ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θα επιλέγονται στις χώρες προέλευσης

Χιλιάδες κινδυνεύουν με απέλαση 

Αντιμέτωποι με νέες επιχειρήσεις - «σκούπα» αναμένεται να έρθουν μέχρι το τέλος του επόμενου εξαμήνου περίπου 350.000 οικονομικοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αφού οι προϋποθέσεις νομιμοποίησης της παραμονής τους, που θέτει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, δίνουν το «πράσινο φως» για την απέλασή τους, τα έξοδα της οποίας μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι!

Η εκδίωξη των αλλοδαπών από τη χώρα μας αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την προηγούμενη Πέμπτη, ταυτόχρονα με την επικύρωση του στόχου του νομοσχεδίου: Οσοι αλλοδαποί εισέρχονται πλέον στη χώρα μας να είναι επιλεγμένοι και να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτού που άρχουσα τάξη ονομάζει «εθνική οικονομία», δηλαδή τις ανάγκες των εργοδοτών για φτηνό εργατικό δυναμικό, που θα έχει κάνει δήλωση υποταγής στη χώρα προέλευσής του. Ο στόχος αυτός είχε προδιαγραφεί πέρσι, στη Σύνοδο των «15» στο Τάμπερε της Φινλανδίας, ταυτόχρονα με την ανάγκη... ελέγχου των αλλοδαπών κατά την παραμονή τους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα περιληφθούν ως μεταβατικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, νομιμοποιούνται μόνον όσοι στις 15 Νοέμβρη του 2000 έκλεισαν δύο χρόνια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Αυτοί - η κυβέρνηση τους υπολογίζει περίπου στους 170.000 - θα πρέπει να προσκομίσουν στον οικείο δήμο αντίγραφο διαβατηρίου ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ένσημα στο ΙΚΑ, φορολογική δήλωση, μισθωτήριο συμβόλαιο) ότι ζουν δύο χρόνια στη χώρα. Εφόσον τα βρουν όλα αυτά, θα λάβουν προσωρινή άδεια παραμονής για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να βρουν δουλιά. Ακολούθως θα πρέπει να προσκομίσουν τη σύμβαση εργασίας και λευκό ποινικό μητρώο, ώστε να λάβουν άδεια παραμονής.

Παράλληλα ανανεώνεται για ένα χρόνο η άδεια παραμονής όσων έχουν πράσινη κάρτα. Ενώ όσοι έχουν λευκή κάρτα, λαμβάνουν προσωρινή άδεια έξι μηνών, διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν βρει δουλιά, αλλιώς απελαύνονται! Αμφότερες κατηγορίες υπολογίζονται σε 350.000.

Είναι φανερό πως οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση εξυπηρετούν το στόχο της, να εκδιωχθούν οι αλλοδαποί από τη χώρα - δηλαδή όσοι δε χρειάζεται η ελληνική οικονομία - και «να μπει φραγμός στα σύνορα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Ρέππας.

Θα τους κοιτάζουν και στα δόντια...

  Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μετανάστες θα εισέρχονται στη χώρα αυστηρά με βάση ανάγκες, που θα προσδιορίζει η κυβέρνηση και εφόσον έχουν εξασφαλίσει κάρτα εργασίας και έχουν περάσει... το τεστ προσωπικότητας, στο οποίο θα υποβάλλονται από τις Επιτροπές Μετανάστευσης που συστήνονται σε κάθε Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στα κατά τόπους προξενεία συστήνονται γραφεία ευρέσεως εργασίας, όπου θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο λίστες του ΟΑΕΔ με τις ανάγκες σε ξένο εργατικό δυναμικό. Τα προξενεία θα προχωρούν σε ανακοινώσεις των θέσεων εργασίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί θα υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις τους. Ακολούθως, οι λίστες των προξενείων αποστέλλονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που εκδίδουν την άδεια εργασίας. Στη συνέχεια ο Νομάρχης διαβιβάζει την άδεια εργασίας στο οικείο ελληνικό προξενείο, προκειμένου να δοθεί άδεια εισόδου στον αλλοδαπό.

Η άδεια εργασίας χορηγείται για ένα χρόνο, και μπορεί να ανανεώνεται, εφόσον ο αλλοδαπός συνάψει σύμβαση εργασίας. Για ένα χρόνο χορηγείται και η άδεια παραμονής, από την Περιφέρεια. Προηγούμενα ο αλλοδαπός θα πρέπει να έχει περάσει το τεστ προσωπικότητας, με συνέντευξη που παραχωρεί στην Επιτροπή Μετανάστευσης. Αν η προσωπικότητα δεν είναι... αρεστή, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί τη θεώρηση άδειας εισόδου. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «ο πρόξενος μπορεί να αρνηθεί χωρίς αιτιολογία, τη χορήγηση θεώρησης εισόδου σε αλλοδαπό»...

Ανάλογη είναι και η διαδικασία για όσους αλλοδαπούς εισέλθουν στη χώρα για εποχιακή εργασία, μόνο που η σχετική άδεια παραμονής ισχύει για έξι μήνες.

Ενα χρόνο ισχύει και η άδεια παραμονής που δίνεται σε αλλοδαπό που εισέρχεται στη χώρα για σπουδές. Βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί να καλύψει τα έξοδα παραμονής του και να είναι υγιής. Η άδεια παραμονής ανανεώνεται κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί ο κύκλος σπουδών.

Αλλοδαποί που εισέρχονται στη χώρα για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, παίρνουν άδεια παραμονής για δύο χρόνια, και εφόσον παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την εισαγωγή συναλλάγματος και άλλα πως μπορούν να καλύψουν τα έξοδα παραμονής τους.

Παράλληλα, προβλέπεται η οικογενειακή συνένωση, δηλαδή η είσοδος στη χώρα μελών αλλοδαπού, εφόσον αυτός ζει και εργάζεται ήδη τρία χρόνια στην Ελλάδα και αποδείξει πως μπορεί να τους εξασφαλίσει κατάλυμα, διατροφή και υγειονομική περίθαλψη. Ως μέλη οικογένειας αλλοδαπού νοούνται η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά, μέχρι 18 ετών.

Τέλος, αλλοδαποί καλλιτέχνες που επιθυμούν να απασχοληθούν σε κέντρα διασκέδασης, για να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας από το νομάρχη. Η άδεια εργασίας ισχύει για έξι μήνες και δεν ανανεώνεται.

Μικρές, αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες

Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική (το αρχικό σχέδιο είχε δημοσιοποιηθεί στις 14 Νοέμβρη 1999), καταργεί διατάξεις του προηγούμενου, που έκαναν λόγο για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ιθαγένειας και θρησκείας, ή άλλες που αφορούσαν στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα, να απαγορεύει την παραμονή ή εγκατάσταση αλλοδαπών σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας ή να τους επιβάλλει περιορισμούς, για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης ή δημόσιας υγείας.

Το συγκλονιστικότερο, όμως, όλων είναι πως η κυβέρνηση θέλει τους Ελληνες πολίτες συνένοχους στην πολιτική του πλήρους ελέγχου των αλλοδαπών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Ετσι, στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου ορίζεται πως «απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε αλλοδαπούς που δεν είναι νόμιμα στη χώρα μας». Η υπουργός Εσωτερικών, Β.Παπανδρέου είπε πως οι ιδιοκτήτες πριν ενοικιάσουν το σπίτι τους θα πρέπει... να ρωτούν τους αλλοδαπούς αν έχουν άδεια παραμονής.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου, στο ίδιο άρθρο, τονίζεται: «Οι διευθυντές ξενοδοχείων, παραθεριστικών κέντρων, κλινικών και θεραπευτηρίων, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που παρέχει με οποιοδήπτοε τρόπο στέγη σε αλλοδαπό οφείλουν να ενημερώνουν την αστυνομική υπηρεσία ή την υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης για την άφιξη και την αναχώρηση αλλοδαπών που φιλοξενούν».

Οσοι παραβιάζουν τις παραπάνω διατάξεις τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο από 500.000 δραχμές έως ένα εκατομμύριο. Μπαίνουν δηλαδή στην ίδια μοίρα με τους λαθρέμπορους και όσους απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από ένα έως 5 εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ