα στις 9.30 π.μ. συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από το Σεπτέμβρη του 2010 έχουν να πληρωθούν οι εργάτες των ναυπηγείων...
Από το Σεπτέμβρη του 2010 έχουν να πληρωθούν οι εργάτες των ναυπηγείων...
Από τις εφτά χτες το πρωί οι εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας ήταν ήδη συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, περιφρουρώντας την απεργία τους. Απόφασή τους είναι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για να πληρωθούν και χτες ήταν η πρώτη μέρα του απεργιακού αγώνα. Ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης έχει να τους δώσει μισθό από τον Σεπτέμβρη του 2010 και μέχρι τώρα ζουν με κάτι ψίχουλα που τους πετάει ως έναντι, με τελευταίο τα 75 ευρώ πριν 25 μέρες.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν η παρέμβαση που έγινε στους απεργούς μπροστά στην πύλη, από τις ταξικές δυνάμεις της παράταξης Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ), με το μοίρασμα ανακοίνωσης όπου επισημαίνει ότι με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ υπερασπιστές της ανταγωνιστικότητας, επί δύο χρόνια «οι όποιες κινητοποιήσεις γίνανε, καταλήγανε να ταυτίζουν τα συμφέροντα του εργοδότη με την πληρωμή των εργαζομένων». Θέτει στην κρίση τους ότι αυτές οι δυνάμεις αρνούνται την κοινή δράση με τους εργαζόμενους του κλάδου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία διεκδικώντας ναυπηγεία, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «να περάσουν τώρα κάτω από τον έλεγχο του κράτους, με στόχο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, με κεντρικό σχεδιασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας».

«Ψηλά το κεφάλι...»

Η ανακοίνωση άναψε τη συζήτηση ανάμεσα στους απεργούς. «Τον κάθε εργοδότη τον ενδιαφέρει να τα οικονομήσει. Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα είναι υπέρ των εργοδοτών. Ο Ταβουλάρης έχει πάρει ένα σωρό εκατομμύρια και εμείς είμαστε απλήρωτοι. Δυόμισι ευρώ έχω όλα κι όλα. Μόνο ψωμί θα φάει σήμερα το παιδί μου. Το ναυπηγείο και όλα τα ναυπηγεία πρέπει να τα αναλάβει το κράτος» είπε ο Δαμιανός και φώναξε στους γύρω του: «Ψηλά το κεφάλι, συνάδελφοι, στο χέρι μας είναι».

Ο Γιάννης, συμπλήρωσε: «Ακούγαμε μέχρι τώρα κάποιους από τη διοίκηση του σωματείου που συνέχεια μας έλεγαν να κάνουμε υπομονή. Αποτέλεσμα; Να φτάσουν 17.000 ευρώ αυτά που μου χρωστάει ο Ταβουλάρης πώς θα μου τα δώσει; Δύο παιδιά έχω να θρέψω. Και τώρα κάνουμε απεργία και λέμε δώστε λύση. Τι πάει να πει δώστε λύση; Λύση μπορεί να είναι και το κλείσιμο. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε κανένας ιδιώτης πια στο ναυπηγείο».

Στις 10 το πρωί με πορεία έφτασαν στα διόδια, όπου συμβολικά άνοιξαν τις μπάρες για λίγη ώρα. Σήμερα στις 9.30 το πρωί οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από την Ομόνοια πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ για την Παρασκευή η ΠΟΕΜ, κάτω από το βάρος των εξελίξεων, αναγκάστηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία στη ναυπηγική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ