Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου

KAΪΡΟ.--

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε χτες ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στην Αίγυπτο από το 1979 μέχρι χτες. Τον Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Αιγύπτιος ομόλογός του και είχαν μια πρώτη ολιγόλεπτη κουβέντα, η οποία, σύμφωνα με διαρροές που δεν επιβεβαιώνονται, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, με δεδομένες τις διαφωνίες των δύο πλευρών αφού το Ιράν στηρίζει την ηγεσία Ασαντ και η Αίγυπτος ανοιχτά έχει εκφράσει υποστήριξη στους αντικαθεστωτικούς.

Ο Ιρανός Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Μεγάλο Σεΐκ Αχμαντ αλ Τάγιεμπ, επικεφαλής του πλέον σεβάσμιου ιεροδιδασκαλικού σουνιτικού θεσμού παγκοσμίως, του ισλαμικού Πανεπιστημίου αλ Αζχάρ. Ο αλ Τάγιεμπ φέρεται να κάλεσε τον Πρόεδρο του Ιράν - που είναι το κέντρο του σιισμού - να μην επιδιώκει να προωθήσει το σιισμό σε σουνιτικές χώρες και να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά χωρών του Κόλπου με πρόσχημα την παρουσία εκεί σιιτικών πληθυσμών, προφανώς εννοώντας το Μπαχρέιν. Δεν έγινε γνωστό τι και αν απάντησε ο Ιρανός Πρόεδρος.

Κατά τ' άλλα, ο Αχμαντινετζάντ θα συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και θα έχει και άλλες επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Προεδρία Μούρσι έχει προχωρήσει σε αυτό το διπλωματικό «άνοιγμα» προς το Ιράν επιδιώκοντας να πάρει αποστάσεις και από την εξωτερική πολιτική του προηγούμενου καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά και να ενισχύσει την επιρροή της, χωρίς, όμως, να διαταράξει και τις σχέσεις της με άλλες αραβικές χώρες. Αυτό φάνηκε και χτες όταν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Κάμαλ Αμρ, καθησύχασε τις χώρες του Κόλπου ότι «η βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν δεν πρόκειται να γίνει εις βάρος της ασφάλειας των χωρών του Κόλπου», οι οποίες κατηγορούν το Ιράν για παρέμβαση στα εσωτερικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ