Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες

ΚΑΪΡΟ.--

Πλήθος κόσμου κατευθυνόταν, ήδη, από νωρίς το μεσημέρι από διάφορα σημεία του Καΐρου προς την πλατεία «Ταχρίρ», αλλά και προς το προεδρικό μέγαρο, στην συνοικία Ηλιούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για χτες κατά του Προέδρου Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων», τους οποίους κατηγορούν ότι επιδιώκουν να μετατραπούν σε καθεστώς με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Μουμπάρακ και να ισλαμοποιήσουν την χώρα. Εκτός αυτού, όμως, ολοένα μεγαλύτερο μέρος των συνθημάτων καταλαμβάνουν οι καταγγελίες κατά της κρατικής καταστολής και «της αστυνομικής βαρβαρότητας», όπως λένε, όπως και το αίτημα για μη παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αιχμή των χτεσινών διαδηλώσεων ήταν τα θρησκευτικά διατάγματα περί δολοφονίας μελών, αλλά κυρίως ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που εξέδωσαν ακραίοι ισλαμιστές, αλλά και ένας καθηγητής στο ισλαμικό πανεπιστήμιο «αλ Αζχάρ», προκαλώντας την οργή και την αποδοκιμασία της διοίκησης. Τα διατάγματα επικαλούνται τον ισλαμικό νόμο και αναφέρονται στην αντιπολίτευση με χαρακτηρισμούς όπως «εχθροί του ισλαμικού έθνους» κ.λπ. Τα διατάγματα, μετά από αρκετές μέρες σιωπής, αποδοκίμασε και η προεδρία Μούρσι, ενώ η κυβέρνηση έδωσε εντολή ν' αυξηθεί η αστυνομική προστασία των σημαινόντων στελεχών της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το κλίμα «αστάθειας» αποδίδουν κυβερνητικές διαρροές - ενοχοποιώντας την αντιπολίτευση - την απόφαση του ΔΝΤ ν' αναβάλει εκ νέου τις συζητήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε κρατικά επιδόματα, αυξήσεις σε τιμές βασικών αγαθών και σε φορολογία και γενικότερα να ληφθεί σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη τραγική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού, που από τον αστικό εκσυγχρονισμό της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», που επευφήμησαν αστοί και οπορτουνιστές, δεν είδαν καμία αλλαγή στο καθεστώς εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες (2013-02-09 00:00:00.0)
Πρώτες κάλπες για το Σύνταγμα με διαδηλώσεις (2012-12-15 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για την ορκωμοσία ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις (2012-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ