Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Μάχες στο βορρά

ΜΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Προς ολοκλήρωση βαίνει η πρώτη φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι, όπου πρωταγωνιστεί η Γαλλία - με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «ισλαμικής τρομοκρατίας» και ξεκάθαρο στόχο τον φυσικό πλούτο της χώρας - μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης πόλης του βορρά, Γκάο (το περασμένο Σάββατο) και την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού χτες το απόγευμα στην ιστορική βόρεια πόλη, Τιμπουκτού. Εκεί οι ισλαμιστές πρόλαβαν, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, να πυρπολήσουν την ιστορική βιβλιοθήκη του ιδρύματος Αχμέντ Μπάμπα, που φιλοξενούσε πάνω από 20.000 αρχαία, προϊσλαμικά και ισλαμικά χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επέμβαση στο Μάλι, ισχυρίστηκε χτες βράδυ ότι η Γαλλία «δεν έχει την πρόθεση» να παραμείνει στη χώρα, γιατί τάχα «το καθήκον μας είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στις αφρικανικές δυνάμεις να προσφέρουν στο Μάλι διαρκή σταθερότητα»...

Επόμενος στόχος της πρώτης φάσης της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης θεωρείται η ανακατάληψη της παρακείμενης βόρειας πόλης Κιντάλ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότερες δυνάμεις των ένοπλων αντικυβερνητικών ισλαμικών οργανώσεων.

Πλέον στο Μάλι βρίσκονται τουλάχιστον 2.900 Γάλλοι στρατιώτες και κάπου 2.700 Δυτικοαφρικανοί και Τσαντιανοί στρατιώτες από τους συνολικά περίπου 7.000 Αφρικανούς που αναμένονται στη χώρα.

Πάντως, Μαλινέζοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τη λογοκρισία και την περιστολή της ελευθεροτυπίας στη χώρα όπου, ας σημειωθεί, από την αρχή της γαλλικής επέμβασης δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως κανένα στοιχείο σχετικά με τον αριθμό των πολλών δεκάδων αμάχων και ένοπλων ισλαμιστών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις!

Μέσα σε όλα αυτά δεν μπόρεσαν να περάσουν απαρατήρητα δύο τινά: Αφενός το προχτεσινό ταξίδι του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στη Σαουδική Αραβία, όπου μετέφερε «προσωπικό μήνυμα» του «σοσιαλιστή» Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο μονάρχη Αμπντάλα σχετικά με τους «λόγους της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι και τα πραγματικά κίνητρα της Γαλλίας». Αφετέρου η (για μία ακόμη φορά) στάση του Τόμας Μπόνι Γιάγι, προεδρεύοντος της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη διάσκεψη κορυφής του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα, που υποστήριξε θερμά τη γαλλική επέμβαση επικρίνοντας παράλληλα την ΑΕ επειδή «άργησε πολύ να κάνει το ίδιο για μία χώρα - μέλος της»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ