ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Συνάντηση ιμπεριαλιστών για το Μάλι

ΜΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Σχέδια σταθεροποίησης» του Μάλι την «επόμενη μέρα» της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη δυτικοαφρικανική χώρα -με πλούσιο υπέδαφος- εξέτασαν χτες στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες από 45 χώρες και αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Αφρικανική Ενωση, τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στην κλειστή σύσκεψη των Βρυξελλών εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της επέμβασης, τρόποι εξοπλισμού και εκπαίδευσης του μαλινέζικου στρατού αλλά και της αποστολής των τουλάχιστον 8.000 Αφρικανών στρατιωτών της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα) που αναμένεται να αναλάβουν το επόμενο διάστημα τη σκυτάλη της επέμβασης στο Μάλι μετά την αποχώρηση (;) των Γάλλων. Επίσης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής των γενικών εκλογών της 31ης Ιούλη και η ανθρωπιστική κατάσταση που παραμένει δύσκολη ιδιαίτερα στο βορρά, καθώς -παρά τον εκτοπισμό των εξτρεμιστών ισλαμιστών από το γαλλικό στρατό- πάνω από 350.000 Μαλινέζοι άμαχοι εξακολουθούν να είναι μακριά από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ μόλις 7.000 άμαχοι επέστρεψαν τις τελευταίες μέρες στα σπίτια τους κυρίως σε περιοχές του κεντρικού Μάλι.

Πάντως η διανομή τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ που είχε σταματήσει από την έναρξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στις 11 Γενάρη ξεκίνησε χτες σε περιοχές του βόρειου Μάλι.

Στο μέτωπο της επέμβασης, ανακοινώθηκε χτες η ανάπτυξη 1.800 στρατιωτών του Τσαντ στη βόρεια πόλη Κιντάλ και αρκετών εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών. Αυτή τη φορά οι γαλλικές δυνάμεις δε συνοδεύτηκαν από Μαλινέζους στρατιώτες εξαιτίας έντονων αντιδράσεων εκπροσώπων της κοινότητας των Τουαρέγκ που είχαν καταγγείλει το στρατό για ωμότητες σε βάρος του τοπικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Αμυνας οι Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι έφθασαν χτες τους 4.000, όσους δηλαδή είχε στείλει το Παρίσι στο ζενίθ της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και άλλων χωρών στο Αφγανιστάν...

  • Τρεις Γαλλο-κογκολέζους νεαρούς και έναν Μαλινέζο ως υπόπτους για διασύνδεση με τους ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» στο Μάλι συνέλαβε, χτες, η γαλλική Ασφάλεια.
ΣΥΡΙΑ
Αντεγκλήσεις και πιέσεις με αφορμή την πρόταση διαλόγου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Πολιτικό «ελιγμό που έρχεται πολύ αργά» χαρακτηρίζει η εφημερίδα «αλ Ουατάν» την πρόταση του επικεφαλής της αντικαθεστωτικής οργάνωσης - ομπρέλας «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» για διάλογο με απώτερο στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εξεύρεση «αναίμακτου τρόπου εξόδου του καθεστώτος». Επισήμως, η συριακή Προεδρία δεν έχει σχολιάσει την πρόταση του Μουάζ αλ Κχάτιμπ, που προτείνει ως συνομιλητή τον Σύρο αντιπρόεδρο, Φαρούκ αλ Σάραα, και θέτει ως προϋπόθεση την απελευθέρωση περίπου 160.000 κρατουμένων και τη χορήγηση διαβατηρίων σε Σύρους που προσέφυγαν στο εξωτερικό.

Ο Κχάτιμπ δημιούργησε την αίσθηση ότι εμμέσως πλην σαφώς υιοθετεί την πρόταση Μπραχίμι για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών, η οποία θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. Η πρότασή του για διάλογο ακολούθησε τις επαφές που είχε, το Σαββατοκύριακο, στο Μόναχο τόσο με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Μπραχίμι, όσο και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Την πρόταση Κχάτιμπ έσπευσε να στηρίξει η Ουάσιγκτον αλλά την επέκρινε έντονα το, κυριαρχούμενο από ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συριακό Συμβούλιο χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «προδοτική στάση», απέναντι στους οποίους ο αλ Κχάτιμπ απάντησε ότι «προτεραιότητα είναι μόνο ο τερματισμός της αιματοχυσίας του συριακού λαού».

Σε άμεση έναρξη ενδο-συριακού διαλόγου αναμένεται να καλέσει και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που συνεδριάζει στο Κάιρο σήμερα. Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που διέρρευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», η σύνοδος του 56μελούς σώματος αναμένεται να ζητήσει να αρχίσει άμεσα διάλογος αντικαθεστωτικών και «στοιχείων του καθεστώτος που δεν εμπλέκονται σε καταπίεση», να καταλογίσει την κύρια ευθύνη για την αιματοχυσία στις συριακές αρχές και να ζητήσει από τους αντικαθεστωτικούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης.

Για «ανθρωπιστική κρίση καταστροφικών διαστάσεων» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζενς Λάερκε, τονίζοντας ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύροι στερούνται επαρκή τροφή εν μέσω συγκρούσεων. Δραματική ήταν η εικόνα που έδωσε και η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Υγείας, Ελίζαμπεθ Χαμ, που επικαλούμενη στοιχεία από το συριακό υπουργείο Υγείας, μίλησε για τραγική κατάσταση των υποδομών Υγείας, με κατεστραμμένα νοσοκομεία σε πολλές πόλεις όπου μαίνονται μάχες, αλλά και κατεστραμμένο περίπου το 78% του στόλου των ασθενοφόρων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου

KAΪΡΟ.--

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έφτασε χτες ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στην Αίγυπτο από το 1979 μέχρι χτες. Τον Αχμαντινετζάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Αιγύπτιος ομόλογός του και είχαν μια πρώτη ολιγόλεπτη κουβέντα, η οποία, σύμφωνα με διαρροές που δεν επιβεβαιώνονται, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, με δεδομένες τις διαφωνίες των δύο πλευρών αφού το Ιράν στηρίζει την ηγεσία Ασαντ και η Αίγυπτος ανοιχτά έχει εκφράσει υποστήριξη στους αντικαθεστωτικούς.

Ο Ιρανός Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Μεγάλο Σεΐκ Αχμαντ αλ Τάγιεμπ, επικεφαλής του πλέον σεβάσμιου ιεροδιδασκαλικού σουνιτικού θεσμού παγκοσμίως, του ισλαμικού Πανεπιστημίου αλ Αζχάρ. Ο αλ Τάγιεμπ φέρεται να κάλεσε τον Πρόεδρο του Ιράν - που είναι το κέντρο του σιισμού - να μην επιδιώκει να προωθήσει το σιισμό σε σουνιτικές χώρες και να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά χωρών του Κόλπου με πρόσχημα την παρουσία εκεί σιιτικών πληθυσμών, προφανώς εννοώντας το Μπαχρέιν. Δεν έγινε γνωστό τι και αν απάντησε ο Ιρανός Πρόεδρος.

Κατά τ' άλλα, ο Αχμαντινετζάντ θα συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και θα έχει και άλλες επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Προεδρία Μούρσι έχει προχωρήσει σε αυτό το διπλωματικό «άνοιγμα» προς το Ιράν επιδιώκοντας να πάρει αποστάσεις και από την εξωτερική πολιτική του προηγούμενου καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά και να ενισχύσει την επιρροή της, χωρίς, όμως, να διαταράξει και τις σχέσεις της με άλλες αραβικές χώρες. Αυτό φάνηκε και χτες όταν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Κάμαλ Αμρ, καθησύχασε τις χώρες του Κόλπου ότι «η βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν δεν πρόκειται να γίνει εις βάρος της ασφάλειας των χωρών του Κόλπου», οι οποίες κατηγορούν το Ιράν για παρέμβαση στα εσωτερικά τους.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόσω ολοταχώς για «ομαλοποίηση» σχέσεων...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμοί φαίνεται πως επιφέρουν αποτελέσματα και δη ραγδαίες εξελίξεις στην «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας έπειτα και από το διορισμό και την ανταλλαγή άτυπων «πρεσβευτών» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσοβάρους Αλβανούς, την πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ εμπειρογνωμόνων αμφοτέρων πλευρών και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των προέδρων Σερβίας (Τόμισλαβ Νίκολιτς) και Κοσσοβάρων Αλβανών (Ατιφέτα Γιαχγιάγκα).

Ανεπίσημος «πρέσβης» στο «Γραφείο Συνδέσμου της Σερβίας» στο Κοσσυφοπέδιο, που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της αποστολής της ΕΕ στην Πρίστινα, διορίστηκε ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας Ντέγιαν Παβίσεβιτς. Επικεφαλής του «Γραφείου Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου» (δηλαδή άτυπος πρέσβης) στα γραφεία της ΕΕ στο Βελιγράδι διορίστηκε ο Κοσσοβάρος Αλβανός διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στη Σουηδία, Λιούλζιμ Πέτσι (L.Peci). Οι δύο υποτίθεται πως θα εποπτεύουν την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών στις Βρυξέλλες...

Η εξέλιξη πάντως σημειώνεται με την επισήμανση του Βελιγραδίου πως δεν αναγνωρίζει με αυτόν τον τρόπο την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ουσιαστικά η εξέλιξη συνιστά de facto «αναγνώριση»...

Το θετικό κλίμα στις ηγεσίες Σερβίας - Κοσσοβάρων Αλβανών δεν αντανακλάται εντούτοις στις σερβικές περιοχές του προτεκτοράτου. Ο δήμαρχος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Κρστιμίρ Πάντιτς κάλεσε χτες το Βελιγράδι να αναλάβει την προστασία των Σέρβων της περιοχής ξαναστέλνοντας στο Κοσσυφοπέδιο στρατό και αστυνομία. Κατήγγειλε τις αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή πως επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο κράτος Αλβανών στα Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται πίσω από το τελευταίο κύμα εθνοτικών επιθέσεων σε βάρος Σέρβων. Με τον τρόπο αυτό δεν δέχθηκε ως υπεύθυνο δράστη ένα Σέρβο που συνέλαβαν Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί για την προχτεσινοβραδινή επίθεση με χειροβομβίδα σε διαμέρισμα Σέρβων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με συνέπεια τον τραυματισμό ενός 9χρονου κοριτσιού και του 3χρονου αδελφού της από θραύσματα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο Βελιγράδι, όπου χτες αρκετές δεκάδες εθνικιστές του κυβερνώντος Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Σέρβου προέδρου Τ. Νίκολιτς με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτε Γιαχγιάγκα στις Βρυξέλλες. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Νίκολιτς για «καθαρή προδοσία».

Επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 22 τρέχοντος μηνός και μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες και πάλι παρουσία της ευρω-ενωσιακής αξιωματούχου Κάθριν Αστον.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η «Χεζμπολάχ» «φωτογραφίζεται» για την επίθεση κατά Ισραηλινών

ΣΟΦΙΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τη σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» «φωτογράφισε» η δημοσιοποίηση της έκθεσης των βουλγαρικών αρχών για τη βομβιστική επίθεση, πέρυσι τον Ιούλη, με στόχο τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς. Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί πολίτες, ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου και ο δράστης, αν και οι βουλγαρικές αρχές εκτιμούν ότι στόχος του ήταν να μείνει ζωντανός και ότι δεν επρόκειτο για καμικάζι.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβέτοφ, ανακοίνωσε ότι οι δύο ύποπτοι, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε στην επίθεση ενώ ο δεύτερος δεν έχει εντοπιστεί, έφεραν διαβατήρια Αυστραλίας και Καναδά, που αποδείχτηκαν πλαστά, καθώς και αμερικανικές άδειες οδήγησης, επίσης πλαστές. Τα έγγραφα, με τη βοήθεια της Γιούροπολ, αποδείχτηκε ότι έχουν κατασκευαστεί στο Λίβανο όπου οι δύο έζησαν από το 2006 μέχρι το 2010. Ο Τσβέτοφ ζήτησε τη συνεργασία της λιβανικής κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και για τον εντοπισμό και του δεύτερου υπόπτου, αποφεύγοντας να κάνει ονομαστική αναφορά στην οργάνωση. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος στηρίζεται σε μια εκλογική συμμαχία υπό την «Χεζμπολάχ», έσπευσε να απαντήσει θετικά και να δεσμευτεί για την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

Την είδηση σχολίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι «η Ευρώπη μπορεί να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά της για το τι είδους οργάνωση είναι η "Χεζμπολάχ"», ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε την ΕΕ «να αναλάβει δράση» εναντίον της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ