Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Εναρξη εμπορικού «πολέμου» στο κρέας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor, από τις 11 Φεβρουαρίου του 2013 θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των εισαγωγών καταψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος, καθώς και του κρέατος γαλοπούλας από τις ΗΠΑ, λόγω της παραβίασης των υγειονομικών κριτηρίων της Ρωσίας. Σε ανακοίνωση αναφέρεται πως οι έλεγχοι αναδεικνύουν την παρουσία του απαγορευμένου διατροφικού πρόσθετου ρακτοπαμίνη στο αμερικανικό κρέας, που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας των ζώων, η χρήση του οποίου απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Είδη από τις 4 Φλεβάρη έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση της εισαγωγής κρέατος σε απλή ψύξη.

Η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γαλοπούλας των ΗΠΑ καθώς και το Συμβούλιο των ΗΠΑ για την εξαγωγή των πουλερικών και αυγών (USAPEEC) δήλωσαν, πως καμία εταιρεία - παραγωγός της γαλοπούλας δε χρησιμοποιεί τη ρακτοπαμίνη στη διατροφή των ζώων, και όλα τα κρέατα εξάγονται από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδεια για εξαγωγή κρέατος στην Ρωσία, και είναι πλήρως συμβατά με τις επίσημες υγειονομικές απαιτήσεις της Ρωσίας.

Από τη μεριά τους, οι Αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους και ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει ανταποδοτικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο «Agri-Pulse»: «Η απόφαση αυτή απειλεί να υπονομεύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μας. Σχετικά μέτρα δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα και δεν συνδέονται με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ρωσία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)».

Κατά τη γνώμη του Αλεξέι Πορτάνσκι, καθηγητή του τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς πολιτικής, το πιο πιθανόν είναι οι Αμερικανοί να πάρουν ασύμμετρα μέτρα. «Είναι δύσκολο να υποθέσουμε ενάντια σε ποιον κλάδο θα κατευθύνονται τα απαντητικά μέτρα των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η αγορά διαστημικών υπηρεσιών είναι αρκετά ευαίσθητη για τη Ρωσία. Πιστεύω πως δε θα φτάσουμε μέχρι εκεί».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας χτες στη συνδιάσκεψη για την κατάσταση στην αγορά σταριού, έκανε λόγο για προσπάθειες του ρωσικού κράτους να στηρίξει τη ντόπια κτηνοτροφία, ενώ οι κυβερνήτες των περιοχών ζήτησαν από τον πρωθυπουργό τη μείωση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος, επειδή οι μεσαίες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνίζονται σε συνθήκες όπου το κόστος παραγωγής του κρέατος είναι πιο υψηλό από την τιμή πώλησης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ