Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Μάλι, Συρία και Παλαιστινιακό στη βασική ατζέντα

ΚΑΪΡΟ.--

Η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, αυτή στη Συρία αλλά και το τέλμα στο Παλαιστινιακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις διήμερες εργασίες της 12ης Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στις οποίες συμμετέχουν 26 αρχηγοί κρατών από τα 57 μέλη της. Εκ των χτεσινών ομιλιών ξεχωρίζει η παρέμβαση του Αιγύπτιου Προέδρου, ο οποίος και ως οικοδεσπότης πήρε το λόγο από τους πρώτους.

Ο Μουχαμάντ Μούρσι κατήγγειλε, πάλι, το συριακό καθεστώς ζητώντας, εμμέσως, την αποχώρησή του από την εξουσία και επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Ο Μούρσι υποστήριξε ότι η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί «θεμελιώδες βήμα προς την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή» και επέκρινε ήπια τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι καθώς απέφυγε να την καταδικάσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν την στηρίζει», προκρίνοντας «μια λύση που θα λάμβανε υπόψη όλες τις διαφορετικές πλευρές και πτυχές». Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Σενεγαλέζος Πρόεδρος, Μάκι Σαλ, ο οποίος εξήρε τη γαλλική επέμβαση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί «μια μειοψηφία τρομοκρατών να στιγματίζει όλο τον ισλαμικό κόσμο και τους μουσουλμάνους».

Στη Συρία και στο Παλαιστινιακό ήταν επικεντρωμένο και το μήνυμα του Σαουδάραβα βασιλιά που διάβασε ο πρίγκιπας, διάδοχος Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ. Στο μήνυμα χαρακτηρίζεται η συνεχιζόμενη ισραηλινο-αραβική διένεξη «η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται ν' αντιμετωπίσει ο ισλαμικός κόσμος». Καταγγέλλονται «τα εγκλήματα κατά του συριακού λαού» αλλά και η «σιωπή του μουσουλμανικού κόσμου απέναντι σε αυτά» με ευθείες βολές κατά του συριακού καθεστώτος και ανοιχτή υπόθαλψη των αντικαθεστωτικών.

Ηπιότερος εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος ζήτησε, χωρίς να καταλογίζει ευθύνες, να «βρεθεί άμεσα έξοδος από την αιματοχυσία του συριακού λαού».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο απόφασης της Συνόδου καταγγέλλεται το συριακό καθεστώς ως κυρίως υπεύθυνο για την αιματοχυσία αλλά καλούνται στοιχεία του καθεστώτος να συζητήσουν με τους αντικαθεστωτικούς, να βρεθεί πολιτική λύση, να συσταθεί μεταβατική κυβέρνηση, ενώ καταδικάζεται το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα μιλήσει και το τι θα πει ο Ιρανός Πρόεδρος. Είναι η πρώτη φορά που Ιρανός Πρόεδρος μεταβαίνει στο Κάιρο μετά από περισσότερο από 30 χρόνια «ψυχρότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ