Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ερωτηματικά για την ορκωμοσία ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του νέου Προέδρου, Μουχάμαντ αλ Μούρσι, ηγετικού στελέχους των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» για το σχηματισμό «κυβέρνησης συνεργασίας» με σύνθεση τέτοια, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του, ώστε να «εκφράζονται όλα τα τμήματα του αιγυπτιακού πληθυσμού». Για το ακριβές περιεχόμενο των διαβουλεύσεων αυτών καθώς και για τους συνομιλητές του Μούρσι, τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, εκτός από το ότι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ισλαμικού Πανεπιστημίου αλ Αζχάρ, που είναι θεωρητικός πυλώνας του Ισλάμ, αλλά και της χριστιανικής Κοπτικής Εκκλησίας. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, πάντως, δήλωνε «ευχαριστημένη» από τις μέχρι στιγμής κινήσεις του Μούρσι.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, και κυρίως τις εφημερίδες «αλ Αχραμ» και «αλ Γιουμ αλ Σάμπεα», ο Μούρσι επιδιώκει να εκμαιεύσει τη θετική απάντηση του Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που είχε επιδιώξει, όχι με πολλή επιτυχία, να ηγηθεί των κινημάτων νεολαίας κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, για την πρωθυπουργία. Η διατύπωση τέτοιας πρότασης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Εντούτοις, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μπάρανταϊ θέτει σειρά όρων, όπως π.χ. το να απαρτίζεται το υπουργικό συμβούλιο κυρίως από τεχνοκράτες και προσωπικότητες εκτός κομμάτων, με μόνο δύο θέσεις για τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και μία για τους ακραίους ισλαμιστές - σαλαφιστές - ή το να έχει ο ίδιος συγκεκριμένες σαφείς αρμοδιότητες και να υπάρξει ξεκάθαρη προγραμματική συμφωνία.

Ενα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ενώπιον ποιου θα ορκιστεί ο Μούρσι στα προεδρικά του καθήκοντα. Κανονικά θα έπρεπε να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, όμως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το διέλυσε, πριν από δύο εβδομάδες, με αφορμή απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωνε το 1/3 των εδρών ως «παράνομες». Αλλη επιλογή είναι να ορκιστεί ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως διέρρεε ο στρατός, κάτι, όμως, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αποδοχή του συνταγματικού διατάγματος που εξέδωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να παραχωρήσει στον εαυτό του νομοθετικό ρόλο, έλεγχο του προϋπολογισμού και της άμυνας και επιστασία της επιτροπής εκπόνησης του νέου συντάγματος.

Τυπικά, η ορκωμοσία πρέπει να έχει γίνει μέχρι και το Σάββατο, καθώς ο στρατός έχει πει ότι θα παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ