ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις και γενική απεργία

Αστυνομοκρατία επικρατούσε χθες κατά τις διαδηλώσεις στην Τύνιδα
Αστυνομοκρατία επικρατούσε χθες κατά τις διαδηλώσεις στην Τύνιδα
ΤΥΝΙΔΑ.--

Με γενική απεργία, που παρέλυσε το δημόσιο τομέα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το αεροδρόμιο της χώρας αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρείες και καταστήματα - είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στη χώρα μετά από 35 χρόνια - αλλά και ογκώδεις συγκεντρώσεις στην τυνησιακή πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, συνοδεύτηκε η κηδεία του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαΐντ. Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στη συνοικία Τζμπέλ Τζελούντ της Τύνιδας για να συμμετάσχει στη νεκρώσιμη ακολουθία του Μπελαΐντ, που δολοφονήθηκε την Τετάρτη έξω από το σπίτι του. Το πλήθος φώναζε διαρκώς συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της κρατικής καταστολής και των ισλαμιστών και συνόδευσε τον νεκρό ως το νεκροταφείο. Ακολούθησε διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο της Τύνιδας, την Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε πολλές άλλες τυνησιακές πόλεις, όπως το Σφαξ, η Μπιρζέτ, η Γκάφσα και το Σίντι Μπουζίντ, με τα πνεύματα να είναι ιδιαίτερα τεταμένα, μετά τις προχτεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής.

Η δολοφονία του 48χρονου Μπελαΐντ πυροδότησε κλιμακωτές αντιδράσεις και ξέσπασμα λαϊκής οργής καθώς δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι, η νέα κυβέρνηση με κορμό το αυτοπαρουσιαζόμενο ως μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα από τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της αυταρχικής αντιμετώπισης. Ο Μπελαΐντ, δικηγόρος, ήταν επικεφαλής του κόμματος των «Ελευθέρων Δημοκρατών», το οποίο συμμετέχει στη συμμαχία «Λαϊκό Μέτωπο» που είναι το σημαντικότερο κομμάτι της κοσμικής αντιπολίτευσης, και είχε επανειλημμένως καταγγείλει το «Ενάχντα» ότι «σιωπηρά» υποθάλπει τη δράση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, είτε υπό τη μορφή «ομάδων περιφρούρησης» που τρομοκρατούν κάθε πολιτικό αντίπαλο είτε υπό τη μορφή των σαλαφιστών.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες

ΚΑΪΡΟ.--

Πλήθος κόσμου κατευθυνόταν, ήδη, από νωρίς το μεσημέρι από διάφορα σημεία του Καΐρου προς την πλατεία «Ταχρίρ», αλλά και προς το προεδρικό μέγαρο, στην συνοικία Ηλιούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για χτες κατά του Προέδρου Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων», τους οποίους κατηγορούν ότι επιδιώκουν να μετατραπούν σε καθεστώς με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Μουμπάρακ και να ισλαμοποιήσουν την χώρα. Εκτός αυτού, όμως, ολοένα μεγαλύτερο μέρος των συνθημάτων καταλαμβάνουν οι καταγγελίες κατά της κρατικής καταστολής και «της αστυνομικής βαρβαρότητας», όπως λένε, όπως και το αίτημα για μη παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αιχμή των χτεσινών διαδηλώσεων ήταν τα θρησκευτικά διατάγματα περί δολοφονίας μελών, αλλά κυρίως ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που εξέδωσαν ακραίοι ισλαμιστές, αλλά και ένας καθηγητής στο ισλαμικό πανεπιστήμιο «αλ Αζχάρ», προκαλώντας την οργή και την αποδοκιμασία της διοίκησης. Τα διατάγματα επικαλούνται τον ισλαμικό νόμο και αναφέρονται στην αντιπολίτευση με χαρακτηρισμούς όπως «εχθροί του ισλαμικού έθνους» κ.λπ. Τα διατάγματα, μετά από αρκετές μέρες σιωπής, αποδοκίμασε και η προεδρία Μούρσι, ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή ν' αυξηθεί η αστυνομική προστασία των σημαινόντων στελεχών της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το κλίμα «αστάθειας» αποδίδουν κυβερνητικές διαρροές - ενοχοποιώντας την αντιπολίτευση - την απόφαση του ΔΝΤ ν' αναβάλει εκ νέου τις συζητήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε κρατικά επιδόματα, αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών και σε φορολογία και γενικότερα να ληφθεί σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη τραγική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού, που από τον αστικό εκσυγχρονισμό της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», που επευφήμησαν αστοί και οπορτουνιστές, δεν είδαν καμία αλλαγή στο καθεστώς εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Είκοσι πέντε μέλη της «Χαμάς» συνελήφθησαν από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Δ. Οχθη. Σύμφωνα με διαρροές κατηγορούνται για κατοχή εκρηκτικών. Η «Χαμάς», από την άλλη, δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτε για εκρηκτικά.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό και της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 στη διάρκεια ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, επαναβεβαίωσαν εκ νέου για την απόφασή τους να εφαρμόσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2009 που τερμάτιζε τις συγκρούσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και θα οδηγούσε σε διάλυση της ένοπλης οργάνωσης και ενσωμάτωσής της στον κογκολέζικο στρατό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι, πιθανώς ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, επιτέθηκαν χτες σε συνεργείο νοσηλευτών που σκόπευαν να κάνουν εμβολιασμούς παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη βορειοανατολική πόλη Κάνο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τουλάχιστον 12 άτομα.

ΝΤΑΚΑ.-- Νέο ατύχημα επιβατηγού πλοίου σημειώθηκε χτες στο Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επιβατηγό σκάφος με περισσότερα από 100 άτομα συγκρούστηκε με άλλο πλοίο, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβάτες να βρεθούν στο νερό, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται - μέχρι στιγμής - πληροφορίες για νεκρούς.

ΓΚΟΥΑΧΙΡΑ.-- Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν οι ανθρακωρύχοι στην Κολομβία σε ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία, αυτό της Σερεχόν στο βορρά, που ανήκει στην κοινοπραξία ντόπιου και ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Οι 5.600 εργάτες διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς σε μια χώρα που είναι 4η στον κόσμο σε εξαγωγή κάρβουνου με τεράστια κέρδη για τους καπιταλιστές.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Τριβές προκαλούν οι κατηγορίες κατά της «Χεζμπολάχ»

ΣΟΦΙΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Κατηγορηματικά απέρριψε η σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» την οποιαδήποτε ανάμειξή της στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου με Ισραηλινούς τουρίστες, πέρυσι το καλοκαίρι στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης «εντάσσονται σε μια διεθνή εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ λόγω της στρατιωτικής της ενίσχυσης».

Για υπόθεση που στοχεύει κυρίως «στο εσωτερικό ακροατήριο λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Βουλγαρία» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της λιβανικής Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται και της έτερης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, της «Αμάλ», που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ». Τον τελευταίο 1,5 μήνα, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την εμπλοκή της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ στην επίθεση αυτή. Από τα τέλη του 2012 και συγκεκριμένα στις 23/12/2012, αναφορές του αστικού λιβανέζικου Τύπου σημείωναν τη σύλληψη του «ακριβότερου» Λιβανέζου συνεργάτη της ισραηλινής Μοσάντ, του Αλί Γιάγι (του οποίου οι υπηρεσίες «αμείφτηκαν» από την παραπάνω υπηρεσία με περίπου 600 χιλιάδες δολάρια). Αργότερα, ακολούθησε η σύλληψη του Ταλάλ Χαλίλ που ομολόγησε ότι συνεργάστηκε με το Ισραήλ στο Λίβανο και στην Ευρώπη γενικά για περισσότερα από 10 χρόνια. Το παράξενο γεγονός, όμως, ήταν πως η βουλγάρικης καταγωγής σύζυγός του είχε ενημερώσει μήνες πριν τα αστικά λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ότι η «Χεζμπολάχ» απήγαγε τον σύζυγό της!

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Ταλάλ Χαλίλ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά του πούλμαν των Ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία το Ισραήλ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ!

Οι Δικαστικές αρχές του Λιβάνου που παρακολουθούν την υπόθεση δήλωσαν στον Τύπο πως «η σύλληψη του παραπάνω ατόμου θα λύσει το "παζλ" της βομβιστικής επίθεσης κατά των Ισραηλινών τουριστών, και θα αποκαλύψει τη συμμετοχή της "Μοσάντ" σε αυτήν».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, αύριο Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΡΩΣΙΑ
«Οχι» στις κυρώσεις κατά του Ιράν

Η Μόσχα θεωρεί ότι η χρήση του «ροπάλου των κυρώσεων» κατά του Ιράν είναι ένα μέσο για μια αναποτελεσματική και επικίνδυνη πολιτική, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς και πρόσθεσε πως «έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο βιώνει ο άμαχος πληθυσμός, αλλά περιπλέκει και τη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης, περιπλέκει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Συμβαίνει αρκετά συμπτωματικά, στις παραμονές σημαντικών συναντήσεων με τη μορφή των συνομιλιών «των έξι» με το Ιράν, να εμφανίζεται ο πειρασμός να εφαρμόσουν το "ρόπαλο" των κυρώσεων και πάλι». Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του με αυτήν την πρακτική.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των προθέσεων των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν, με σκοπό την παραπέρα μείωση των εσόδων αυτής της χώρας από τις πωλήσεις πετρελαίου. Κι αυτό ενώ στις 25/2 στο Καζαχστάν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες του Ιράν με τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) συν τη Γερμανία.


Ι.Π.

MAΛΙ
Συγκρούσεις στρατιωτών και προεδρικής φρουράς...

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Ενταση επικράτησε από νωρίς χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, όταν ομάδα στρατιωτών - υποστηρικτών του λοχαγού Σανόγκο (επικεφαλής του πραξικοπήματος του περσινού Μάρτη) εισέβαλε σε στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, ανοίγοντας πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Το ίδιο 24ωρο, σημειώθηκε η πρώτη αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών στη βόρεια πόλη Γκάο. Στις 6.00 π.μ ένας νεαρός περίπου 20 ετών ζωσμένος με εκρηκτικά πλησίασε φυλάκιο του γαλλικού στρατού στο Γκάο, επιχειρώντας να επιτεθεί. Σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι που του έριξε Γάλλος φρουρός, προτού προλάβει τελικά να πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, Γάλλοι και Τσαντιανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν χτες και τη βορειοανατολική πόλη Αγκουελχόκ, ενώ γαλλικά βομβαρδιστικά συνέχισαν το σφυροκόπημα στο βόρειο τμήμα του Μάλι στο πλαίσιο της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και που έχει ως πρόσχημα τους ισλαμιστές και πραγματικό στόχο τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ