Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Ο χαώδης Ειρηνικός Ωκεανός δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πολλά υποσχόμενη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, αποχωρώντας από την περιοχή μετά από δεκαήμερη παραμονή.

Η περιοδεία του Τζιαμπάο, που ξεκίνησε από το Μεξικό στις 18 Ιούνη, όπου και έλαβε μέρος στη Σύνοδο της G20 περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Χιλή. Επισκέψεις που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνιών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά συνέπεια τη «διεύρυνση της συνεργασίας» και μέσω αυτής της διείσδυσης της Κίνας στη Λατινική Αμερική.

Με αφορμή την αναχώρησή του από τη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, περιοχή που αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων, ορυκτών και ενέργειας, αλλά και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.

Σημαντικότερο επίτευγμα της περιοδείας Τζιαμπάο ήταν η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Κίνας και της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR), μία συμφωνία που ήδη έχει εγκριθεί σε τηλεδιάσκεψη από τους ηγέτες των χωρών του MERCOSUR και αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως κατά τη Σύνοδό του που ξεκινά σήμερα στη Μεντόσα της Αργεντινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου η Κίνα είχε προχωρήσει σε σειρά «επιθετικών» επενδύσεων στη Βραζιλία, ύψους 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών και στην εξαγορά εκ μέρους της κρατικής κινεζικής «Sinopec» του 30% της ενεργειακής εταιρείας «Petrogal», θυγατρικής της πορτογαλικής «Galp Energia» και της εξαγοράς μέρους του δικτύου μεταφοράς πετρελαίου -επτά αγωγούς- από την κινεζική «State Grid».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ