Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία πολιτικού

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στο «κόκκινο» εκτινάχθηκε η πολιτική ένταση στην Τυνησία μετά τη δολοφονία του Τσόκρι Μπέλαϊντ, νωρίς το πρωί, έξω από το σπίτι του από αγνώστους. Επικεφαλής του κόμματος «Δημοκράτες Πατριώτες» που νομιμοποιήθηκε μετά την εκδίωξη του Μπεν Αλι, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Ο δολοφονημένος 48χρονος είχε ξεκάθαρα κατηγορήσει το κυβερνών ισλαμιστικό «Ενάχντα» ότι διαθέτει «διασυνδέσεις» με τις ομάδες που τρομοκρατούν και ότι «αποφεύγει επισταμένα» να λάβει σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα κατά των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα.

Η είδηση της δολοφονίας του Μπέλαϊντ λειτούργησε ως σπίθα στην ολοένα μεγαλύτερη συσσωρευμένη λαϊκή οργή για τη μη αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της ανεργίας και της φτώχειας δύο χρόνια μετά την εκδίωξη του καθεστώτος Μπεν Αλι και τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις (Σους, Γκάφσα, Μεζούνα, Σίντι Μπουζίντ) και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έκανε χρήση χημικών και γκλομπς για να διαλύσει το πλήθος. Τα γραφεία του «Ενάχντα» αλλά και αστυνομικά τμήματα έγιναν στόχος της οργής των διαδηλωτών που τους επιτέθηκαν.

Τα κόμματα του λεγόμενου «Λαϊκού Μετώπου» της αντιπολίτευσης όπου συμμετέχει και το κόμμα του Μπέλαϊντ, αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και κάλεσαν σε γενική απεργία για σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ