Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόσω ολοταχώς για «ομαλοποίηση» σχέσεων...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμοί φαίνεται πως επιφέρουν αποτελέσματα και δη ραγδαίες εξελίξεις στην «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας έπειτα και από το διορισμό και την ανταλλαγή άτυπων «πρεσβευτών» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσοβάρους Αλβανούς, την πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ εμπειρογνωμόνων αμφοτέρων πλευρών και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των προέδρων Σερβίας (Τόμισλαβ Νίκολιτς) και Κοσσοβάρων Αλβανών (Ατιφέτα Γιαχγιάγκα).

Ανεπίσημος «πρέσβης» στο «Γραφείο Συνδέσμου της Σερβίας» στο Κοσσυφοπέδιο, που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της αποστολής της ΕΕ στην Πρίστινα, διορίστηκε ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Ντέγιαν Παβίσεβιτς. Επικεφαλής του «Γραφείου Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου» (δηλαδή άτυπος πρέσβης) στα γραφεία της ΕΕ στο Βελιγράδι διορίστηκε ο Κοσσοβάρος Αλβανός διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στη Σουηδία, Λιούλζιμ Πέτσι (L.Peci). Οι δύο υποτίθεται πως θα εποπτεύουν την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών στις Βρυξέλλες...

Η εξέλιξη πάντως σημειώνεται με την επισήμανση του Βελιγραδίου πως δεν αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ουσιαστικά η εξέλιξη συνιστά de facto «αναγνώριση»...

Το θετικό κλίμα στις ηγεσίες Σερβίας - Κοσσοβάρων Αλβανών δεν αντανακλάται εντούτοις στις σερβικές περιοχές του προτεκτοράτου. Ο δήμαρχος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμίρ Πάντιτς κάλεσε χτες το Βελιγράδι να αναλάβει την προστασία των Σέρβων της περιοχής ξαναστέλνοντας στο Κοσσυφοπέδιο στρατό και αστυνομία. Κατήγγειλε τις αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή πως επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο κράτος Αλβανών στα Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται πίσω από το τελευταίο κύμα εθνοτικών επιθέσεων σε βάρος Σέρβων. Με τον τρόπο αυτό δεν δέχθηκε ως υπεύθυνο δράστη ένα Σέρβο που συνέλαβαν Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί για την προχτεσινοβραδινή επίθεση με χειροβομβίδα σε διαμέρισμα Σέρβων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με συνέπεια τον τραυματισμό ενός 9χρονου κοριτσιού και του 3χρονου αδελφού της από θραύσματα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο Βελιγράδι, όπου χτες αρκετές δεκάδες εθνικιστές του κυβερνώντος Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Σέρβου προέδρου Τ. Νίκολιτς με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτε Γιαχγιάγκα στις Βρυξέλλες. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Νίκολιτς για «καθαρή προδοσία».

Επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 22 τρέχοντος μηνός και μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες και πάλι παρουσία της ευρω-ενωσιακής αξιωματούχου Κάθριν Αστον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ