Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντεγκλήσεις και πιέσεις με αφορμή την πρόταση διαλόγου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Πολιτικό «ελιγμό που έρχεται πολύ αργά» χαρακτηρίζει η εφημερίδα «αλ Ουατάν» την πρόταση του επικεφαλής της αντικαθεστωτικής οργάνωσης - ομπρέλας «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» για διάλογο με απώτερο στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εξεύρεση «αναίμακτου τρόπου εξόδου του καθεστώτος». Επισήμως, η συριακή Προεδρία δεν έχει σχολιάσει την πρόταση του Μουάζ αλ Κχάτιμπ, που προτείνει ως συνομιλητή τον Σύρο αντιπρόεδρο, Φαρούκ αλ Σάραα, και θέτει ως προϋπόθεση την απελευθέρωση περίπου 160.000 κρατουμένων και τη χορήγηση διαβατηρίων σε Σύρους που προσέφυγαν στο εξωτερικό.

Ο Κχάτιμπ δημιούργησε την αίσθηση ότι εμμέσως πλην σαφώς υιοθετεί την πρόταση Μπραχίμι για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών, η οποία θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. Η πρότασή του για διάλογο ακολούθησε τις επαφές που είχε, το Σαββατοκύριακο, στο Μόναχο τόσο με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Μπραχίμι, όσο και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Την πρόταση Κχάτιμπ έσπευσε να στηρίξει η Ουάσιγκτον αλλά την επέκρινε έντονα το, κυριαρχούμενο από ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συριακό Συμβούλιο χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «προδοτική στάση», απέναντι στους οποίους ο αλ Κχάτιμπ απάντησε ότι «προτεραιότητα είναι μόνο ο τερματισμός της αιματοχυσίας του συριακού λαού».

Σε άμεση έναρξη ενδο-συριακού διαλόγου αναμένεται να καλέσει και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που συνεδριάζει στο Κάιρο σήμερα. Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που διέρρευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», η σύνοδος του 56μελούς σώματος αναμένεται να ζητήσει να αρχίσει άμεσα διάλογος αντικαθεστωτικών και «στοιχείων του καθεστώτος που δεν εμπλέκονται σε καταπίεση», να καταλογίσει την κύρια ευθύνη για την αιματοχυσία στις συριακές αρχές και να ζητήσει από τους αντικαθεστωτικούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης.

Για «ανθρωπιστική κρίση καταστροφικών διαστάσεων» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζενς Λάερκε, τονίζοντας ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύροι στερούνται επαρκή τροφή εν μέσω συγκρούσεων. Δραματική ήταν η εικόνα που έδωσε και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Υγείας, Ελίζαμπεθ Χαμ, που επικαλούμενη στοιχεία από το συριακό υπουργείο Υγείας, μίλησε για τραγική κατάσταση των υποδομών Υγείας, με κατεστραμμένα νοσοκομεία σε πολλές πόλεις όπου μαίνονται μάχες, αλλά και κατεστραμμένο περίπου το 78% του στόλου των ασθενοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ