Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιγμα σε Τσεχία και Ουγγαρία

ΠΡΑΓΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Περιοδεία στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνοδεία του τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Υγείας, καθώς και επιχειρηματίες, με σαφή στόχο της περιοδείας του την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων.

Στην Τσεχία, τη Δευτέρα συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε το ρόλο κλειδί της Τουρκίας, όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις με αιχμή το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία, εάν θέλει να αναδειχθεί σε μία οικονομική και πολιτική δύναμη.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Νετσάς από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα της Ενέργειας λέγοντας ότι η θέση της Τουρκίας στο χάρτη είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη μεταφορά πετρελαίου και αερίου. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών προχώρησαν και στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, ενώ πραγματοποιήθηκε και επενδυτικό φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Ουγγαρία ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας για προσέλκυση επενδύσεων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην άρση των εμποδίων για την έκδοση βίζας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις. Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - Ουγγαρίας, χτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» του στην τουρκική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ