ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
Καταδικάζει τις επιθέσεις φασιστοειδών

Τις επιθέσεις φασιστοειδών σε μετανάστες, μαθητές και εργάτες που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Παλαιού Φαλήρου.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται:

«Η Επιτροπή Αγώνα Π. Φαλήρου καταδικάζει τις επιθέσεις των θρασύδειλων φασιστοειδών, που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, όπως είναι η δολοφονία του νεαρού Πακιστανού στα Πετράλωνα, οι απειλές της Χρυσής Αυγής προς κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι, οι επιθέσεις σε μαθητές που διεκδικούν καλύτερα σχολεία για τις λαϊκές οικογένειες.

Το ταξικό εργατικό κίνημα βρίσκεται απέναντι στις φασιστικές πρακτικές αυτού του τύπου και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους να τους απομονώσουν.

Η πάλη μας κατά των φασιστοειδών θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν παλέψουμε τα αίτια που καλλιεργούν το φασισμό, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ πλουτοκρατών και εργαζομένων, αλλά και τις θεωρίες των "δύο άκρων", που ταυτίζουν το εργατικό λαϊκό κίνημα με τους φασίστες, θεωρίες που αποτελούν την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Στόχος τους είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό από τους στόχους πάλης του, που πρέπει να είναι η έξοδος από την ΕΕ και η ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, και να τον εγκλωβίσει σε αυταπάτες ότι με το ένα μέρος του να στρέφεται ενάντια στο υπόλοιπο θα υπάρξουν λύσεις στα αδιέξοδα του συστήματος.

Καλούμε όλους, Ελληνες και ξένους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, νέους, γυναίκες, να οργανωθούν στα σωματεία τους με τις ταξικές δυνάμεις για να σταθούν εμπόδιο στη φασιστική βία και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σιδερένια φτέρνα των μονοπωλίων και των μεγαλοεργοδοτών - είναι χαρακτηριστικό ότι, στους αγώνες των ναυτεργατών, κρύφτηκαν στη σκιά των εφοπλιστών.

Καλούμε τους καθηγητές να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία όπως αρέσει στους καπιταλιστές, να αγωνιστούν μαζί με τους μαθητές και τους γονείς για σχολεία που θα απαντούν στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και όχι των εταιρειών και της συγκυβέρνησης».

Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε βασανισμός

Με τον ισχυρισμό ότι οι τρεις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης δεν βασανίστηκαν, παρουσίασε χτες η Αστυνομία τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που έκανε, με αφορμή καταγγελίες γονιών και συνηγόρων. Ουσιαστικά, η ΕΛ.ΑΣ. απλά επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες και έγιναν καταγγελίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ότι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, και τα οποία είχαν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΛ.ΑΣ. παρουσίασε τέτοια στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση αυτή διεξάγεται ποινική έρευνα, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ιατροδικαστική εξέταση.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Π. Στάθης, επικαλέστηκε μαρτυρίες αστυνομικών που συμμετείχαν στη σύλληψη και συναδέλφων τους που είχαν υπηρεσία στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας για να στοιχειοθετήσει το γεγονός ότι οι συλληφθέντες ήταν χτυπημένοι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς αυτό πιστοποιείται και από τις φωτογραφίες των συλληφθέντων που τραβήχτηκαν από αστυνομικούς 15 λεπτά μετά την προσαγωγή τους στην Αστυνομική Διεύθυνση οι πρώτες (με κινητό) και 30 λεπτά μετά οι δεύτερες (με κάμερα).

Επικαλέστηκε δε και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που αναφέρουν πως διεξήχθη συμπλοκή στο σημείο της σύλληψης, στην οδό Αγ. Τρύφωνος στη Βέροια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δε διευκρινίστηκε γιατί οι διωκτικές αρχές δεν κάλεσαν ιατροδικαστή ή δεν επιδίωξαν κάποια ιατρική εξέταση των συλληφθέντων το πρώτο χρονικό διάστημα που είχαν συλληφθεί. Μόνον ο ένας 20χρονος μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο τρεις ώρες μετά τη σύλληψή του για παροχή πρώτων βοηθειών.

Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι οι συλληφθέντες μπορεί να χτυπήθηκαν και πολύ αργότερα, το γεγονός αυτό δεν αποκλείστηκε. Δηλώθηκε αόριστα ότι αν υπάρξουν άλλα δεδομένα θα εξεταστούν, όπως και ότι όλα ερευνώνται στα πλαίσια της ποινικής έρευνας, ενώ αν υπήρξαν υπερβάσεις από πλευράς αστυνομικών θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έρευνα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ
Η δημοτική αρχή εκχωρεί υπηρεσίες σε ιδιώτες

Με πρόσχημα την απαγόρευση προσλήψεων σε δημόσιες υπηρεσίες και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η Δημοτική Αρχή Βόλου εκχωρεί σε ιδιωτικούς συλλόγους τη λειτουργία τμημάτων δημοτικών οργανισμών, εφαρμόζοντας πρόθυμα την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Αυτό καταγγέλλουν, με επερώτησή τους, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, η Δημοτική Αρχή και διοίκηση του ΔΟΑΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, συνεργάζονται με το σύλλογο «Λύκειο Ελληνίδων», στον οποίο εκχώρησαν τη λειτουργία όλων των τμημάτων του «Διαύλου» (Ξένες Γλώσσες, Φωτογραφία, Λάτιν χοροί, Θεατρικό Παιχνίδι, κ.ά.), την πρόσληψη των επιμορφωτών γι' αυτά, καθώς και το «Χορευτικό Ν. Αγχιάλου».

Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, (ΔΩΒ), πριν από έξι μήνες, δημιουργήθηκε ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, ο οποίος, όπως φαίνεται, προορίζεται να αναλάβει, αντί της διοίκησης του ΔΟΑΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, την αρμοδιότητα της πρόσληψης καθηγητών και την είσπραξη διδάκτρων.

Ακόμα, όπως αναφέρουν, η διεύθυνση του ΔΩΒ έχει δώσει άδεια σε κάποιους καθηγητές να κάνουν μαθήματα, χωρίς να έχει συναφθεί πρόσληψη - σύμβαση μαζί τους, οι οποίοι πληρώνονται από τους γονείς.

«Ολα αυτά» - επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα στην επερώτηση - «δείχνουν πως η Δημοτική Αρχή Βόλου, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις βασικές επιδιώξεις του "Καλλικράτη" και άλλων αντεργατικών νομοθετημάτων. Περιορίζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες μόνο γι' αυτούς που έχουν να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο, στερώντας, με την αντιλαϊκή αντίληψη και νοοτροπία που τη διακατέχει, τα αγαθά του πολιτισμού από τα λαϊκά στρώματα και τους νέους που δεν έχουν να πληρώσουν».

Κι επερωτάται η Δημοτική Αρχή «τι μέτρα και τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξει για να διεκδικήσει κρατικούς πόρους για τη δωρεάν προσφορά πολιτιστικών αγαθών και για τη διασφάλιση του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού, με μόνιμη - σταθερή δουλειά και κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα;»

Αύριο η εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης του στρατοπέδου της Μακρονήσου, διοργανώνει, αύριο Κυριακή 10.2.2013 και ώρα 11 το πρωί, στο Μουσείο της Μακρονήσου (Ασωμάτων 31 - Θησείο) εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το Συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Θα κοπεί και η πίτα της Ενωσης.

Οπλα και πτυσσόμενα κλομπ

Eνα γεμάτο πιστόλι, σουγιάδες, κουκούλες, πτυσσόμενα κλομπ και κράνη είχαν στην κατοχή τους δύο νεαροί που συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα. Η εφημερίδα «EΘΝΟΣ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συλληφθέντες ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και αναφέρει ότι είναι γνωστοί στην περιοχή της Κορίνθου για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως αστυνομικοί σταμάτησαν όχημα για έλεγχο, στη διασταύρωση των οδών Ιεράς Οδού και Καραϊσκάκη, στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες και πως μέσα σε αυτό βρήκαν όπλα και άλλα αντικείμενα.

Καταδίκη για τη Λίμνη Κορώνεια

Την καταδίκη της χώρας μας επειδή δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για τη μη υποβάθμιση της Λίμνης Κορώνειας αποφάσισε τελικά χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προσέφυγε στο Δικαστήριο, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να τεθούν σε εφαρμογή και οι 21 δράσεις που προέβλεπε το κατευθυντήριο σχέδιο ώστε να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας. Ειδικότερα, το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, ενώ κατά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δεν είχε περαιωθεί η επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών (δράση 18) ούτε είχαν κλείσει όλες οι παράνομες γεωτρήσεις (δράση 20). Επίσης, η χώρα μας δεν έλαβε μέτρα για δράσεις που αφορούσαν την άρδευση, την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του εθνικού πάρκου Κορώνειας - Βόλβης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στα αποθέματα αίματος, που είναι απολύτως απαραίτητο για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους. Βάσει αυτού διατάχτηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου προκαταρκτική εξέταση για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Σύμφωνα με την καταγγελία «υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται μεταγγίσεις».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή στη Φλώρινα

Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φλεβάρη, για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Για πληροφορίες - συμμετοχή, τηλ: 210.8831.368 - 210.8222.952.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Συλλήψεις εκατοντάδων μεταναστών

Σε συλλήψεις εκατοντάδων μεταναστών, προσφύγων του ιμπεριαλισμού που επιχείρησαν να μπουν αλλά και να βγουν από τη χώρα, προχώρησαν οι λιμενικές αρχές το Γενάρη. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού, τον προηγούμενο μήνα διαπιστώθηκαν 11 «περιστατικά» «παράνομης εισόδου» στη χώρα με 135 συλλήψεις «παράνομων μεταναστών». Αντίστοιχα σημειώθηκαν 90 «περιστατικά» «παράνομης εξόδου» από τη χώρα, με 336 συλλήψεις.

Υλοποιώντας την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ οι αρχές καταστολής εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σημειώνονται πνιγμοί στα σύνορα. Αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για αλλού στην ΕΕ, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα συνέπεια των Συνθηκών «Δουβλίνο 2» και «Σένγκεν», που υπέγραψαν οι αστικές κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ