Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Αυξάνεται η ένταση στις επίμαχες βραχονησίδες

Κινεζικά και Ιαπωνικά πλοία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα με τεράστιο φυσικό πλούτο
Κινεζικά και Ιαπωνικά πλοία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα με τεράστιο φυσικό πλούτο
ΤΟΚΙΟ.--

Την εκτίμηση ότι εντείνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Ιαπωνίας - Κίνας γύρω από τις επίμαχες βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (κινέζικα) εξέφρασε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, σημειώνοντας ότι τα δύο παρ' ολίγον θερμά επεισόδια που σημειώθηκαν στη διαφιλονικούμενη περιοχή στις 19 και 30 Γενάρη καταδεικνύουν την πιθανότητα πλέον να προσλάβει η κρίση πολύ επικίνδυνες διαστάσεις με το παραμικρό λάθος...

Ο Ονοντέρα ανέφερε ως σοβαρότερο το περιστατικό που σημειώθηκε στις 30 Γενάρη οπότε για πρώτη φορά κινεζικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» με συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιούνται για βολή έναντι στόχου το ιαπωνικό καταδιωτικό «MSDF Yudachi» ανοιχτά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Ιαπωνικά ΜΜΕ σημειώνουν πάντως πως το παρολίγον θερμό επεισόδιο της 30ής Γενάρη έγινε μία μέρα πριν τη συνάντηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Ιάπωνα ομόλογό της Φούμιο Κισίντα. Σε αυτή τη συνάντηση η Αμερικανίδα αξιωματούχος είχε εκφράσει την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ιαπωνίας στα νησιά Σενκάκου. Κινέζοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις ιαπωνικές αιτιάσεις ωστόσο νωρίτερα εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει «τις προκλητικές ενέργειες όπως η τακτική αποστολή πλοίων και αεροσκαφών σε νησιά γύρω από τα νησιά Ντιαόγου».

Ωστόσο, παρά τις εντάσεις διαφαίνονται αχνές προσπάθειες επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου. Ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, εταίρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, είχε πρόσφατα μεταβεί στο Πεκίνο σε διερευνητικές συνομιλίες με τη σινική ηγεσία προετοιμάζοντας το δρόμο για μία συνάντηση κορυφής, πιθανώς τον Απρίλη, ανάμεσα στον Ιάπωνα ηγέτη και τον νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα.

Η αντιπαράθεση Ιαπωνίας-Κίνας γύρω από τις επίμαχες ακατοίκητες βραχονησίδες σημειώνεται σε μία περιοχή με σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που είναι συνάμα μεγάλης στρατηγικής σημασίας (όσον αφορά τα περάσματα της διεθνούς ναυτιλίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ