ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Δεύτερη μέρα απεργίας για το δικαίωμα στη δουλειά

Η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στη δραματική μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων και στην περαιτέρω μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές της Τοπικής Διοίκησης (π.χ. πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων κτλ.) οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Χτες, απεργοί από όλη τη χώρα διαδήλωσαν δυναμικά, δεν πτοήθηκαν ούτε στιγμή από την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε συνεχώς.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στις κοινωνικές δομές είναι οι εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους). Το πρόγραμμα λήγει οριστικά στα τέλη Μάρτη και το διαδέχεται το νέο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα σε συνταξιούχους» που θα το διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα μπορεί να αναθέτει το σχετικό έργο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σήμερα παρέχεται κατά κύριο λόγο μέσω δομών από τους δήμους. Η λήξη του προγράμματος αφήνει τους 3.500 χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ενώ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων του «Κατ' οίκον φροντίδα» θα μειωθεί δραματικά καθώς εξυπηρετούμενοι θα μπορούν να είναι όσοι έχουν τις εξής προϋποθέσεις: Ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Να διαβιούν μόνοι τους. Αν έχουν σύζυγο ή άλλο πρόσωπο τότε και αυτοί πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά τους να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως! Και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις που καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Μείωση κονδυλίων 40% ανά εξυπηρετούμενο

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας δράσης με όλους τους εργαζόμενους και τόνισε την ανάγκη να καλύπτονται οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν υπηρεσίες Πρόνοιας, μέσα από δημόσιο φορέα, μακριά από την επιχειρηματική δράση και τη λογική της ανταποδοτικότητας. Επίσης, χαιρέτισαν η Βέτα Πανουτσάκου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ και η Θ. Καραγιαννίδου, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Χαιρετισμούς απηύθυναν και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς και δυνάμεις.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς όπου έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Ο υφυπουργός ουσιαστικά πρότεινε στους απεργούς να προχωρήσουν στη δημιουργία «κοινωνικών» συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα αναλάβουν να παρέχουν -μεταξύ άλλων- τις σημερινές υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου χρησιμοποιούν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σαν όχημα για την ανώδυνη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Πρόνοιας ενώ για τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν σε αυτές ως -υποτίθεται- ελεύθεροι επαγγελματίες τίποτα δεν τους εξασφαλίζει το μεροκάματό τους. Επίσης ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα τα κονδύλια που δίνονταν για τις υπηρεσίες αυτές υπολογίζονταν να αναλογούν περί τα 2.000 ευρώ ανά εξυπηρετούμενο. Στο εξής θα γίνει μείωση 40%, δηλαδή 1.200 ευρώ ανά εξυπηρετούμενο! Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Μετά τη συνάντηση οι απεργοί έκαναν νέα πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευρ. Στυλιανίδη. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν να προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και την ΚΕΔΕ την επόμενη Τρίτη.

Τους ζητούν να δουλεύουν... «οικειοθελώς»!

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος έγινε η παρακάτω καταγγελία που αναδεικνύει το καθεστώς γαλέρας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές.

Προχτές, σύμφωνα με την καταγγελία, η δημοτική αρχή Μοσχάτου - Ταύρου έδωσε στους εργαζόμενους στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) να υπογράψουν δήλωση με την οποία αποδέχονται ότι εργάζονταν στην επιχείρηση «έως την 31/12/2012 (...) με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οπότε και απεχώρησα επειδή αυτή έληξε όπως και το επιδοτούμενο πρόγραμμα την 31/12/2012. Ως εκ τούτου η τυχόν παραμονή μου στο χώρο εργασίας θα είναι οικειοθελής παροχή μου προς τους ωφελούμενους η οποία δεν θα εγκαθιδρύει καμιά σχέση εργασίας για το λόγο αυτό»! Πρόκειται για μνημείο ασυδοσίας μιας εργοδοσίας που θέλει να κάνει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμά τους, ακόμα και για την εργασία που έχουν ήδη προσφέρει.

Στη Θεσσαλία

Κινητοποιήσεις γίνονται και στη Θεσσαλία όπου μετά την προχτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο, χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο και πορεία στους δρόμους, στα Τρίκαλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παραδίδει άλλον έναν ευαίσθητο τομέα στην επιχειρηματική δράση με σκοπό το κέρδος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη με εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα

Το Σάββατο, 16/2, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Με στόχο την οργάνωση στο κλαδικό τους συνδικάτο, στα επιχειρησιακά σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές, για να υψωθεί τείχος αντίστασης στην επίθεση της εργοδοσίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα σε σύσκεψη το Σάββατο, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το ΣΕΤΗΠ, «όλοι εμείς δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με πλήθος επαγγελματικές ασθένειες λόγω του ακουστικού και του υπολογιστή, της πίεσης και της τρομοκρατίας των "στατιστικών" και των "στόχων". Μας οδηγούν στο να μην κάνουμε ούτε διάλειμμα, να πηγαίνουμε στη δουλειά άρρωστοι να μη χάσουμε μεροκάματο ή να μην αξιολογηθούμε ακατάλληλοι, στο να θέτουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο μήπως και τυχόν βρεθούμε στον σωρό της ανεργίας. Πληρώνουμε το ταξί από την τσέπη μας φεύγοντας από τη νυχτερινή βάρδια ή να κάνουμε ωτοστόπ. Βλέπουμε συναδέλφισσές μας να λιποθυμούν, να παθαίνουν εμφράγματα πάνω στην πίεση. Βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας πόσο αναλώσιμοι είμαστε για το κεφάλαιο που μπροστά στο γιγάντωμα του τζίρου του τίποτα άλλο δε μετρά».

Και υπογραμμίζει, «όλοι εμείς οι εργαζόμενοι που στοιβαγμένοι στα τηλεφωνικά κέντρα πουλάμε και εξυπηρετούμε πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την οργάνωση στο κλαδικό μας συνδικάτο, στα επιχειρησιακά σωματεία και επιτροπές».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για τον αγωγό ΤΑΡ

Δύο στιχάκια ανέσυρε η μνήμη από τα παιδικά παιχνίδια, που κολλάνε «γάντι» στις δηλώσεις που ακούσαμε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τους Ευρωαμερικανούς «συμμάχους», κατά την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και τις δηλώσεις εκπροσώπων των αντίπαλων (ρωσικών) ενεργειακών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη:

-- Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο!

-- Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο!

Με λαμπρότητα ο Αντ. Σαμαράς μας είπε για το στρατηγικής σημασίας αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας. Αγωγός, που «θα καταστήσει τη χώρα μας ισχυρό ενεργειακό κρίκο» και δώσ' του οι... χιλιάδες θέσεις εργασίας που ΘΑ δημιουργηθούν...

Η πρώτη αντίδραση του ανυποψίαστου ακροατή είναι η εξής: «Βρε πού τα έχω ξανακούσει αυτά;». Μήπως ήταν τότε που ο άλλος πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής, υπέγραφε τον αγωγό πετρελαίου «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη»; (Που στην πορεία τον έφαγε η ...αμερικανο-μαρμάγκα;).

Η μήπως ήταν τότε, τον περασμένο Ιούνη, που ο Αλέξης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «η χώρα μας είναι ένας σημαντικός πολιτισμικός, εμπορικός και ενεργειακός κόμβος τριών ηπείρων»;

Τι μανία κι αυτή, «αριστεροί» και «δεξιοί» να δηλώνουν τα ίδια πράγματα! Λες και το κάνουν εξεπίτηδες για να μας μπερδέψουν!

Ακούγοντας, βέβαια, πιο προσεχτικά την είδηση παρακάτω, ανακαλύπτεις ότι ακόμη ΔΕΝ γίναμε «κόμβος». Γιατί παρακάτω η είδηση λέει πως μονάχα «το καλοκαίρι η κοινοπραξία των εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν ΘΑ επιλέξει ανάμεσα στον αγωγό TAP και στο Ναμπούκο, ποιο είναι το πιο συμφέρον έργο».

***

Κι ΑΝ, όμως, ΑΝ πράγματι επιλεγεί αυτή τη φορά ο ΤΑΡ; Δε θα γίνουμε «κόμβος»; Δε θα 'ναι καλύτερα; Πράγματι θα 'ναι καλύτερα! Αλλά για εκείνους τους επιχειρηματίες που θα καταφέρουν να μοσχοπουλήσουν στους εργαζόμενους ένα φυσικό αγαθό, το φυσικό αέριο, για να μπορέσουν αυτοί να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες, να ζεσταθούν, να έχουν ρεύμα, κάποιοι απ' αυτούς δουλειά κ.ά. Δε θα γίνει ο ΤΑΡ, ΑΝ ποτέ γίνει, ένα έργο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά για την κερδοφορία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Κι εδώ κανείς πρέπει να πάρει υπόψη του και τις δηλώσεις των αντίπαλων ενεργειακών μονοπωλίων. Ετσι, οι Ρώσοι «εμπειρογνώμονες» υποδεικνύουν πως τόσο ο TAP, όσο κι ο Ναμπούκο στοχεύουν στη μεταφορά του αζέρικου κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ ΙΙ», που διαθέτει δυνατότητα άντλησης 16 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου το χρόνο. Μονάχα που τα 6 από τα 16, τα έχει «καβατζάρει» η Τουρκία! Και για τους άλλους απομένουν τα 10. Αντίθετα, η Ρωσία έχει ξεκινήσει προς τα Βαλκάνια τον αγωγό «Νότιο Ρεύμα», με χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου το χρόνο. Κι εδώ είναι που έρχεται το ρωσικό: «Μας πήρατε, μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο!». Βεβαίως, θεωρητικά, ΗΠΑ - ΕΕ έχουν τη θεωρητική δυνατότητα να γεμίσουν και τους δύο αγωγούς με ιρανικό ή τουρκμένικο φυσικό αέριο. Μονάχα που αυτό προϋποθέτει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μεγάλες υλικές κι ανθρώπινες απώλειες, φοβερές αιματοχυσίες.

***

Οταν, λοιπόν, υπογράφονται συμφωνίες σαν αυτή του ΤΑΡ δεν είναι καιρός για πανηγυρισμούς, αλλά για σκέψη, προβληματισμό, εγρήγορση, δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη «μήτρα» του: Τον καπιταλισμό!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ