ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΟΣΑ
Προς ένταξη σε έναν ακόμη καπιταλιστικό οργανισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. --

Τη Δευτέρα ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον ο πρώτος γύρος των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων Ρωσίας - ΗΠΑ για την ένταξη της Ρωσίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στις διαβουλεύσεις συμμετέχει η αντιπροσωπεία ειδικών από διάφορες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ρωσίας.

Η ρωσική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η Μόσχα πραγματικά θεωρεί πως η ένταξη στον ΟΟΣΑ αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και πιστεύει πως η ένταξη αυτή είναι σημαντική και για τον Οργανισμό.

Ο ΟΟΣΑ συγκροτήθηκε το 1947 για το συντονισμό των σχεδίων της μεταπολεμικής καπιταλιστικής οικονομικής ανασυγκρότησης της Ευρώπης (σχέδιο Μάρσαλ) και σήμερα ενώνει 34 από τις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου κι ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «λέσχη των πλουσίων κρατών», που στα εδάφη τους ζει το «χρυσό δισεκατομμύριο» της ανθρωπότητας. Στην πραγματικότητα βέβαια, καμία απ' αυτές τις χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην «κορυφή» της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, την ανεργία και τη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, που από το 1961 είναι μέλος του ΟΟΣΑ κι ανήκουν στο λεγόμενο «χρυσό δισεκατομμύριο» βιώνουν σήμερα στο πετσί τους τη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα.

Ηρθε, όπως φαίνεται η ώρα, στη «λέσχη» αυτή να ενταχθεί και η Ρωσία, μετά την είσοδό της στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Αυξάνεται η ένταση στις επίμαχες βραχονησίδες

Κινεζικά και Ιαπωνικά πλοία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα με τεράστιο φυσικό πλούτο
Κινεζικά και Ιαπωνικά πλοία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα με τεράστιο φυσικό πλούτο
ΤΟΚΙΟ.--

Την εκτίμηση ότι εντείνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Ιαπωνίας - Κίνας γύρω από τις επίμαχες βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (κινέζικα) εξέφρασε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, σημειώνοντας ότι τα δύο παρ' ολίγον θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν στη διαφιλονικούμενη περιοχή στις 19 και 30 Γενάρη καταδεικνύουν την πιθανότητα πλέον να προσλάβει η κρίση πολύ επικίνδυνες διαστάσεις με το παραμικρό λάθος...

Ο Ονοντέρα ανέφερε ως σοβαρότερο το περιστατικό που σημειώθηκε στις 30 Γενάρη οπότε για πρώτη φορά κινεζικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» με συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιούνται για βολή έναντι στόχου το ιαπωνικό καταδιωτικό «MSDF Yudachi» ανοιχτά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Ιαπωνικά ΜΜΕ σημειώνουν πάντως πως το παρολίγον θερμό επεισόδιο της 30ής Γενάρη έγινε μία μέρα πριν τη συνάντηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Ιάπωνα ομόλογό της Φούμιο Κισίντα. Σε αυτή τη συνάντηση η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε εκφράσει την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ιαπωνίας στα νησιά Σενκάκου. Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις ιαπωνικές αιτιάσεις ωστόσο νωρίτερα εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει «τις προκλητικές ενέργειες όπως η τακτική αποστολή πλοίων και αεροσκαφών σε νησιά γύρω από τα νησιά Ντιαόγου».

Ωστόσο, παρά τις εντάσεις διαφαίνονται αχνές προσπάθειες επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου. Ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, εταίρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, είχε πρόσφατα μεταβεί στο Πεκίνο σε διερευνητικές συνομιλίες με τη σινική ηγεσία προετοιμάζοντας το δρόμο για μία συνάντηση κορυφής, πιθανώς τον Απρίλη, ανάμεσα στον Ιάπωνα ηγέτη και τον νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα.

Η αντιπαράθεση Ιαπωνίας-Κίνας γύρω από τις επίμαχες ακατοίκητες βραχονησίδες σημειώνεται σε μία περιοχή με σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που είναι συνάμα μεγάλης στρατηγικής σημασίας (όσον αφορά τα περάσματα της διεθνούς ναυτιλίας).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες μετά από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν. Η επίθεση σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή Φαριάμπ, με στόχο έναν πρώην διοικητή της «τζιχάντ», ο οποίος τραυματίστηκε. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν - σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ - στην Κίνα κατηγορούμενοι ότι κρατούσαν παράνομα φυλακισμένους, 11 κατοίκους της επαρχίας Χενάν, οι οποίοι είχαν πρόθεση να απευθυνθούν στην κεντρική κυβέρνηση, για κακώς κείμενα στην περιοχή τους. Η συγκεκριμένη πρακτική φέρεται ως πάγια εδώ και χρόνια, με τις καταγγελίες να αναφέρονται στις «μαύρες φυλακές» της Κίνας, που λειτουργούν για να καλύπτουν ατασθαλίες των τοπικών διοικήσεων. Η αποκάλυψη γίνεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Χτες στο πλαίσιο ερευνών κατά της διαφθοράς αποκαλύφθηκαν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού αξιωματούχου Ζάο Χαϊμπίν, ο οποίος φέρεται να έχει 192 σπίτια, σε διάφορα ονόματα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά σημείου ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας, χτες, στην πόλη Ταζ, βορείως της Βαγδάτης, μια μέρα μετά το μακελειό με 23 νεκρούς που προκάλεσε καμικάζι που ανατινάχθηκε σε σύναξη φυλάρχων που εμπλέκονται στο σχηματισμό πολιτοφυλακών κατά των ισλαμιστών ενόπλων της «αλ Κάιντα». Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Συνελήφθη χτες ο εισαγγελέας Σαγιάντ Μαρταζαβί, θεωρούμενος ως στενός συνεργάτης του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Οι λόγοι της σύλληψής του δε γνωστοποιήθηκαν αν και εκτιμάται ότι συνδέεται με την κλιμακούμενη κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, τον οποίο κατηγόρησε ο Αχμαντινετζάντ για εκτεταμένη διαφθορά, παρουσιάζοντας μάλιστα ως πειστήριο συνομιλία του αδελφού του με τον συλληφθέντα εισαγγελέα. Το όνομα του Μαρταζαβί έχει συνδεθεί με τη σύλληψη και το θάνατο στη φυλακή από βασανιστήρια πολλών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την δεύτερη εκλογή Αχμαντινετζάντ, το 2009.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με έφοδο της αστυνομίας στο υπόγειο καταφύγιο του 65χρονου βετεράνου του Βιετνάμ που κρατούσε όμηρο επί μία βδομάδα τον 5χρονο Ιθαν και το θάνατο του δράστη από τα αστυνομικά πυρά έληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας η πολυήμερη υπόθεση ομηρίας στο Μίντλαντ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Το παιδί παραδόθηκε στην οικογένειά του. Παράλληλα, δεκαεξασέλιδο υπόμνημα του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θεωρεί «νόμιμη» τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό εάν διαπιστωθεί πως είναι ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και εμπλέκονται σε επιχειρήσεις, με στόχο τη δολοφονία συμπατριωτών τους...

ΚΙΤΟ.-- Δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από άγνωστο άνδρα, πιθανώς ψυχικά διαταραγμένο, που επιτέθηκε σε πλήθος υποστηρικτών του προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ενώ ανέμεναν ομιλία του σε συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης του μήνα στη βορειοανατολική πόλη Κινίντε. Ο δράστης συνελήφθη.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Αποχώρησε χτες από την κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβενίας και το «Κόμμα των Συνταξιούχων» προκαλώντας νέο πλήγμα στον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά αλλά αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί παρά τις πιέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων παρατάξεων που στήριζαν ως πρότινος την κυβέρνησή του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιγμα σε Τσεχία και Ουγγαρία

ΠΡΑΓΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Περιοδεία στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνοδεία του τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υγείας, καθώς και επιχειρηματίες, με σαφή στόχο της περιοδείας του την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Στην Τσεχία, τη Δευτέρα συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε το ρόλο κλειδί της Τουρκίας, όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις με αιχμή το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία, εάν θέλει να αναδειχθεί σε μία οικονομική και πολιτική δύναμη.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Νετσάς από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα της Ενέργειας λέγοντας ότι η θέση της Τουρκίας στο χάρτη είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών προχώρησαν και στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, ενώ πραγματοποιήθηκε και επενδυτικό φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Ουγγαρία ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας για προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην άρση των εμποδίων για την έκδοση βίζας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις. Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - Ουγγαρίας, χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» του στην τουρκική αγορά.

ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζεται η δίκη των βιαστών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με τις καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χτες στην Ινδία, η δίκη για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης, στα μέσα Δεκέμβρη, που κατέληξε στο θάνατό της και συγκλόνισε τον κόσμο, μετά και τη δήλωση των πέντε κατηγορουμένων ότι είναι «αθώοι». Χτες κλήθηκε να καταθέσει ο σύντροφος της 23χρονης, ο οποίος επίσης κακοποιήθηκε από τους βιαστές. Στο δικαστήριο δεν επιτράπηκε η είσοδος των ΜΜΕ, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τη διαδικασία, ενώ έχει απαγορευθεί και στους δικηγόρους να δημοσιοποιούν τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν ακόμα 80 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων γιατροί και ειδικοί που εξέτασαν την κοπέλα στο νοσοκομείο.

Οι πέντε εκ των κατηγορουμένων για τη θανάσιμη κακοποίηση της κοπέλας αντιμετωπίζουν συνολικά 13 κατηγορίες, περιλαμβανομένων και του φόνου, του ομαδικού βιασμού και της καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Ο έκτος, θα δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων, απόφαση που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην Ινδία, καθώς η μέγιστη τιμωρία του μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια σε φυλακές ανηλίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ