ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις από την απόπειρα τρομοκράτησης του Σουδανικού ΚΚ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αντιδράσεις προκαλεί εντός και εκτός Χαρτούμ η νέα απόπειρα τρομοκράτησης στελεχών του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΣΚΚ) την περασμένη βδομάδα στην κεντροανατολική πόλη του Σουδάν, Ουμντουρμάν.

Σε ρεπορτάζ αφρικανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων αναφέρεται η έφοδος πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ σε σπίτια στελεχών του Σουδανικού ΚΚ, μεταξύ αυτών και του οργανωτικού γραμματέα του κόμματος στο Ουντρουρμάν, Αλί Αλ Κανέιν. Οι πράκτορες αποχώρησαν μετά από ώρες αφού προηγουμένως κατάσχεσαν σειρά εγγράφων και ηλεκτρονικού υλικού.

Σε ανακοίνωσή του, το Σουδανικό ΚΚ εγκαλεί τη σουδανική κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να περιορίσει ακόμη και αυτά τα στενά περιθώρια ελευθερίας που έχουν απομείνει στη χώρα σημειώνοντας ότι πρόκειται για «νέα επιχείρηση τρομοκράτησης αντικυβερνητικών δυνάμεων» ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Χάρτας της Νέας Αυγής» στις 5 Γενάρη από αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη χρήση πολιτικών και άλλων μέτρων για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης Μπασίρ. Ζητεί επίσης άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Αιματηρές συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν

Ενταση επικρατεί από προχτές στη μικρή πόλη Πίμπορ του Νοτίου Σουδάν έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν, για ασήμαντη αφορμή, ανάμεσα σε στρατιώτες και ένοπλους σωματοφύλακες πρώην διοικητή ένοπλης οργάνωσης με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων, τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών και τη δημιουργία κύματος φυγής περίπου 2.000 κατοίκων σε παρακείμενη βάση κυανοκράνων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν στρατιώτες έκαναν παρατήρηση για παράνομη οπλοφορία στους σωματοφύλακες του πρώην συνταγματάρχη του νοτιοσουδανικού στρατού Τζέιμς Κούμπεριν. Η παρατήρηση εξελίχθηκε σε λογομαχία, αυτή σε μάχες σώμα με σώμα και τελικά σε παροδικά ανεξέλεγκτες συγκρούσεις που προκάλεσαν καταστροφές στη μισή πόλη...

ΣΥΡΙΑ
Ιμπεριαλιστικές πιέσεις και ελιγμοί

Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία
Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες πιέσεις ασκεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός για ενεργότερη και ολόπλευρη στήριξη των αντικαθεστωτικών, ανακαλύπτοντας αίφνης τον κίνδυνο, τον έλεγχο της κατάστασης τελικά να «αναλάβουν ακραίες ισλαμιστικές ομάδες», οι οποίες ως γνωστόν δρουν εδώ και πολύ καιρό στο συριακό έδαφος και αποτελούν το πλέον αξιόμαχο, καλά εξοπλισμένο (ελέω πετρελαιομοναρχιών) και έμπειρο τμήμα των αντικαθεστωτικών. Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανιζόταν διστακτικός ως προς το ενδεχόμενο μιας άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, άφηνε, πιο ανοιχτά από ποτέ άλλοτε, νύξεις ως προς την ικανότητα διατήρησης του Ασαντ στην εξουσία.

Για τις «ευθύνες της διεθνούς κοινότητας» και την αναγκαιότητα «άμεσης υλοποίησης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η κατάσταση σε αναμέτρηση παραστρατιωτικών ομάδων και επικρατήσουν τελικά ισλαμιστικές δυνάμεις», έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου που διοργάνωσε η γαλλική διπλωματία στο Παρίσι, με θέμα «την ενίσχυση των Σύρων αντικαθεστωτικών». Τόσο ο Λοράν Φαμπιούς, όσο και εκπρόσωποι του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού, της Εθνικής Συριακής Συμμαχίας, υποστήριξαν ότι θα πρέπει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια που ενέκριναν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Μαρόκο στις αρχές Δεκέμβρη, να γίνουν «πράξη» και να μη μείνουν λόγια.

Την ίδια ώρα, ερωτώμενος σχετικά σε δύο συνεντεύξεις, στο περιοδικό «Νιού Ρεπάμπλικ» και στο δίκτυο CBS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα απαντά σε σειρά επικρίσεων για το γιατί δεν έχουν εμπλακεί στρατιωτικά άμεσα οι ΗΠΑ στη Συρία. Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης θα πρέπει να υπολογίζονται οι συνέπειες, έτσι ώστε να μην έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τόσο επί ενός συγκεκριμένου πεδίου όσο και παγκοσμίως σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Συρία ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε σε δική του συνέντευξη στο CNN και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υποστήριξε ότι μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες του καθεστώτος Ασαντ να μείνει στην εξουσία, και επέρριψε ευθύνες γι' αυτό στον Πρόεδρο ότι καθυστέρησε πολύ τις μεταρρυθμίσεις και τώρα πλέον είναι αργά. Επανέλαβε τη ρωσική θέση για άμεση έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στο καθεστώς και στους αντικαθεστωτικούς, καθώς και το ότι «δεν είναι ζήτημα της Ρωσίας ή της οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά των Σύρων το μέλλον του καθεστώτος».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Μάχες στο βορρά

ΜΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς ολοκλήρωση βαίνει η πρώτη φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, όπου πρωταγωνιστεί η Γαλλία - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και ξεκάθαρο στόχο τον φυσικό πλούτο της χώρας - μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης πόλης του βορρά, Γκάο (το περασμένο Σάββατο) και την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού χτες το απόγευμα στην ιστορική βόρεια πόλη, Τιμπουκτού. Εκεί οι ισλαμιστές πρόλαβαν, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, να πυρπολήσουν την ιστορική βιβλιοθήκη του ιδρύματος Αχμέντ Μπάμπα, που φιλοξενούσε πάνω από 20.000 αρχαία, προϊσλαμικά και ισλαμικά χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επέμβαση στο Μάλι, ισχυρίστηκε χτες βράδυ ότι η Γαλλία «δεν έχει την πρόθεση» να παραμείνει στη χώρα, γιατί τάχα «το καθήκον μας είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στις αφρικανικές δυνάμεις να προσφέρουν στο Μάλι διαρκή σταθερότητα»...

Επόμενος στόχος της πρώτης φάσης της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης θεωρείται η ανακατάληψη της παρακείμενης βόρειας πόλης Κιντάλ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότερες δυνάμεις των ένοπλων αντικυβερνητικών ισλαμικών οργανώσεων.

Πλέον στο Μάλι βρίσκονται τουλάχιστον 2.900 Γάλλοι στρατιώτες και κάπου 2.700 Δυτικοαφρικανοί και Τσαντιανοί στρατιώτες από τους συνολικά περίπου 7.000 Αφρικανούς που αναμένονται στη χώρα.

Πάντως, Μαλινέζοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τη λογοκρισία και την περιστολή της ελευθεροτυπίας στη χώρα όπου, ας σημειωθεί, από την αρχή της γαλλικής επέμβασης δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κανένα στοιχείο σχετικά με τον αριθμό των πολλών δεκάδων αμάχων και ένοπλων ισλαμιστών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις!

Μέσα σε όλα αυτά δεν μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητα δύο τινά: Αφενός το προχτεσινό ταξίδι του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στη Σαουδική Αραβία, όπου μετέφερε «προσωπικό μήνυμα» του «σοσιαλιστή» Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο μονάρχη Αμπντάλα σχετικά με τους «λόγους της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι και τα πραγματικά κίνητρα της Γαλλίας». Αφετέρου η (για μία ακόμη φορά) στάση του Τόμας Μπόνι Γιάγι, προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη διάσκεψη κορυφής του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα, που υποστήριξε θερμά τη γαλλική επέμβαση επικρίνοντας παράλληλα την ΑΕ επειδή «άργησε πολύ να κάνει το ίδιο για μία χώρα - μέλος της»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει την αντικομμουνιστική επίθεση στο Σουδάν

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες διώξεις του αστικού κράτους του Σουδάν σε βάρος στελεχών του Σουδανικού ΚΚ.

Το επικίνδυνο κρούσμα αυταρχισμού των αστικών αρχών του Σουδάν εκδηλώθηκε την προηγούμενη βδομάδα με την εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι του Οργανωτικού Γραμματέα του κόμματος και την κλήση του, μαζί με τον Πολιτικό Γενικό Γραμματέα, να παρουσιαστούν στην έδρα της κρατικής ασφάλειας. Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τρομοκράτησης του λαού του Σουδάν και των κομμουνιστών που αγωνίζονται για τα κοινωνικά, δημοκρατικά και οικονομικά δικαιώματα του σουδανικού λαού.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Σουδάν!».

ΡΩΣΙΑ
Δεν αποκλείει γενικευμένο πόλεμο

«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε το Σάββατο 26 Γενάρη ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Οι δηλώσεις έγιναν κατά την ετήσια γενική συνέλευση των Ακαδημιών Στρατιωτικών Σπουδών του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου, ενώ ο Ρώσος επιτελάρχης συμπλήρωσε τη συνεχιζόμενη και σταδιακή προσέγγιση διάφορων εμπόλεμων εστιών στα σύνορα της Ρωσίας. Κι όπως είπε σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα είναι τα «σημεία αστάθειας» που εμφανίζονται κατά μήκος των συνόρων της.

Στη διάρκεια ομιλίας του για θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με ιδιωτικές εταιρείες για θέματα επιμελητείας, σημείωσε πως μια τέτοια σύνδεση «έχει νόημα μόνο εν καιρώ ειρήνης» και σε κάθε περίπτωση οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται και για άλλες συνθήκες.

Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό η Μόσχα εκφράζει την ανησυχία της για τη Νατοϊκή προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα, είτε με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, είτε με την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής «ασπίδας», ενώ προειδοποιεί πως μια επίθεση σε Συρία και Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη αιματοχυσία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ