ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Μάχες στο βορρά

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

«Πραγματικό πόλεμο» χαρακτήρισε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τις συγκρούσεις του γαλλικού στρατού και αφρικανικών δυνάμεων με ένοπλους ισλαμιστές που, αφενός περιορίζονται έξω από την πόλη Γκάο και άλλες βόρειες μεθοριακές περιοχές του Μάλι, αφετέρου όμως θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις και να διογκώσουν τα εμπόδια στην εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που γίνεται με το πρόσχημά τους αλλά αποσκοπεί στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ο Λε Ντριάν μάλιστα παραδέχτηκε ότι από τις πρώτες μάχες και αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Κόννα και Γκάο σκοτώθηκαν «αρκετές εκατοντάδες» ένοπλοι ισλαμιστές, ενώ αντίθετα οι απώλειες του γαλλικού στρατού περιορίζονται σε έναν νεκρό πιλότο ελικοπτέρου των ειδικών δυνάμεων και μερικούς τραυματίες...

Το ίδιο 24ωρο ο έτερος υπουργός της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προέβλεψε πως η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι, που σήμερα ανέρχονται σε 4.000, θα μπορούσε να αρχίσει από τον Μάρτη, «εάν όλα πάνε καλά».

Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται πως δίνει πίστωση χρόνου στους Γάλλους ιμπεριαλιστές μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός προτού βάλει μπροστά την πρωτοβουλία του Παρισιού για την ανάπτυξη μιας «ειρηνευτικής» αποστολής κυανοκράνων, που επιδιώκεται να πάρει μεσοπρόθεσμα τη σκυτάλη από την ένοπλη αποστολή της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS), «AFISMA». Η πρόταση για την ανάπτυξη κυανοκράνων στο Μάλι συζητήθηκε μεταξύ άλλων προχτές στη Διάσκεψη των Βρυξελλών, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των περισσότερων Αφρικανών και Ευρωπαίων ηγετών.

Στο βορρά, πάντως, υπάρχουν και οι Τουαρέγκ του ένοπλου κινήματος MNLA που προσωρινά τουλάχιστον έχει αποκηρύξει αυτονομιστικούς στόχους, επιδιώκοντας να εξαργυρώσει με κάποιο τρόπο σε μελλοντικές συνομιλίες με τη μαλινέζικη κυβέρνηση στο Μπαμάκο την πρόσφατη απόφασή του να αντιταχθεί στους έως πρότινος συμμάχους του ισλαμιστές των οργανώσεων AQMI, MUJAO, Ansar Dine. Απώτερος στόχος; Να εξασφαλίσει το MNLA τα μέγιστα δυνατά προνόμια για τις νομαδικές κοινότητες των Τουαρέγκ, κάτι δηλαδή που διεκδίκησε και την περσινή άνοιξη, όταν κατέλαβε εκτενείς περιοχές του βορρά το λεγόμενο «ανεξάρτητο Αζαουάντ»... Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπου του MNLA πως δυνάμεις του κινήματος έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την μεθοριακή πόλη Μενάκα και περιοχές που εκτείνονται έξω από την πόλη Γκάο. Ο ίδιος είπε ότι εκδιώχθηκαν ένοπλοι ισλαμιστές από τις περιοχές εκείνες στις οποίες δεν μπορεί να μεταβεί ο μαλινέζικος στρατός. Οι εξελίξεις αυτές γίνονται με τη συγκατάθεση των Γάλλων καθώς ο υπουργός Αμυνας Ζ.Ι. Λε Ντριάν έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν «λειτουργικές σχέσεις» ανάμεσα στις γαλλικές επεμβατικές δυνάμεις και τους ένοπλους του κινήματος MNLA.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Μάλι, Συρία και Παλαιστινιακό στη βασική ατζέντα

ΚΑΪΡΟ.--

Η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, αυτή στη Συρία αλλά και το τέλμα στο Παλαιστινιακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις διήμερες εργασίες της 12ης Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στις οποίες συμμετέχουν 26 αρχηγοί κρατών από τα 57 μέλη της. Εκ των χτεσινών ομιλιών ξεχωρίζει η παρέμβαση του Αιγύπτιου Προέδρου, ο οποίος και ως οικοδεσπότης πήρε το λόγο από τους πρώτους.

Ο Μουχαμάντ Μούρσι κατήγγειλε, πάλι, το συριακό καθεστώς ζητώντας, εμμέσως, την αποχώρησή του από την εξουσία και επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ο Μούρσι υποστήριξε ότι η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί «θεμελιώδες βήμα προς την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή» και επέκρινε ήπια τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι καθώς απέφυγε να την καταδικάσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν την στηρίζει», προκρίνοντας «μια λύση που θα λάμβανε υπόψη όλες τις διαφορετικές πλευρές και πτυχές». Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Σενεγαλέζος Πρόεδρος, Μάκι Σαλ, ο οποίος εξήρε τη γαλλική επέμβαση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί «μια μειοψηφία τρομοκρατών να στιγματίζει όλο τον ισλαμικό κόσμο και τους μουσουλμάνους».

Στη Συρία και στο Παλαιστινιακό ήταν επικεντρωμένο και το μήνυμα του Σαουδάραβα βασιλιά που διάβασε ο πρίγκιπας, διάδοχος Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ. Στο μήνυμα χαρακτηρίζεται η συνεχιζόμενη ισραηλινο-αραβική διένεξη «η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται ν' αντιμετωπίσει ο ισλαμικός κόσμος». Καταγγέλλονται «τα εγκλήματα κατά του συριακού λαού» αλλά και η «σιωπή του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι σε αυτά» με ευθείες βολές κατά του συριακού καθεστώτος και ανοιχτή υπόθαλψη των αντικαθεστωτικών.

Ηπιότερος εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος ζήτησε, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες, να «βρεθεί άμεσα έξοδος από την αιματοχυσία του συριακού λαού».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο απόφασης της Συνόδου καταγγέλλεται το συριακό καθεστώς ως κυρίως υπεύθυνο για την αιματοχυσία αλλά καλούνται στοιχεία του καθεστώτος να συζητήσουν με τους αντικαθεστωτικούς, να βρεθεί πολιτική λύση, να συσταθεί μεταβατική κυβέρνηση, ενώ καταδικάζεται το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα μιλήσει και το τι θα πει ο Ιρανός Πρόεδρος. Είναι η πρώτη φορά που Ιρανός Πρόεδρος μεταβαίνει στο Κάιρο μετά από περισσότερο από 30 χρόνια «ψυχρότητας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΙΑΡΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και καταστροφές σε δεκάδες σπίτια προκάλεσε τσουνάμι συνεπεία σεισμού 8 Ρίχτερ με υποθαλάσσιο επίκεντρο ανοιχτά των Νησιών Σολομώντα στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Οι περισσότερες καταστροφές σημειώθηκαν στις δυτικές ακτές της νήσου Σάντα Κρουζ του νησιωτικού κρατιδίου όπου σημειώθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

ΡΩΜΗ.-- Θρησκευτικοί ηγέτες σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας κυρίως με μουσουλμανικό πληθυσμό απηύθυναν χτες στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης στη Ρώμη έκκληση σε εκατομμύρια πιστούς ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) δεν απαιτείται από τη θρησκεία και μπορεί να αποβεί μοιραίος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες, παγκόσμια μέρα μηδενικής ανοχής στην κλειτοριδεκτομή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στο θάνατο κατέληξε ένα βρέφος πέντε μηνών στην Ινδία, μετά την κακοποίηση του από τον πατέρα του, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία, το δάγκωσε σοβαρά στη μύτη και στο στόμα. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε 10 μέρες αργότερα, μετά το θηλασμό από τη μητέρα του, καθώς το γάλα εισχώρησε στους πνεύμονες και το έπνιξε. Ο πατέρας του μικρού κοριτσιού συνελήφθη και κατηγορείται για φόνο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν μεθυσμένος κατά το συμβάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε εργοστάσιο βαφής στην περιοχή Τούζλα, στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, χωρίς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες να υπάρξουν νεκροί, καθώς το κτήριο εκκενώθηκε αμέσως, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Ανατολή». Στην κατάσβεση της φωτιάς κλήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από οκτώ περιοχές, ενώ ζητήθηκε και η συμβολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

BONNH.-- Με μήνυση απειλεί ν' απαντήσει στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Ανετ Σχάβαν, από την οποία αφαιρέθηκε, χτες, μετά την ολοκλήρωση σχετικής έρευνας, ο διδακτορικός της τίτλος καθώς αποκαλύφθηκε ότι η διατριβή της είναι αποτέλεσμα λογοκλοπής. Η 57χρονη Σχάβαν είναι το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης Μέρκελ που κατηγορείται για ψεύτικο διδακτορικό τίτλο. Ο υπουργός Αμυνας, Καρλ Θέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, είχε παραιτηθεί για τον ίδιο λόγο το 2011.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία πολιτικού

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στο «κόκκινο» εκτινάχθηκε η πολιτική ένταση στην Τυνησία μετά τη δολοφονία του Τσόκρι Μπέλαϊντ, νωρίς το πρωί, έξω από το σπίτι του από αγνώστους. Επικεφαλής του κόμματος «Δημοκράτες Πατριώτες» που νομιμοποιήθηκε μετά την εκδίωξη του Μπεν Αλι, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Ο δολοφονημένος 48χρονος είχε ξεκάθαρα κατηγορήσει το κυβερνών ισλαμιστικό «Ενάχντα» ότι διαθέτει «διασυνδέσεις» με τις ομάδες που τρομοκρατούν και ότι «αποφεύγει επισταμένα» να λάβει σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα κατά των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα.

Η είδηση της δολοφονίας του Μπέλαϊντ λειτούργησε ως σπίθα στην ολοένα μεγαλύτερη συσσωρευμένη λαϊκή οργή για τη μη αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της ανεργίας και της φτώχειας δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του καθεστώτος Μπεν Αλι και τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις (Σους, Γκάφσα, Μεζούνα, Σίντι Μπουζίντ) και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έκανε χρήση χημικών και γκλομπς για να διαλύσει το πλήθος. Τα γραφεία του «Ενάχντα» αλλά και αστυνομικά τμήματα έγιναν στόχος της οργής των διαδηλωτών που τους επιτέθηκαν.

Τα κόμματα του λεγόμενου «Λαϊκού Μετώπου» της αντιπολίτευσης όπου συμμετέχει και το κόμμα του Μπέλαϊντ, αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κάλεσαν σε γενική απεργία για σήμερα.

ΗΠΑ
Μυστική βάση μη επανδρωμένων στη Σ. Αραβία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μυστική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών λειτουργούν οι ΗΠΑ, την τελευταία διετία, στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει σε χτεσινό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς», χωρίς, όμως, ν' αναφέρεται ο τόπος για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», πρωτεργάτης της δημιουργίας της βάσης στο βασίλειο, από όπου αποχώρησε το 2003 η πλειοψηφία των αμερικανικών στρατευμάτων που στάθμευαν εκεί από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991, είναι ο πρώην σταθμάρχης της CIA στη χώρα, Τζον Μπρέναν, ο οποίος είναι και η πρόταση Ομπάμα για τη διεύθυνση της υπηρεσίας. Ο Μπρέναν, κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο εντός των ημερών, αναμένεται να ερωτηθεί και για το έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και χρονολογείται τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, με το οποίο δίνεται η δικαιοδοσία στον Πρόεδρο να διατάζει τη δολοφονία και Αμερικανών πολιτών - όπως ο Αουλάκι - χωρίς την πρότερη έγκριση του Κογκρέσου - όπως προβλέπει το σύνταγμα - σε περίπτωση που κρίνεται ότι αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η αποκάλυψη για τη λειτουργία της βάσης στη Σαουδική Αραβία έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για το αν η χρήση μη επανδρωμένων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η έρευνα ανακοινώθηκε πριν από λίγες βδομάδες και διεξάγεται μετά από σχετικές προσφυγές τριών χωρών, εκ των οποίων η μία είναι το Πακιστάν. Θα εξεταστούν 25 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Υεμένη, Σομαλία, Πακιστάν, και Γάζα, οι οποίες προκάλεσαν θύματα αμάχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ